• Business

    Φόρος παίκτη: Έρχονται αλλαγές…γιατί δεν συγκεντρώθηκαν όσα στόχευαν-Τι θα πάρουν οι ομάδες

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Εκτός budget…  βγήκε το σχέδιο χρηματοδότησης των αθλητικών ομάδων από το φόρο παίκτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δε συγκεντρώθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ παραπάνω, που στόχευε η κυβέρνηση ώστε να χρηματοδοτηθούν με αυτά οι αθλητικές ομάδες. Πλέον το υπουργείο προσανατολίζεται σε νέες αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου παίκτη, που αναμένονται στο επόμενο τρίμηνο με άμεση ισχύ.

    Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξούσε να αυξήσει τα έσοδά του από το φόρο παίκτη, από τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 80 εκατομμύρια με στόχο να δώσει 30 εκατ. ευρώ στις ομάδες.

    Αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των κερδών ανά δελτίο και όχι ανά στήλη, νόμισε ότι θα πετύχει αύξηση των φορολογικών εσόδων, δεν υπολόγισε όμως τη μεγάλη μείωση εσόδων που θα προκαλούσε η μείωση του συντελεστή (από το 20% που ήταν για την ανώτερη κατηγορία κερδών) στο 7,5%.

    Τα απογοητευτικά αποτελέσματα, ανέδειξαν το πρόβλημα. Τα επιπλέον έσοδα ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ αντί για 50 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται εξολοκλήρου από τις στοιχηματικές, των οποίων οι παίκτες συμβάλλουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα συνολικά έσοδα του φόρου παίκτη. Αντίθετα, η μείωση των συντελεστών, ευνόησε του παίκτες του ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η συμμετοχή του στα έσοδα του φόρου παίκτη.

    Έτσι, αναφέρουν οι πληροφορίες, από τα έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, τα 35  προέρχονται από τις στοιχηματικές – οι οποίες πριν δεν πλήρωναν τίποτα -και τα 15 εκ. από τον ΟΠΑΠ,ο οποίος πριν κατέβαλε τα διπλάσια.

    Το νέο καθεστώς

    Υπενθυμίζεται ότι το νέο καθεστώς  φορολόγησης των κερδών των παικτών από στοίχημα και online καζίνο, τέθηκε σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου με στόχο να αυξήσει τα έσοδα για το κράτος και από αυτά να δοθεί ένα μέρος και στις ομάδες. Γι αυτό και άλλαξε με νόμο, ο υπολογισμός του αφορολόγητου, αλλά και των συντελεστών φορολόγησης μειώνοντας τον ανώτερο συντελεστή στο 7,5%.

    Ειδικότερα, οι αλλαγές έγιναν με το νόμο 4764/2020 τον Δεκέμβριο αλλά και με τροπολογία που ακολούθησαν οι νέοι συντελεστές φορολόγησης  έχουν 4 κλίμακες. Ο φόρος είναι μηδενικός για κέρδη μέχρι 100 ευρώ, 2,5% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ, 5% για κέρδη από 200 έως 500 ευρώ και 7,5% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

     Με το προηγούμενο καθεστώς ο φόρος επιβαλλόταν στα κέρδη των παικτών ανά στήλη και οι συντελεστές ήταν υψηλότεροι,  15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και σε 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

    Επίσης, πλέον ο παίκτης  φορολογείται από τα 100 πρώτα ευρώ κέρδους ανά δελτίο, ενώ μέχρι σήμερα αυτό που ίσχυε ήταν η φορολόγηση ανά στήλη.Έτσι με  το νέο τρόπο υπολογισμού, ένα δελτίο που κερδίζει από εκατό ευρώ και πάνω εμπίπτει σε φορολόγηση, χωρίς να εξετάζεται ο αριθμός των στηλών. Η φορολόγηση θα αφορά περισσότερα δελτία, όμως οι συντελεστές είναι σαφώς χαμηλότεροι και ξεκινούν από 2,5% για κέρδη από 100 ευρώ και πάνω, 5% από τα 200 ευρώ και 7,5% για κέρδη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ