• Business

    ΔΕΗ: Πώς η εξαγορά της Enel Romania δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ενέργειας

    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ - Έλενα Γιαννακοπούλου, διευθύντρια Στρατηγικής ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ – Έλενα Γιαννακοπούλου, Διευθύντρια Στρατηγικής ΔΕΗ


    Σημαντικές συνέργειες στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και ανταγωνιστικά κόστη εξασφαλίζει η ΔΕΗ, με την υλοποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης στη Ρουμανία, που πραγματοποιεί με την εξαγορά της Enel Romania.

    Στόχος της ΔΕΗ είναι να καταστεί ηγέτιδα δύναμη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και όπως εξήγησε χθες μιλώντας στο συνέδριο του ot.gr η Έλενα Γιαννακοπούλου, Διευθύντρια Στρατηγικής ΔΕΗ, η απόκτηση της Enel Romania δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε περισσότερη πράσινη ενέργεια επιτυγχάνοντας ανταγωνιστικά κόστη στη συνολική παραγωγή ενέργειας του ομίλου.

    «Οι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές πηγές και παράγουν σε διαφορετικές ώρες και αυτό θα δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα για συνεχή παραγωγή πράσινης ενέργειας», σημείωσε.

    Πλέον όπως εξήγησε, σε μια εποχή που οι αγορές είναι διασυνδεδεμένες, η παραγωγή πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία, μπορεί να δημιουργήσει πλεονέκτημα στην Ελλάδα, καθώς δημιουργεί συμπληρωματικότητα των συστημάτων και περισσότερη πράσινη φθηνή ενέργεια.

    Σημειώνεται ότι η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας.

    Είναι νούμερο 1 στην παραγωγή πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και συμπληρώνει τη στρατηγική της ΔΕΗ.

    Στο επίκεντρο η ανάπτυξη των ΑΠΕ

    Αναφερόμενη στους στόχους της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 670 MW ενώ άλλα 1300 MW είναι υπό κατασκευή.

    Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό άξονα στην πολιτική της ΔΕΗ τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, καθώς τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες είναι ο φθηνότερος τρόπος για να παράγουμε ρεύμα.

    Άλλα πεδία στα οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση είναι η ηλεκτροκίνηση, οι αντλίες θερμότητες για οικονομικότερη ψύξη και θέρμανση, και η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου. Αναφερόμενη στο πράσινο υδρογόνο, η κ. Γιαννακοπούλου εξήγησε ότι το να παράγουμε καθαρό καύσιμο είναι πολύ σημαντικό για κάποιους βιομηχανικούς κλάδους όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια, όπως π.χ. η τσιμεντοβιομηχανία ή η ναυτιλία, καθώς απαιτούν εναλλακτικά καθαρά καύσιμα.

    Αυτόν τον στόχο έρχεται να υπηρετήσει η δημιουργία εταιρείας της HELLENIC HYDROGEN Α.Ε. κοινοπραξίας μαζί με τον Μotor Oil.

    Τρεις πυλώνες

    Περιγράφοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μαζί με την πολιτική απολιγνιτοποίησης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης και την πελατοκεντρικότητα προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να έχει στο κέντρο της τον πελάτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Τέλος οι servicers – Σύντομα θα αγοραστούν και τα δάνεια από την Cepal

    Κομισιόν-Οδηγία για κτήρια: Πλήρης κατάργηση όλων των καυστήρων αερίου και πετρελαίου ως το 2040

    Βασίλης Πετκίδης (Mediterranean Gas): Ανακαλέσαμε την αίτηση πτώχευσης μετά από δύο ημέρες



    ΣΧΟΛΙΑ