• Business

    H ώρα της κρίσης για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων 50 ομίλων-Οι δύσκολες υποθέσεις και οι άνωθεν παρεμβάσεις


    Ήρθε η ώρα της κρίσης για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν 50 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η αντίστροφη μέτρηση για τα δάνεια εταιρειών όπως είναι για παράδειγμα οι: Forthnet, Notos, Φαμάρ, Θεοχαράκης, Χαλυβουργία, Μαντωνανάκης, Δωδώνη και πολλές ακόμη έχει ξεκινήσει.

    Πρόκειται για δάνεια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο δανεισμός των συγκεκριμένων εταιρειών ξεκινά από τα 200 εκατ. – 300 εκατ. ευρώ και ξεπερνά ακόμα και το 1 δις ευρώ.

    Αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα τις αναδιαρθρώσεις, οι στόχοι μείωσης δεν θα πιαστούν και τότε ο SSM θα ζητήσει να προχωρήσουμε σε πωλήσεις δανείων, λέει στο mononews.gr τραπεζίτης και συνεχίζει:

    «Πέρυσι πιάσαμε τους στόχους, κυρίως λόγω των διαγραφών και διότι προχώρησαν οι εύκολες υποθέσεις. Τώρα τα εύκολα τελείωσαν. Οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική στον χειρισμό των μεγάλων υποθέσεων, διαφορετικά θα χάσουμε τους στόχους».

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβλητικότητα» παραδέχονται οι Έλληνες τραπεζίτες και δηλώνουν ότι θα μείνουν προσηλωμένοι στους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων.

    Αν δεν προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις, λένε, ο SSM θα απαιτήσει να προχωρήσουμε σε πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων. Αυτό όμως συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερο κόστος και για τις τράπεζες και για τις επιχειρήσεις.

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα χρειαστεί να «κάψουν» περισσότερα κεφάλαια, καθώς οι τιμές για την πώληση χαρτοφυλακίων διαμορφώνονται χαμηλά. Κόστος όμως θα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις, καθώς τα funds που θα αγοράσουν τα δάνεια, θα υιοθετήσουν πιο επιθετικές λύσεις και διαδικασίες για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων.

    Οπως σημειώνουν, αν προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, τότε οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας διαγραφές στα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

    «Η ώρα της κρίσης ήρθε. Οι τράπεζες έχουν –μετά την ολοκλήρωση του stress test- περισσότερα πυρομαχικά στη διάθεση τους και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να κλείσουν μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις», σημειώνει η ίδια πηγή.

    Ωστόσο παραδέχεται ότι για πολλές περιπτώσεις μεγάλων και δύσκολων δανείων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ευθύνονται εκτός της αναβλητικότητας και της πίεσης που ασκεί στις διοικήσεις η λήψη πρόσθετων προβλέψεων –για κάποια δάνεια οι τράπεζες θα γράψουν ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ-, και οι άνωθεν παρεμβάσεις να δοθεί και άλλος χρόνος….

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έλαβαν λόγω της εναρμόνισης με το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9 πρόσθετες προβλέψεις ύψους 5,7 δις ευρώ. Μαζί δε με τις επιπλέον προβλέψεις ύψους 1,2 δις ευρώ, που έλαβε μεγάλη συστημική τράπεζα, το σύστημα έχει σχεδόν 7 δις ευρώ ευρώ πρόσθετες προβλέψεις, ενώ το σύνολο των προβλέψεων ξεπερνά τα 58 δις ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμπανάκι» του ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Wood: Γιατί είναι αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες- Τι προειδοποιεί για stress tests και «κόκκινα δάνεια»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα όπλα των 4 τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»



    ΣΧΟΛΙΑ