• First Top Stories

    Folli Follie: Σημεία και τέρατα αποκαλύπτει η δικογραφία και οι Κουτσολιούτσοι ελεύθεροι και ωραίοι

    • NewsRoom
    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Πλαστά εμβάσματα εκατοντάδων εκατομμυρίων, ανύπαρκτοι τραπεζικοί λογαριασμοί και συνθηματικά που αποκαλύπτουν σε όλο το μέγεθός του το θράσος των εμπλεκομένων αποκαλύπτουν τα στοιχεία της δικογραφίας και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το «σάπιο μήλο» της Folli Follie που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

    Την ίδια ώρα, η έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στρέφεται πλέον στην κατηγορία και για «εγκληματική οργάνωση» από στοιχεία που προκύπτουν για τον πατριάρχη της επιχειρηματικής οικογένειας, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον «χρυσό διάδοχο», Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, και δεκάδες εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας.

    Όπως έγραψε χθες το mononews.gr, ο ιδρυτής της Folli Follie κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως ιδρυτής εγκληματικής οργάνωσης.  Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αλλά και ο γιος του, Γιώργος (Τζώρτζης), με ακόμα δύο πρόσωπα, κλήθηκαν από τον εισαγγελέα να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου και για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

    Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας  που  -σύμφωνα με τους εισαγγελείς- οδήγησε στην οικονομική κατάρρευσή της και την εξαπάτηση των επενδυτών της, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie δίνουν εξηγήσεις μεθαύριο, Δευτέρα, για 4 κακουργηματικές πράξεις.

    Σε βάρος τους προέκυψαν -κατά την εισαγγελική κρίση- ενδείξεις ότι έδρασαν ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που, με πλαστογραφίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δημιούργησαν μετοχές-«φούσκες», χειραγωγώντας την αγορά και οδηγώντας στο οικονομικό «κραχ» την άλλοτε κραταιά εταιρεία και σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομετόχους της.

    Ζαλίζουν τα νούμερα της απάτης

    Τα νούμερα της απάτης ζαλίζουν… Το θράσος περισσεύει… Όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη δικογραφία και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα πλαστά εμβάσματα από ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς έδιναν και έπαιρναν, ενώ οι υπεύθυνοι έσπαγαν πλάκα.

    – Τι όνομα να βάλω στο έμβασμα;

    – Βάλε… Γιώργος Πουτσίδης.

    Τα email που συγκέντρωσαν ελεγκτές και εισαγγελείς είναι τόσο κυνικά που προκαλούν σοκ. Όπως σοκ προκαλεί και το εύρος της πρωτοφανούς απάτης.

    Σύμφωνα με στοιχεία, οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε σημείο μέχρι και να πλαστογραφούν εξτρέ της Alpha Bank και να τα στέλνουν στη θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία, ώστε να παρουσιάζουν ότι έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα της δικογραφίας, «από το 2009 το Folli Follie Group Asia & Pacific (APAC) καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα».

    Σχεδόν όλη η δραστηριότητα και τα υπόλοιπα σε δολάρια της FF Sourcing ήταν εικονικά.

    Λογαριασμοί εμφανίζονταν να έχουν πάνω από 255 εκατ. ευρώ, «ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια», αναφέρει η δικογραφία.

    Αλλά και στον λογαριασμό σε γεν της ίδιας εταιρείας, η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Είχαν καταχωρηθεί έξι συναλλαγές -που σύμφωνα με υπαλλήλους της εταιρείας ήταν πραγματικές- αλλά το υπόλοιπο στις 31.12.2017 ήταν 600 δολάρια.

    Από το 2001 οι εικονικές συναλλαγές

    Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, οι οποίες ξεκινούν από το 2001. Χωρίς αυτό να αποκλείει ότι η απάτη μπορεί να είχε ξεκινήσει και νωρίτερα.

    Σε κάποια φάση, μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι απέκτησαν τέτοια άνεση στις πλαστογραφήσεις, ώστε έκαναν και χυδαίους αστεϊσμούς μεταξύ τους, με τα ονόματα των δήθεν αποστολέων. Με χαρακτηριστικότερο πρωταγωνιστή των πλαστών εμβασμάτων τον «κύριο Πουτσίδη»!

    Από την έρευνα των ελεγκτών της Alvarez & Marsal προκύπτει ότι η έκταση της απάτης με τις πλαστογραφήσεις και τις εικονικές συναλλαγές ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και οι εξειδικευμένοι ελεγκτές παραδέχονται πως «δεν ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε το σύνολο των συναλλαγών»!

    Διάλογοι του παραλόγου

    Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» στη δικογραφία περιλαμβάνεται ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της FF Group APAC, τον Μάιο του 2016.

    Υπάλληλος της εταιρείας λαμβάνει εντολή από διευθυντικό στέλεχος στην Ασία να στείλει… διαθέσιμα με πλαστογραφημένα τραπεζικά statements στην εταιρεία στην Ασία.

    Ο ηλεκτρονικός τους διάλογος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία έχει ως εξής (σε email):

    – OK. Αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου, τι να γράψω;

    – Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσε μια μούφα τηλέφωνο.

    – Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει;

    – Γιώργος Πουτσίδης!

    – ΟΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μια εβδομάδα θα φτάσει.

    – Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου.

    Άρπαξαν 9,7 εκατ. ευρώ

    Η Οικονομική Εισαγγελία εστιάζει ιδιαίτερα στις ευθύνες του ιδρυτή και πρώην προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και στο γεγονός ότι στις 9 Μαΐου 2017 πούλησε 1.150.000 μετοχές εισπράττοντας περί τα 9,7 εκατ. ευρώ.

    Τζώρτζης και Μαρίζα Κουτσολιούτσου. Η φωτό ειναι απο το πάρτυ τα Χριστούγεννα του 2018

    Ταυτόχρονα, οι Αρχές διερευνούν και το γεγονός ότι στα εικονικά οικονομικά τιμολόγια βασίστηκε και η έκδοση των ομολογιακών δανείων της Folli Follie.

    Ελεύθεροι και ωραίοι…

    Όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, εξακολουθούν να κυκλοφορούν… ελεύθεροι και ωραίοι.

    Ο ιδιοκτήτης της αμαρτωλής εταιρείας και πρώην διευθύνων σύμβουλος αυτής, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, συνέχιζε (μέχρι και την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον) να συχνάζει σε hot εστιατόρια, όπως το I Frati στην Κηφισιά. Κεφάτος, μοιράζοντας χειραψίες και χαμόγελα στους θαμώνες αλλά και στο προσωπικό του εστιατορίου με την άψογη ιταλική φινέτσα.

    Ο ιδιοκτήτης-μάνατζερ που τίναξε την banca της εταιρείας, των ομολογιούχων που την δάνειζαν (συνολικά έχουν τοποθετήσει 380 εκατ. ευρώ) με επιτόκιο χαμηλότερο του 2% αλλά και των μετόχων που πίστεψαν στις προοπτικές της Folli Follie, κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος και δεν ανοίγει μύτη…

    Την ίδια ώρα, ο πατριάρχης της οικογενείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, μοιράζει… εξώδικα! Όπως αυτό που έλαβε προ ημερών το mononews.gr, επειδή αποκάλυψε την αγωγή που του έχει ασκηθεί από την Petrus AG, διευθυντικό μέλος της οποίας είναι ο κ. Andres Holzer, φίλος και συνεργάτης του κ. Κουτσολιούτσου επί χρόνια, για τα δανεικά και… αγύριστα που πήρε ο τελευταίος. Χρήματα που κατευθύνθηκαν σε τρεις λογαριασμούς, οι δύο εκ των οποίων στο εξωτερικό, αμέσως μετά την επίθεση του fund QCM που έφερε στο φως μία από τις πιο απίστευτες επιχειρηματικές απάτες σε παγκόσμια κλίμακα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισαγγελέας για Folli Follie: Ύποπτοι και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Κουτσολιούτσος: Ο Μεξικανός φίλος, το δάνειο των 36,45 εκατ., οι υποθήκες, η αγωγή και οι λογαριασμοί στο εξωτερικό

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξώδικο του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου (Folli Follie) στο mononews.gr – Η απάντησή μας 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι Λύκοι της Folli Follie: Τι αποκαλύπτει η κατάθεση στον Εισαγγελέα – Οι συνταγές μαγειρέματος, το σύστημα «γύρω γύρω όλοι» και τα πλαστά statements της Αlpha Βank



    ΣΧΟΛΙΑ