• Business

    ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Στα 2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο των έργων

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Στα 2 δισ. ευρώ θα φτάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την υπογραφή του έργου για το αεροδρομίου στο Καστέλι και τη έγκριση της κατασκευής του Νοτίου Κλάδου του Ε65 που ενισχύουν το σημερινό ανεκτέλεστο των 1,2 δις. ευρώ, κατά 500 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Εν τω μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα και σε άλλους διαγωνισμούς του κατασκευαστικού τομέα, όπως η γραμμή 4 του μετρό και τα έργα του ΒΟΑΚ στην Κρήτη.
    Επίσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή έχει συμμετοχή σε δύο σημαντικά έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για τα δύο μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμάτων, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

    Επιπλέον, συμμετέχει σε πληθώρα άλλων διαγωνισμών ή projects όπως η Εγνατία, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), η υποθαλάσσια σήραγγα Σαλαμίνας, ενώ σε συνεργασία με την Ινδική GMR (η οποία διαχειρίζεται πολλά διεθνή αεροδρόμια), συμμετέχει στο διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο της Σόφιας.

    Νέα θυγατρική για τις παραχωρήσεις, η «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις»

    Στις αρχές του 2019 πρόκειται να δημιουργηθεί η νέα θυγατρική του ομίλου με το όνομα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραχωρήσεις όπου θα συγκεντρωθούν συνολικά οι παραχωρήσεις του ομίλου. Στη νέα εταιρεία θα εισφερθούν οι συμμετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε οδικούς άξονες (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός (17%) και έργα υποδομής (Αεροδρόμιο Καστελίου), όπως και συνδεδεμένες με αυτές υποχρεώσεις. Η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει μετά τη συμβασιοποίηση του έργου του αερολιμένα Καστελίου, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο στο Ηράκλειο «Ν. Καζαντζάκης» και σε αυτή θα προστίθεται κάθε νέα παραχώρηση που θα αναλαμβάνει ο όμιλος. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η νέα θυγατρική θα επιδέχεται διαφορετική αποτίμηση και θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί με ευνοϊκούς όρους.

    Τα μεγέθη

    Κατά το εννεάμηνο 2018, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 1,02 δισ. ευρώ, έναντι 867,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, αυξημένες κατά 17,6%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 221,7 εκατ. ευρώ, έναντι 215,5 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο, αυξημένη κατά 2,9%. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 59,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 105,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 19,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 47,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, μειωμένα κατά 59,5%.

    Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,254 δισ. ευρώ έναντι 1,201 δισ. ευρώ στο τέλος του εξαμήνου 2018, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του εννεάμηνου ανέρχονταν σε 549 εκατ. ευρώ, και ο συνολικός δανεισμός σε 1,803 δισ. ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 830,3 εκατ. ευρώ ενώ ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε σε 700 εκατ. ευρώ έναντι 679 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπεραξίες φέρνει η κυριαρχία της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στις παραχωρήσεις. Εγκρίθηκε το Καστέλι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη ΓΕΚ Τέρνα ο «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος» και η «Νέα Οδός»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΓΕΚ Τέρνα: «Ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της εταιρείας δίνει η Eurobank Equities



    ΣΧΟΛΙΑ