• Business

    Folli Follie: Η πορεία των ελέγχων και η ανησυχία των πιστωτών

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie


    Όχι απλά ανοιχτό, αλλά… ορθάνοιχτο άφησε ο όμιλος Folli Follie, με χθεσινές του ανακοινώσεις, το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η δημοσιοποίηση των εν εξελίξει ελέγχων της Alvarez & Marshal και της Ernst & Young για τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου, με αποτέλεσμα να είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο αν τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δοθούν στη δημοσιότητα εγκαίρως για τη συζήτηση της προσωρινής προστασίας της εταιρείας από τους πιστωτές της στο Μονομελές Πρωτοδικείο, που έχει οριστεί για τις 12 Σεππτεμβρίου.

    Η αρχική εκτίμηση της Folli Follie ήταν ότι η έκθεση της Alvarez & Marshal για την κινεζική της θυγατρική θα ήταν έτοιμη μέσα στον Αύγουστο, και θα ακολουθούσε εντός του Σεπτεμβρίου ο έλεγχος της Ernst & Young. Όμως φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτές οι εκτιμήσεις να πάνε… περίπατο. Αυτό προφανώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι πηγαίνουν πίσω χρονικά όλες οι εξελίξεις και όλες οι διαδικασίες γύρω από το μέλλον του ομίλου, και φαίνεται ότι η υπόθεση Folli Follie θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα…

    Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ούτε η Deloitte, που ενεργεί ως σύμβουλος του ομίλου, μπορεί να καταστρώσει ένα έστω γενικό πλαίσιο για την εξυγίανσή του, αφού δεν έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα στοιχεία, και αυτά ενδέχεται να καθυστερήσουν, αλλά ούτε και οι πιστωτές της εταιρείας γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι και ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατήσουν, ειδικά από τη στιγμή που ο όμιλος δε φαίνεται σήμερα να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτούς. Προβληματίζονται, ωστόσο, από την κίνηση της εταιρείας να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της, και για το λόγο αυτό είναι σε ετοιμότητα ώστε να διεκδικήσουν στα δικαστήρια κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ στην ίδια κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται και οι ομολογιούχοι της εταιρείας.

    Η κατάσταση περιπλέκεται από την υπόθεση μίας δανειακής σύμβασης ύψους 20 εκατ. ευρώ (Schuldschein, που διέπεται από το γερμανικό δίκαιο), η οποία καταγγέλθηκε στις 9 Αυγούστου. Η καταγγελία κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και οδήγησε στην κατάπτωση της σχετικής εγγύησης που δόθηκε από την εταιρεία. H εξέλιξη αυτή αποτέλεσε το πρώτο πιστωτικό γεγονός για την υπόθεση Folli Follie και πυροδότησε μια σειρά νέων, σοβαρότερων, καταγγελιών.

    Την Παρασκευή, η UBS, ως αντιπρόσωπος των κατόχων ομολογιών που εξέδωσε η FFG σε ελβετικό φράγκο, γνωστοποίησε τους ομολογιούχους πως η εταιρεία ενημέρωσε για την έλευση πιστωτικού γεγονότος (credit on default, γεγονός επιδίωξης πτώχευσης) στο ομόλογο σε ελβετικό φράγκο, χωρίς εξασφαλίσεις και rating (δηλαδή unrated senior unsecured), ύψους 150 εκατ. και λήξεως 2021.

    Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων, είναι απορίας άξιο το τι ακριβώς θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση του ομίλου που έχει οριστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, ειδικά εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα τα πορίσματα των ελεγκτικών εταιρειών. Οι μικρομέτοχοι πάντως έχουν δείξει τις διαθέσεις τους εν όψει της γενικής συνέλευσης, μέσω μηνυτήριων αναφορών, ενώ στάση αναμονής τηρεί η Fosun, η οποία είναι κύριος μέτοχος μειοψηφίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Folli Follie: Ξεκινήσαμε τη διαδικασία για συναινετική συνεργασία με τους κατόχους ομολόγων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Folli Follie: Στις 10 Σεπτεμβρίου η Τακτική Γενική Συνέλευση – Ποια τα θέματα της ημερήσια διάταξης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Folli Follie: Καταρρέει το ελβετικό ομόλογο – Βουτιά 44,3% σε μία μέρα , με την τιμή να παραπέμπει σε χρεοκοπία…



    ΣΧΟΛΙΑ