• Business

    Δημήτρης Κουβάτσος: Από το σκάνδαλο της Siemens, διευθυντής αναδιάρθρωσης στη Folli Follie

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Σε τούτο τον άμοιρο τόπο, κανένας δεν πάει χαμένος… Ο Δημήτρης Κουβάτσος, Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ την «επίμαχη» περίοδο 1999-2003, αλλά και ένας από τους 64 εμπλεκόμενους στη σκανδαλώδη υπόθεση με τις μίζες της Siemens, είναι το νέο… μεταγραφικό απόκτημα των Folli Follie. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή αναδιάρθρωσης (Chief Restructuring Officer) στην πολυσυζητημένη εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Αν και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για τον νέο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει ο Δημήτρης Κουβάτσος, εντούτοις ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από τη Folli Follie.

    Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της FFGroup ή αν η συμφωνία αφορά την ανάληψη συγκεκριμένου έργου, με συνέπεια να αποχωρήσει μόλις το ολοκληρώσει.

    Δεν χωρά αμφιβολία ότι και η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, κάτι που έχει γίνει, στην κυριολεξία, δεύτερη φύση για τα Folli Follie.

    Αν και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την επαγγελματική επάρκεια του Δημήτρη Κουβάτσου, ούτε και την ανάγκη της εταιρείας να έχει μια ορθολογική βοήθεια για την «επόμενη ημέρα», εντούτοις το ζήτημα με τη Siemens είναι αυτό που «σκιάζει» τις εξελίξεις.

    Το σκάνδαλο που έγινε… βίλα

    Όπως προκύπτει από το παραπεμπτικό βούλευμα για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ, ο Δημήτρης Κουβάτσος είναι μέσα στη μακρά λίστα με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η οποία ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει δικαστικά.

    Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι, με βάση τα στοιχεία του βουλεύματος που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 2015, ο Δημήτρης Κουβάτσος φέρεται να «εισέπραξε» 680.000 ευρώ από τον Πρόδρομο Μαυρίδη. Με βάση πάντα το σκεπτικό του βουλεύματος, «το παραπάνω ποσό χρησιμοποιήθηκε για την αγορά στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής ενός οικοπέδου άνω των 1.000 τετραγωνικών με διώροφη πολυτελή οικοδομή σχεδόν 400 τετραγωνικών. Ισόγειο-πυλωτή με θέσεις σταθμεύσεως, πρώτο όροφο που περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα εμβαδού 182,60 τμ, δεύτερο όροφο που περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα εμβαδού 182,60 τμ και δώμα εμβαδού 11,04 τμ. Το τίμημα του σπιτιού ανήλθε στα 681.951,50 ευρώ, ποσό που εξασφάλισε μόνο για να εισηγηθεί και να βεβαιώσει πέντε παραγγελίες ύψους 146.929.595.500 δραχμών…».

    Ανεξάρτητα από την έκβαση που μπορεί να έχει η δικαστική αυτή εμπλοκή, ο Δημήτρης Κουβάτσος, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, φαίνεται να αναπτύσσει επαγγελματική δραστηριότητα με δική του εταιρεία, ειδική στις αναδιαρθρώσεις, όπως λένε οι πληροφορίες.

    Παραμένει άγνωστο αν η επιλογή για να πάει στα Folli Follie είναι απόφαση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ή αν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακολούθησε κάποιες άτυπες συστάσεις που του έγιναν από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Δηλαδή τη Rothschild αλλά και την Deloitte που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως είναι η αναζήτηση λύσεων με τους πιστωτές-ομολογιούχους, αλλά και τη δυνατότητα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κουβάτσος έχει καθοριστική σημασία, καθώς η Folli Follie έχει υποβάλει αίτημα δικαστικής προστασίας από τους πιστωτές και ενώ αναμένονται για τις επόμενες ημέρες και τα ευρήματα της εισαγγελικού τύπου έρευνας που κάνει στην θυγατρική της Κίνας η Alvarez & Marsal.

    Ο Δημήτρης Κουβάτσος ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1977 ως οικονομικός αναλυτής και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Control Data S.A. ως προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το 1984 συνέχισε την καριέρα του στην Hewlett Packard και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην PepsiCo ως γενικός οικονομικός διευθυντής της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

    Το 1997 ανέλαβε γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας «Softex» και δύο χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στον ΟΤΕ. Ένα χρόνο μετά την φυγή του, συνεργάστηκε με την Ernst & Young σε έργα επιχειρησιακής και οικονομικής αναδιοργάνωσης εταιρειών.

    Η Ernst & Young έχει και τώρα αναλάβει ρόλο οικονομικού ελεγκτή στη Folli Follie.

    Ο Δημήτρης Κουβάτσος για ένα διάστημα μετά το 2009 είχε αναλάβει επίσης καθήκοντα διευθυντή αναδιάρθρωσης στον Μαΐλλη. Πέραν αυτού έχει χρηματίσει οικονομικός διευθυντής της TIM Hellas, ενώ είχε υπάρξει και διευθύνων σύμβουλος στον ενεργειακό όμιλο Ρόκα.

    Στην προκειμένη περίπτωση των Folli, είναι εμφανές ότι θα αναλάβει τον στρατηγικό ρόλο της εξυγίανσης της εταιρείας μέσω σειράς επιβεβλημένων κινήσεων που ο ίδιος θα κρίνει ότι οφείλουν να γίνουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η HSBC έκοψε τα δάνεια της Folli Follie και τι συμβαίνει με τον όμιλο Κόκκαλη; 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Η πορεία των ελέγχων και η ανησυχία των πιστωτών



    ΣΧΟΛΙΑ