• Σχόλιο Αγοράς

    Μακριά από τα υψηλά ημέρας το πετρέλαιο, μετά τα ρεκόρ παραγωγής στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή με μπλε φόντο


    Αν και μακριά από τα υψηλά ημέρας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κατάφεραν ολοκλήρωσαν την Τετάρτη με ήπια κέρδη, με την αγορά να συνεχίζει να παρακολουθεί την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων.

    Το ψαλίδισμα των ενδοσυνεδριακών κερδών ήρθε μετά τις ανακοινώσεις για την παραγωγή-ρεκόρ του αμερικανικού αργού που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, αμβλύνοντας τους φόβους για τα προβλήματα στον εφοδιασμό από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, εξαιρουμένων των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 443,7 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Πλέον βρίσκονται μόλις 1% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Οι αναλυτές ανέμεναν, μάλιστα,  μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 2,5 εκατ. βαρέλια.

    Τα δε στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 629.000 βαρέλια, στα 352,5 εκατομμύρια βαρέλια.

    Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, η ποσότητα αργού που αποθηκεύεται στον κόμβο Cushing της Οκλαχόμα, αυξήθηκε κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, στα 32,5 εκατομμύρια.

    Ακολούθως, η παραγωγή αργού την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 13,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

    Σε αυτό το κλίμα, το WTI Φεβρουαρίου έκλεισε με άνοδο μόλις 28 σεντς ή 0,4% στα 74,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε κατά 47 σεντς ή 0,6% και διαμορφώθηκε στα 79,70 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα το Brent είχε κινηθεί πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης

    Τραμτ: Να μην βιαστεί το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει για την προεδρική ασυλία

    Νάντια Καλβίνο: Ρεαλιστικοί και ισορροπημένοι οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας

    Qatargate: Η Καϊλή προσπάθησε να επηρεάσει τον Μακρόν να σταματήσει ψήφισμα κατά του Κατάρ, λέει η Le Monde



    ΣΧΟΛΙΑ