• Ενέργεια

    Ενεργειακή κρίση: Τα 4 μέτρα που προτείνει η Κομισιόν

    Ενεργειακή κρίση:Τα 4 μέτρα που προτείνει η Κομισιόν

    Κάντρι Σίμσον, επίτροπος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Κομισιόν


     Σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την σταθεροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού με την ενίσχυση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του εφοδιαστικού συστήματος στην Ευρώπη.

    Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία να κλιμακώνονται, η Ευρώπη αναγκάζεται να επιβάλλει όλο και πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία με αποτέλεσμα οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης να αυξάνονται. Την κρίση αυτή καλείται να αντιμετωπίσει η Κομισιόν στη συνάντηση με τους υπουργούς ενέργειας τη Δευτέρα, όπου θα αποφασιστεί το σχέδιο στρατηγικής δράσης για την αποσύνδεση των ενεργειακών της αναγκών από το ρωσικό αέριο και την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ. Η εργαλειοθήκη μέτρων που προτείνει  Κομισιόν ειναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί σήμερα και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

    1)Εναλλακτικές προμήθειες αερίου

    Η Ευρώπη εισάγει αυτή τη στιγμή περίπου το 40% του φυσικού της αερίου και το 35% του αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις ρωσικές εισαγωγές αυξάνεται και τα αποθέματα αερίου έχουν φτάσει σε επίπεδα πληρότητας μόλις 18% η Ένωση καλείται να αναπληρώσει τα αποθέματα αυτά αναζητώντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής η Ευρώπη σκοπεύει να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με διάφορους παραγωγούς φυσικού αερίου – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ, του Αζερμπαϊτζάν, της Νιγηρίας και της Αιγύπτου – καθώς και με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, για να δει αν θα μπορούσαν να ανακατευθύνουν μέρος των εισαγόμενων προμηθειών τους στην Ευρώπη. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ε.Ε. σημείωσαν ρεκόρ τον Ιανουάριο.

    Ώστόσο η Ευρώπη δεν εγκαταλείπει τα σχέδια της για την ενεργειακή μετάβαση. «Η στρατηγική είναι να διαφοροποιηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η επίτροπος ενέργειας Καντρί Σίμσον. Πρόσθεσε όμως ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να «ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

    2)Αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων

    Τα κράτη μέλη είναι επίσης έτοιμα να αξιοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου αν χρειαστεί,όπως δήλωσε και η κ. Simson. Ειδικότερα, οι είκοσι χώρες της Ε.Ε. που είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αποθέματα πετρελαίου για τουλάχιστον 90 ημέρες. Εάν οι προμήθειες μειωθούν επικίνδυνα, τα κράτη μπορούν να αποφασίσουν να διαθέσουν τα αποθέματά τους στην αγορά.

    3)Μηχανισμός μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σίμσον,  «η ΕΕ μπορεί να περάσει με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα. Προς το παρόν, συνεχίζονται οι ροές φυσικού αερίου από την ανατολή προς τη δύση και οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά».

    Ανεξάρτητα όμως από τις διαβεβαιώσεις της επιτρόπου ότι η Ευρώπη θα αντεπεξέλθει στην κρίση,εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες. Με τις τιμές ενέργειας να κινούνται επί εβδομάδες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συζητούνται επιπλέον ορισμένα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Ένα απο αυτά είναι ένας μηχανισμός για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης, όπως δήλωσε η κ. Σίμσον την περασμένη Δευτέρα χωρίς όμως να διευκρινήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα, αναμένεται να προταθεί ένας μηχανισμός που θα προσφέρει στους καταναλωτές ενέργειας κίνητρο για να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωσή, κάτι που ήδη γίνεται από τους διαχειριστές δικτύου της ΕΕ σε μικρότερη κλίμακα.

    4)Κίνητρα για την μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

    Ένα ακόμη μέτρο έκτακτης ανάγκης θα είναι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σε περιόδους όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά την προσφορά. Αυτό θα γίνεται με την παροχή οικονομικών κινήτρων στους βιομηχανικούς φορείς ώστε να συγκρατήσουν την παραγωγή μέχρι να ισορροπήσει η ζήτηση ενέργειας.

    «Δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία τρίτη χώρα να αποσταθεροποιήσει τις ενεργειακές μας αγορές ή να επηρεάσει τις ενεργειακές μας επιλογές», δήλωσε η επίτροπος, Καντρί Σίμσον.

    Σκρέκας: Αποφασιστική και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την ενεργειακή κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ