• Business

    Ελπίδα Κόκκοτα (MeXOXO): Με…το μαγικό της ραβδί, μεταμορφώνει τις γυναίκες σε επιχειρηματίες

    Η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της MeXOXO κα Ελπίδα Κόκκοτα


    Η Ελπίδα  Κόκκοτα είναι μια ρομαντική ψυχή και μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα που κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και μαζί τα όνειρα χιλιάδων γυναικών. Μια νεράιδα της σύγχρονης εποχής, που έχει βάλει σκοπό να βοηθήσει κάθε γυναίκα που το θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

    Όχι με μαγικό ραβδί, αλλά με τη MeXOXO, μια παγκόσμια πλατφόρμα καινοτομίας και πρωτοβουλίας, στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισής τους για την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, προκειμένου να χαράξουν την δική τους πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο και να συμβάλουν με το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα.

    Ξεκίνησε με μέντορα τον Μοχάμεντ Γιούνις, τον τραπεζίτη των φτωχών και βραβευμένο το 2006 με το Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος την ενθάρρυνε να κυνηγήσει το όνειρό της, να προσφέρει καλό.

    Η Ελπίδα τόλμησε και ακολούθησε το ένστικτό της, να προσφέρει απλόχερα τη γνώση που είχε κατακτήσει για την επιχειρηματικότητα στις γυναίκες που δεν την είχαν κι έτσι να τις βοηθήσει να κάνουν κι εκείνες τα δικά τους όνειρα πραγματικότητά.

    Ίδρυσε τη MeXOXO, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει εκπαίδευση στο επιχειρείν σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και έχει δεσμευθεί στον εαυτό της και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton, να βοηθήσει 5000 γυναίκες στον κόσμο μέχρι το 2020.

    Ήδη έχει βοηθήσει 3.215 γυναίκες και από αυτές οι 1750 είναι από Ελλάδα, οι οποίες με τη βοήθεια της  MeXOXO υποστηρίχθηκαν και προετοιμάζονται ή ξεκίνησαν μια επιχειρηματική δραστηριότητα.Η ανάπτυξη της δράσης των γυναικών στην Ελλάδα από το 2015, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα την επιχειρηματικότητα, έχει την  αποκλειστική υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα και του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).Η Ελπίδα, μιλάει αποκλειστικά στο mononews.gr για το πώς ξεκίνησε αυτή η ρομαντική περιπέτεια, με στόχο να κάνει το καλό, να διαδώσει τη γνώση και να ενισχύσει τις γυναίκες όπου κι αν αυτές βρίσκονται, να πατήσουν στα πόδια τους και να νιώσουν ικανές και δυνατές για να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους και στην επιχειρηματικότητα.

    Η ΜeΧΟΧΟ  φέρνει έναν αέρα αλλαγής στις ζωές των γυναικών που το χρειάζονται, τους δείχνει το δρόμο και τους δίνει τη δύναμη. Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις αυτή την πρωτότυπη ιδέα και πώς την έκανες πραγματικότητα;

    Το 2010 έφυγα στις ΗΠΑ για να κάνω ΜΒΑ και εκεί γνώρισα τον Μπαγκλαντέσιο Μοχάμεντ Γιούνις, τον καθηγητή που πήρε το 2006 το Νόμπελ Ειρήνης για την τράπεζα των φτωχών  που ίδρυσε το 1976 προσφέροντας πιστώσεις χωρίς εγγυήσεις στους πλέον φτωχούς κατοίκους του Μπαγκλαντές, ειδικά στις γυναίκες. Ο κ. Γιούνις έγινε ο μέντοράς μου για 6 μήνες και με ενθάρρυνε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να κάνω καλό στον κόσμο, από μικρή αυτό ήθελα, να μπορέσω να προσφέρω βοήθεια.  Το αποφάσισα, άφησα τη δουλειά μου στη Βοστώνη, τα παράτησα όλα, πήγα στην Τιχουάνα στο Μεξικό και εκεί άρχισα τη ΜeXOXO με τις οικονομίες μου. Το Me σημαίνει εγώ και το ΧΟΧΟ αγκαλιές και φιλιά και όλο μαζί σημαίνει ότι το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

    Ποια ήταν η δράση σας; Τι προσφέρετε σε αυτές τις γυναίκες;

    Ξεκίνησα με άλλες δύο γυναίκες και από 2 γίναμε σύντομα 60 και μετά 500. Όταν φτάσαμε τις 500 το 2015 έκανα μια επίσημη δέσμευση στο ίδρυμα Κλίντον να φτάσουμε τις 5.000 γυναίκες μέχρι το 2020. Και τότε ξεκινήσαμε να έχουμε και υποστηρικτές, ιδρύματα που πίστεψαν στο όραμά μας και θέλησαν να μας βοηθήσουν.

    Προσφέρουμε τις γνώσεις που χρειάζονται για να μπορούν να δράσουν επιχειρηματικά. Τις μαθαίνουμε να φτιάχνουν ένα business plan, τους μεταφέρουμε τις βασικές αρχές και τις γνώσεις που πήρα από το ΜΒΑ σε  μορφή απλή και κατανοητή που μπορεί μια γυναίκα χωρίς οικονομικές γνώσεις να καταλάβει. Στόχος μου είναι να παρακινήσω και να βοηθήσω τις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

    Το εκπαιδευτικό μοντέλο της MeXOXO,  στηρίζεται στην διοργάνωση Διαδραστικών Σεμιναρίων αλλά και Προγραμμάτων Διαδικτυακής Συμβουλευτικής (One on One Mentorship Programs), προάγει την καινοτομία, ενώ προσφέρει απλοποιημένη γνώση μεταπτυχιακού επιπέδου με σκοπό την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των γυναικών. Η «Αρχιτεκτονική Σκέψη», ή το«Design Thinking», έρχεται στο προσκήνιο και «καθοδηγεί» με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο τις σκέψεις και τις ιδέες των γυναικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ μετά την εκπαίδευσή τους η MeXOXO, με συνεργάτες όπως ο κ. Σπύρος Συρμακέσης – Ακαδημαϊκός σύμβουλος της MeXOXO και καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου , παρακολουθεί στενά την πορεία τους κι επεξεργάζεται τα αποτελέσματα και την πρόοδό τους. Στη συνέχεια η MeXOXO τις οδηγεί σταθερά μπροστά σε angel επενδυτές, επιχορηγήσεις κι ευκαιρίες στην αγορά για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

    Οι γυναίκες φοβούνται την επιχειρηματικότητα; Τι ποσοστό των γυναικών αποφασίζει να  δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά των αντρών και πόσες από αυτές έχει γνωρίσει προσωπικά;

    Έχω γνωρίσει τουλάχιστον 2.800 γυναίκες και είμαι πολύ περήφανη για εκείνες για ό,τι έχουν κάνει και για το καλό που φέρνουν γύρω τους και στη οικογένειά τους. Δεν είναι μόνο ότι πετυχαίνουν είναι ότι παρασύρουν και όσους είναι γύρω τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας κάθε γυναίκα που βοηθάμε στηρίζει άλλες 4 γυναίκες στο περιβάλλον της.

    Πρέπει εδώ να τονίσω, ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στο επιχειρείν είναι κατά 13% υψηλότερο από το αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη και φτάνει το 42% που είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές και χρειάζονται στήριξη και βοήθεια σε πολλά από τα απαραίτητα βήματα. Και να τονίσω ότι απευθυνόμαστε σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από το αν έχουν σχετικές σπουδές. Το μόνο που ρωτάμε είναι αν θέλει πραγματικά να κάνει κάτι. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση για να πετύχεις να θες. Αν θες κάνεις  ότι απαιτείται και μπορείς να πετύχεις το στόχο σου όποιος κι αν είναι αυτός.

    Κι εμείς βοηθάμε με τις δικές μας δυνάμεις, με σεμινάρια, με καθοδήγηση και με ό,τι χρειάζονται σε πληροφορίες ή επαφές, ώστε να βοηθηθούν και από εμάς και από το δίκτυο που έχουμε χτίσει γύρω από τη MeXOXO. Τους παρέχουμε την αρχική ώθηση, μετά όλα τα εργαλεία και μετά ότι άλλο χρειάζονται, δικτύωση και χρηματοδότηση ώστε να τα καταφέρουν.

    Οι στόχοι μας πλέον είναι να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερες γυναίκες στην περιφέρεια. Έχουμε ήδη πάει σε 15 σημεία στην περιφέρεια της χώρας και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε και φέτος.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ποια είναι τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σας; Πόσες από τις γυναίκες που παρακολουθούν τη δουλειά σας τελικά καταφέρνουν να ξεκινήσουν το επιχειρείν;

    Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: Το 60% των γυναικών που έχουν παρακολουθήσει το υλικό των σεμιναρίων της MeXOXO έχουν δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά. Την επιχειρηματικότητα την προσεγγίζουμε και ως κουλτούρα την οποία μεταδίδουμε στις γυναίκες, ώστε ακόμη κι αν δεν κάνουν την επιχείρησή τους να μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη δουλειά τους.

    Από το 2013 μέχρι σήμερα η ΜΚΟ MeXOXO έχει έρθει κοντά, εκπαιδεύσει, συζητήσει, καθοδηγήσει με περίπου 3.215 γυναίκες στο Μεξικό, το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Νεπάλ, τη Λιβερία, την Κόστα Ρίκα και την Ελλάδα. Το 95% των γυναικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κάνει το επόμενο βήμα. Το 40% των γυναικών λαμβάνει συμβουλευτική κατ’ ιδίαν ενώ το 65% συνεργάζονται μεταξύ τους. Πέρυσι, η MeXOXO δημιούργησε ευκαιρίες 1 εκατομμυρίου ευρώ για τις γυναίκες που εμπιστεύτηκαν το όνειρό τους στον οργανισμό.

    Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που ενδιαφέρεται να βοηθηθεί από τη MeXOXO;

     Να μας ακολουθήσει στα social media και να έρθει να μας βρει στα σεμινάρια. Στις 4 Ιουλίου κάνουμε ένα online μάθημα με θέμα επιχειρηματικά μοντέλα, και παρουσιάσεις   το οποίο με απλοποιημένο τρόπο δείχνει πώς μπορούν να παρουσιάσουν την ιδέα του. Λεπτομέρειες για αυτό και στοιχεία μπορούν να βρουν σε όλα μας τα socila media. Μετά μπορεί να μας ακολουθεί ώστε να έρχεται στα live σεμινάρια που κανονίζουμε κάθε δύο μήνες. Το επόμενο σεμινάριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο.

    Πότε προέκυψε η συνεργασία με την Coca Cola και πώς συμβάλλει στην προσπάθειά σας;

    Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Counting Stars», με αποκλειστικό υποστηρικτή το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), η Coca-Cola στην Ελλάδα δεσμεύθηκε να βοηθήσει ώστε να υποστηριχθούν 5.000 γυναίκες μέχρι το 2020, προωθώντας παράλληλα δράσεις του προγράμματος σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας,  με στόχο την ενδυνάμωση γυναικών που βρίσκονται στην περιφέρεια και επιθυμούν να ξεκινήσουν το δικό τους επιχειρηματικό όνειρο. Την περίοδο 2017 – 2018, συνολικά περισσότερες από 3.000 γυναίκες έχουν λάβει ενεργή υποστήριξη, μέσω διαδραστικών workshops και 1:1 mentoring μαθημάτων, ενώ περισσότερες από 100.000 γυναίκες σε 15 πόλεις της Ελλάδας έχουν ενημερωθεί για το Πρόγραμμα «Counting Stars».

    Πραγματοποιήσατε στην Αθήνα και το πρώτο Commitment Day. Τι ακριβώς είναι;

    Το Commitment Day είναι μαι εκδήλωση που έγινε στη Γαλλική Πρεσβεία και εκεί σημαντικοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της πολιτικής σκηνής, συναντήθηκαν και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά για να ενισχύσουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες οδηγώντας τις στον δρόμο της επιτυχίας.

    Η MeXOXO προάγοντας την ομαδικότητα, λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων και συνέβαλε στο να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συνεργασία με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών. Η επιλογή των συμμετεχόντων κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς στηρίχθηκε στις γνώσεις και στην εξειδίκευση του κάθε καλεσμένου και στο πώς μπορούν αυτά να λειτουργήσουν ευεργετικά για το επιχειρηματικό μέλλον των γυναικών.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι χωρίστηκαν σε τρεις (3) ομάδες και συμμετείχαν σε συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» κεκλεισμένων των θυρών, με σκοπό να καταλήξουν η κάθε μια σε μια δέσμευση που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν είτε την οικονομική, χορηγική κι εκπαιδευτική υποστήριξη είτε ευκαιρίες δικτύωσης ή/και συμβουλευτικής των γυναικών σε τρεις τομείς: Γυναίκες στις Επιχειρήσεις, Γυναίκες στην Πολιτική, και Γυναίκες στην Κοινωνία.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy και του ιδρυτή και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ελληνογαλλικού Δικτύου Καινοτομίας Mazinnov, κ. Olivier Dovergne, και η ΜeΧΟΧΟ δεσμεύτηκε να… #breakyourglassceiling και να συνεχίσει να υποστηρίζει τις γυναίκες και το επιχειρηματικό τους όραμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

     

    Από αριστερά προς τα δεξιά: Olivier Dovergne, Διευθύνων Σύμβουλος Mazinnov, Ελπίδα Κόκκοτα, Ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της MeXOXO, Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα

     

    Διαβούλευση «Γυναίκες στις Επιχειρήσεις: Πώς προάγουμε τον σεβασμό και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόσβασή τους σε υψηλές θέσεις» / Από αριστερά προς τα δεξιά: Dr. Αγγελική Κοσμοπούλου, Μαρία-Χριστίνα Χατζηνικολάου, Gisèle Urquia, Σίσσυ Ηλιοπούλου, Helena Smith, Κατερίνα Πραματάρη



    ΣΧΟΛΙΑ