Business

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο 6,375% το επιτόκιο του ευρωομολόγου – Ξένα χαρτοφυλάκια κάλυψαν το 75% της έκδοσης

  • NewsRoom

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


Ψήφο εμπιστοσύνης από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια κατά κύριο λόγο, αλλά και  από ελληνικά,  έλαβε η προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τη νέα Διοίκηση Καλλιτσάντση , για τη συνολική αναδιάταξη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μια κομβικής σημασίας παράμετρος, στην πολύπλευρη αυτή προσπάθεια, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με την επιτυχημένη έκδοση του ευρωομολόγου των 600 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 6,375%.

Τα χαρακτηριστικά και η δομή του ομολόγου, το καθιστούν ως το μεγαλύτερο High Yield Green Bond στην Ευρώπη για το 2019 και  συνάμα το κατατάσσουν στη μεγαλύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου High yield, που έχει γίνει μετά από την ελληνική κρίση. Πολύ περισσότερο όμως, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η νέα διοίκηση του Ομίλου, καθώς επιτεύχθηκε απόλυτα ο στόχος ενός πραγματικά διεθνούς ομολόγου, που θα εξασφάλιζε μελλοντική πρόσβαση σε μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπήρξε ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με συνολικά περισσότερους από 100 επενδυτές. Εκ των οποίων το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και το υπόλοιπο 25%, ελληνικής προέλευσης.

Η μεγάλη συμμετοχή και η διπλάσια της προσφοράς κάλυψη που έφτασε λίγο πριν το κλείσιμο του βιβλίου τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν, οδήγησε τελικά το κουπόνι προς τα κάτω, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικά στο 6,375% αντί των αρχικών ενδείξεων που είχαν κυκλοφορήσει και έκαναν λόγο για 6,75% ή 7%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  το επιτόκιο του ομολόγου βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου (5,5% – 6%) ενώ κινείται κάτω από το συνολικό κόστος χρήματος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που έχει ο Όμιλος κινούνται μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερα από το σταθερό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η  εισηγμένη.

Άλλωστε, στην παρουσίαση που είχε κάνει η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην αρχή του roadshow, την περασμένη Παρασκευή , είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως το επιτόκιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 4%, αφού αυτό που προσφέρει είναι ένα high yield bond. Προσθέτοντας παράλληλα,  πως έχει πλήρη επίγνωση, ότι ως πρώτη της έξοδος στις διεθνείς αγορές η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να συνοδευτεί από ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο. Τίμημα το οποίο όμως ,εφόσον κινηθεί εντός των ανεκτών ορίων του Ομίλου( όπως και συνέβη)  μπορεί να καταβληθεί  ως entry fee στις διεθνείς αγορές.

Τα οφέλη που αποκομίζει ο Όμιλος

 Σε αδρές γραμμές ,τα οφέλη από την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου, επιμερίζονται σε τέσσερις άξονες, καθώς ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

 Πρώτον: Απέκτησε πρόσβαση και επαφή με μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια, στα οποία μπορεί να απευθυνθεί στο μέλλον με ακόμα καλύτερους όρους και να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδυτικές κινήσεις όπως είναι η διεκδίκηση νέων έργων παραχώρησης, η περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών πάρκων, η υλοποίηση ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων , αλλά και άλλα που ενδεχομένως να προκύψουν.

Δεύτερον: Βρήκε μία αξιόπιστη και ρεαλιστική, εναλλακτική λύση στη χρηματοδότησή του, δεδομένου ότι ο Όμιλος έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.  Έχει άλλωστε εξέχουσα σημασία το γεγονός, ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 600 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω του ομολόγου θα διοχετευθούν για τη μείωση του δανεισμού της ιδίας της εταιρείας, της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της ΑΚΤΩΡ. Ώς εκ τούτου και πέραν της δυνατότητας του Όμιλου  να αντλήσει μελλοντικά, κεφάλαια από τις αγορές, μπορεί άμεσα να έχει πρόσβαση και σε επιπλέον χρηματοδότηση. Από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυτήν τη φορά, αφού θα απομακρυνθεί  αισθητά από το δανειοδοτικό ταβάνι που είχε προσεγγίσει.

Τρίτον: Αντικατέστησε δάνεια συνοδευόμενα από μεγάλες εξασφαλίσεις, με μία χρηματοδότηση παρόμοιου μεν κόστους, αλλά άνευ ενεχύρων, Γεγονός που επιτρέπει στον Όμιλο να αποδεσμεύσει και να ρευστοποιήσει μία σειρά από σημαντικά assets, εξασφαλίζοντας επιπλέον κεφάλαια.

Τέταρτον: Απελευθέρωσε τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έως τώρα «θυσιάζονταν» στην πληρωμή τόκων.

Σε ότι αφορά τη «φυσιογνωμία» του ομολόγου, με προβλεπόμενη λήξη το 2024, εκδότρια εταιρεία είναι η  κατά 100% θυγατρική του Ομίλου «ELLAKTOR Value Plc». Ενταγμένη σε  ένα ιδιότυπο γκρουπ δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, τη Μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ ( ουσιαστικά δηλαδή τον Κλάδο των Αιολικών σε συνέχεια της πρόσφατης συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και την ΗΛΕΚΤΩΡ,  του τομέα της διαχείριση απορριμμάτων.


ΣΧΟΛΙΑ