• Ναυτιλία

    Ερυθρά Θάλασσα: Επείγον σήμα από το Λιμενικό και στα ελληνικά πλοία για τις απειλές των Χούθι

    • NewsRoom
    Ο υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης

    Ο υπουργός ΥΝΑΝΠ, Χρήστος Στυλιανίδης


    Προειδοποίηση προς τα ελληνικά πλοία που κινούνται στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας φέρεται να έστειλε το Λιμενικό, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης, Χούθι, κατά εμπορικών πλοίων ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ, στην επείγουσα ειδοποίηση  που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού συστήνει στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

    Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης εκτίμησε πως η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα ελεγχθεί τελικά λόγω των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα.

    Οι ΗΠΑ τη Δευτέρα ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας 10 χωρών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση των τελευταίων επιθέσεων. Από την πλευρά τους οι Χούθι απάντησαν την Τρίτη, λέγοντας πως θα επιτεθούν στα πλοία των χωρών που θα ενεργήσουν εναντίον τους.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

    Αναφερόμενος στην απόφαση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη νότια Αφρική αναστέλλοντας προσωρινά για λόγους ασφαλείας τις διελεύσεις των πλοίων από το σημείο, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων με αύξηση της τιμής των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή, ανατρέποντας την έως τώρα συζήτηση και τα δεδομένα για το πώς θα τιθασεύσουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

    Για την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα μια συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία, είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    Ανακοίνωσε ότι η χώρα μας δεν είναι στην πρώτη φάση, αλλά είναι έτοιμη στο να συμμετάσχει σε μια διεθνή πρωτοβουλία, καθώς η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια χώρα στη ναυτιλία.

    Διαβάστε επίσης

    Ερυθρά Θάλασσα: Οι επιθέσεις των Χούτι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων

    Απειλές από τους Χούθι: Όποια χώρα ενεργήσει εναντίον μας θα δει τα πλοία της να γίνονται στόχος

    Έντι Ζεμενίδης: Επιστολή στον Μπλίνκεν για την καθυστέρηση έγκρισης των ελληνικών F-35



    ΣΧΟΛΙΑ