• Business

    Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα διαταράσσει Ikea και Abercrombie

    • Bloomberg
    IKEA Group President & CEO Jesper Brodin

    IKEA Group President & CEO Jesper Brodin


    Χάος στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα, με τους σημαντικούς εμπόρους να αναζητούν τώρα τρόπους να μεταφέρουν στους προορισμούς τους με ασφάλεια και όσο γίνεται λιγότερη ζημία τα εμπορεύματά τους.

    Την ώρα που οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφέρουν τα πλοία τους μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, η Ikea αντιμετωπίζει πιθανές ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα της, ενώ η εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων Abercrombie & Fitch σχεδιάζει να στραφεί στις αεροπορικές μεταφορές, για να αποφύγει πιθανές εμπλοκές.

    Ο σουηδικός γίγαντας επίπλων επίπεδης συσκευασίας Ikea ανέφερε ότι αναζητά εναλλακτικές μεθόδους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των προϊόντων της, πολλά από τα οποία συνήθως περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ στο δρόμο τους από εργοστάσια στην Ασία στην Ευρώπη και άλλες αγορές.

    Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AP Moller-Maersk A/S και Hapag-Lloyd AG, έχουν εκτρέψει τα φορτία τους μετά την αύξηση των επιθέσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Οι επιθέσεις, που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, έχουν δημιουργήσει άλλη μια έκτακτη ανάγκη για τη ναυτιλία, δύο και πλέον χρόνια αφότου το Ever Given προκάλεσε «έμφραγμα» στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, καθώς κράτησε κλειστή τη διώρυγα του Σουέζ για διάστημα έξι ημερών.

    Η Abercrombie με έδρα το Οχάιο, σκοπεύει να αντικαταστήσει τα θαλάσσια εμπορεύματα με αεροπορικά, όπου είναι δυνατόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Σημειώνεται ότι οι ναυτιλιακές λωρίδες της Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ είναι σημαντικές για τις δραστηριότητές της, διότι όλα τα εμπορεύματά της από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές ακολουθούν αυτή τη διαδρομή για να φτάσουν στις ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά η Abercrombie.

    Καθώς τα πλοία που μεταφέρουν τα πάντα, από πετρέλαιο μέχρι σιτηρά και αυτοκίνητα αναγκάζονται να πλεύσουν γύρω από την Αφρική, το επιπλέον κόστος και οι καθυστερήσεις θέτουν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, με κίνδυνο να αυξηθεί και πάλι ο  πληθωρισμός, που είχε υποχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    “Η κατάσταση στη Διώρυγα του Σουέζ θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις και μπορεί να προκαλέσει περιορισμούς διαθεσιμότητας για ορισμένα προϊόντα της Ikea”, δήλωσε ο Oscar Ljunggren, εκπρόσωπος του Ομίλου Inter Ikea.

    “Η Ikea παραμένει σε στενό διάλογο με τους παρόχους μεταφορών για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται στην αλυσίδα της και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να τους κρατήσει ασφαλείς“, συμπλήρωσε.

    Τόνισε επίσης ότι η Ikea δεν διαθέτει πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, επομένως βασίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

    Ωστόσο, η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για αποστολές ή προϊόντα που μετακινούνται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας και ανταγωνισμού.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μακριά από τα υψηλά ημέρας το πετρέλαιο, μετά τα ρεκόρ παραγωγής στις ΗΠΑ

    Απειλές από τους Χούθι: Όποια χώρα ενεργήσει εναντίον μας θα δει τα πλοία της να γίνονται στόχος

    Mega deal συζητούν Warner Bros, Discovery και Paramount – Πιθανότητα συγχώνευσης



    ΣΧΟΛΙΑ