• Business

    Ελλάκτωρ: Γιατί «τρίβει τα χέρια του» ο Αναστάσης Καλλιτσάντσης

    • Του Δημήτρη Κατακουζηνού
    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. ΜΕΤΟΧΟΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 τις εξελίξεις σχετικά με την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» και συν αυτώ και όλοι οι μέτοχοί της καθώς αναμένεται να αλλάξει δραστικά την αξία των περιουσιακών της στοιχείων.

    Υπενθυμίζεται πως η Ελλάκτωρ, η οποία ελέγχεται πλέον από τον Αναστάση Καλλιτσάντση, κατέχει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικός Χρυσός αλλά και –τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- το 1,1% της ίδιας της καναδικής Eldorado Gold.

    Παράλληλα εμπλέκεται σημαντικά στο κατασκευαστικό έργο των μεταλλείων.

    Το 5% είναι εγγεγραμμένο στον ισολογισμό της ελληνικής κατασκευαστικής στα Χρηματοοικονομικά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση. Αποτιμήθηκε δε στα τέλη του 2018 στα 25,5  εκατομμύρια ευρώ περίπου (Χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο σε εύλογη αξία μέσω λοιπών συνολικών εισοδημάτων).

    Σε δεύτερη θεώρηση η όποια αύξηση των επιβεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού και άλλων μετάλλων της Ελληνικός Χρυσός θα οδηγήσει αυτομάτως σε ανατίμηση την εν λόγω εγγραφής ειδικά εάν ο χρυσός  συνεχίσει να ανεβαίνει στις διεθνείς αγορές όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

    Όμως η αξία της υπόθεσης της Ελληνικός Χρυσός είναι ακόμα μεγαλύτερη για την Ελλάκτωρ αν συναξιολογηθεί πως είναι η κατασκευαστική που θα τρέξει ένα μεγάλο μέρος αν όχι όλο των έργων που θα ξεκινήσουν για να δουλέψει το μεταλλείο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέλιου Πέτσα, «η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές, από την πρώτη στιγμή, ότι επιδίωξή της είναι να προχωρήσει η επένδυση με τον απαραίτητο πάντα σεβασμό όλων των περιβαλλοντικών όρων.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμορφούμενο πλήρως στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες έγιναν δεκτές οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης που είχε καταθέσει η Ελληνικός Χρυσός, προέβη στην άμεση τροποποίηση της υπάρχουσας άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών, ενώ ενσωμάτωσε και τη σχετική εγκεκριμένη οικονομοτεχνική και στατική μελέτη αυτής, επικαιροποιώντας ταυτόχρονα τη σχετική τεχνική μελέτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eldorado Gold «στις Σκουριές, οι άδειες επιτρέπουν την εγκατάσταση του μηχανολογικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, το οποίο θα αποπερατωθεί, ενώ θα τοποθετηθούν επιπρόσθετες επιφανειακές εγκαταστάσεις. Στην Ολυμπιάδα, η άδεια επιτρέπει την εγκατάσταση ενός αναβαθμισμένου υποσταθμού ρεύματος, όπως και την υλοποίηση των απαιτούμενων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, που αποτελούν τμήμα των ετήσιων, προγραμματισμένων εργασιών».

    Να σημειωθεί ότι η μετοχή της εταιρίας Eldorado Gold στο καναδικό χρηματιστήριο χθες το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδας)  διαπραγματευόταν με κέρδη 7,61% στα 13,30 καναδικά δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ