• Business

    Mega deal συζητούν Warner Bros, Discovery και Paramount – Πιθανότητα συγχώνευσης

    • NewsRoom

    O CEO της Warner Bros. Discovery David Zaslav (αριστερά) και ο CEO της Paramount Bob Bakish (δεξιά)


    Σε συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση των υπηρεσιών streaming των δύο εταιρειών, βρίσκονται ο διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros. Discovery, Ντέιβιντ Ζάσλαβ και ο διευθύνων σύμβουλος της Paramount Global, Μπομπ Μπάκις, σύμφωνα με το CNN.

    Σε περίπτωση που τελικά ενοποιηθούν οι δύο κολοσσοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα δημιουργηθεί ένα δυναμικό πακέτο ψυχαγωγίας και ειδήσεων, που θα περιλάμβανε τα στούντιο Warner Bros και Paramount, τα CBS και CNN, καθώς και άλλες ιδιοκτησίες.

    Σκοπός είναι να ενοποιηθούν οι δύο streaming υπηρεσίες τους, δηλαδή το MAX (Πρώην HBO Max) και το Paramount Plus, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί το asset των IPs της Warner με επικερδή και ιστορικά franchises όπως αυτό του Star Trek, του Mission Impossible, των Transformers αλλά και των Teenage Mutant Ninja Turtles και του Μπομπ Σφουγγαράκη.

    Ωστόσο, το CNN επισημαίνει ότι η Warner Bros. Discovery δεν δύναται προς το παρόν να συνάψει συμφωνία με την Paramount ή οποιαδήποτε άλλη οντότητα, έως ότου λήξει τον Απρίλιο του 2024 μια σκιώδης φορολογική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει στον Ζάσλαβ να πραγματοποιήσει πρόσθετες εξαγορές ή συγχωνεύσεις.

    Αυτό σημαίνει ότι εάν η Warner Bros. Discovery επιλέξει να προβεί σε συγχώνευση πριν από τον Απρίλιο, θα επιβαρυνθεί σημαντικά σε φορολογικό επίπεδο.

    Στρατηγική συνεργασία

    Παρόλο που μια πιθανή συγχώνευση μεταξύ των δύο, θα μπορούσε για άλλη μια φορά να αναστατώσει τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, οι συνομιλίες δεν αποτελούν έκπληξη.

    Ο Ζάσλαβ ο οποίος πραγματοποίησε μια σειρά από εξαγορές, έχει μίλησε τους τελευταίους μήνες για αγορά πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά όσον αφορά το περιεχόμενο της Warner Bros.

    Την ίδια στιγμή, η Paramount χρειάζεται έναν στρατηγικό εταίρο για να επιβιώσει στο σημερινό τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

    Η Shari Redstone, κληρονόμος της μητρικής εταιρείας της Paramount, National Amusements, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για να πουλήσει το μερίδιό της στην εταιρεία.

    Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εδραίωση στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης θα συνεχιστεί καθώς οι παλαιού τύπου εταιρείες ψυχαγωγίας ενισχύουν τις προσπάθειές τους να ανταγωνιστούν τους τεχνολογικούς τιτάνες στη Silicon Valley, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο εισχωρούν στον χώρο.

    Ανικανοποίητοι οι επενδυτές

    Ωστόσο, οι επενδυτές δεν ήταν ικανοποιημένοι.

    Η μετοχή της Warner Bros. Discovery σημείωσε πτώση 5,7%, ενώ της Paramount σημείωσε άνοδο.

    Η κίνηση για ταχεία ενοποίηση στη βιομηχανία των μέσων έρχεται καθώς τα κάποτε εκπληκτικά στούντιο επαναβαθμονομούν τις στρατηγικές εσόδων τους για να ανταγωνιστούν το Netflix στην εποχή του streaming.

    Εντούτοις, οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των κολοσσών των μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να συναντήσει ρυθμιστικά εμπόδια.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντισταθεί στις ενοποιήσεις, αμφισβητώντας έναν αριθμό-ρεκόρ προτεινόμενων συγχωνεύσεων και εξαγορών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

    Οι προκλήσεις

    Και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον μέσων ενημέρωσης.

    Η αγορά της διαφήμισης μετατοπίζεται στη ροή, η οποία έχει συμβάλει στην αύξηση των συνδρομών και στη μείωση των απωλειών, αλλά και οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να απορρίπτουν τεράστια χρηματικά ποσά στις υπηρεσίες Paramount+ και Max καθώς το κόστος περιεχομένου αυξάνεται.

    Και αυτές οι υπηρεσίες δεν θα γίνουν φθηνότερες, καθώς τα στούντιο σύναψαν ακριβά νέα συμβόλαια με συγγραφείς και ηθοποιούς τους τελευταίους μήνες.

    Και οι δύο εταιρείες έχουν επίσης τεράστια χρέη.

    Η Warner Bros. Discovery μείωσε τα κόστη και εντυπωσίασε τη Wall Street με την ικανότητά της να αποφορτίζει το χρέος της, αλλά παρόλα αυτά διατηρούσε ένα υπέρογκο ποσό 45,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του γ’ τριμήνου, από 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2023.

    Συγκριτικά, η μετοχή της Disney έχει σημειώσει άνοδο μόλις 5%, ενώ της Paramount έχει υποχωρήσει 8%.

    Μεγάλο ενδιαφέρον για την Paramount

    Ο Ζάσλαβ δεν είναι ο μόνος που “φλερτάρει” με την Paramount. Η Redstone έχει δείξει ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες για ένα μερίδιο ελέγχου στην National Amusements.

    Άλλοι “μνηστήρες” σύμφωνα με πληροφορίες που επιθυμούν να αποκτήσουν το μερίδιο της Redstone, είναι ο David Ellison της Skydance και ο Gerry Cardinale της RedBird Capital.

    Σημειώνεται ότι η Paramount ανήκει στην οικογένεια Redstone για αρκετές δεκαετίες, αφού ο πατέρας της Shari, Sumner Redstone, εξαγόρασε την Paramount για 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 1994 και, στη συνέχεια, την CBS για 37,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999.

    Όταν η υγεία του πατέρα της άρχισε να επιδεινώνεται, η Shari πάλεψε για να διατηρήσει το κυρίαρχο συμφέρον της οικογένειας.

    Η CBS μήνυσε τελικά τη Shari το 2018 σε μια προσπάθεια να της αφαιρέσει τον έλεγχο.

    Η Shari κέρδισε τη δίκη μετά το θάνατο του Sumner το 2020,  ενώ οι μετοχές της εισήχθησαν σε ένα καταπίστευμα επτά ατόμων, το οποίο έθεσε την Shari επικεφαλής του National Amusements.

    Η Paramount ανέφερε ότι η National Amusements κατέχει περίπου το 77,4% των κοινών μετοχών της. 

    Διαβάστε επίσης:

    Πτώχευσε η εισηγμένη startup Bird που γέμισε με ηλεκτρικά πατίνια τις ΗΠΑ

    Σταϊκούρας: Οι νέοι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας θα συνδυάζουν λειτουργικότητα και αισθητική

    Orilina: Με 10,8524% η ελβετική Banque Pictet



    ΣΧΟΛΙΑ