• Business

    Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Τέλος οι servicers – Σύντομα θα αγοραστούν και τα δάνεια από την Cepal

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος Αλουμύλ Alumil

    Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος Αλουμύλ


    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την πώληση και τον τελευταίων δανείων της Alumil, που κατέχουν servicers και ειδικότερα η Cepal, σε κάποια τράπεζα, δήλωσε χθες, Δευτέρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς.

    Όπως είπε, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σημείωσε ότι τα δάνεια που απομένουν σήμερα σε servicers είναι τα λιγότερο από 40 εκ. ευρώ, που είναι τα δάνεια που κατέχει η Cepal.

    Εφόσον γίνει και αυτή η μεταβίβαση, η εταιρεία μπαίνει σε μια νέα εποχή που θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να πραγματοποιήσει επενδύσεις απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου πουλήθηκαν στην Παγκρήτια Τράπεζα τα δάνεια 40 εκατ. ευρώ που κατείχε η doValue.

    Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι σήμερα η Alumil θα καταβάλει συνολικά 10 εκατ. ευρώ στα δάνειά της, μειώνοντας το συνολικό ποσό και έτσι θα κατέβει κάτω από 40 εκατ. ευρώ το ποσό που οφείλει στην Cepal.

    Ήδη, ωστόσο, σημείωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας, η Alumil έχει εξασφαλίσει την άδεια από την Cepal για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει και άλλη χρηματοδότηση για τις επενδύσεις της, αλλά και να αιτηθεί επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Όπως είπε, καθώς οι επενδύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία αφορούν τον αυτοματισμό στα logistics και το software στο εργοστάσιο, δηλαδή επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνολογίας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Για το  2024 προγραμματίζει 15 εκ. ευρώ επενδύσεων σε νέες τεχνολογίας και ακόμη περισσότερες τα επόμενα χρόνια.

    Alumil: Το 2023 επηρεάστηκε από τις τιμές των μετάλλων

    Σχετικά με την πορεία του 2023, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι η κερδοφορία φάνηκε μειωμένη λόγω της σημαντικής απομείωσης αποθεμάτων που σημειώθηκε από την πτώση της τιμής των μετάλλων που επηρέασε λογιστικά τα αποτελέσματα από τα αποθέματα της εταιρείας είναι 140 εκ ευρώ. Η πτώση στην τιμή των μετάλλων ήταν μεγάλη το 2023, όμως δεν θα υπάρξει αντίστοιχη επίπτωση το 2024, σημείωσε, καθώς αναμένεται οι τιμές των μετάλλων το 2024 να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

    Ο όμιλος της Alumil, είναι εξαγωγικός κατά 85% των εσόδων του και για το 2023 αναμένει συνολικά έσοδα 398 εκ. ευρώ και κέρδη 37 εκ. ευρώ.

     Έχει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, με 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και 12 εργοστάσια σε 6 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

    Διαθέτει ιδιωτικά καταστήματα πωλήσεων και διανομής: Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος, Αυστραλία, Ινδία και ισχυρές ομάδες μηχανικών σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Ρουμανία, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία.

    Κύκλος εργασιών

    2018 257,5 εκ.€
    2019 241,5 εκ. €
    2020 241,1 εκ. €
    2021 315,2 εκ. €
    2022 402,5 εκ. €
    2023 398,8 εκ. € *

    *Σύμφωνα με την πρόβλεψη

    Κέρδη

    EBITDA
    2018 16,3 εκ. €
    2019 23,0 εκ. €
    2020 24,9 εκ. €
    2021 45,2 εκ. €
    2022 56,5 εκ. €
    2023 37,0 εκ. €*

    *Σύμφωνα με την πρόβλεψη

    Μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη

    Όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν φέτος στη διεθνή αγορά, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι η ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη είναι μειωμένη κατά 30% στο βιομηχανικό προφίλ και κατά 25% στον κατασκευαστικό τομέα.

    Ωστόσο, οι πωλήσεις του ομίλου της Αλουμύλ δεν επηρεάζονται γιατί η εταιρεία ενισχύεται από τις αγορές των ΗΠΑ, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας όπου η ζήτηση κινείται αυξητικά.

    Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής όπως το Ντουμπάι και η Σαουδική Αραβία υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη  λόγω της αναταραχής, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η εταιρεία καθώς είναι πολύ καλά τοποθετημένη σε αυτή την αγορά όπου δραστηριοποιείται πάνω από 14 χρόνια.

    Επίσης, έχει αύξηση πωλήσεων σε συστήματα μεγάλης προστιθέμενης αξίας, καθώς η εταιρεία δίνει έμφαση στην καινοτομία και στα πρωτοποριακά έργα.

    Στόχος  μας, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, είναι η βελτίωση των αποτελεσμάτων και όχι μόνο η αύξηση του τζίρου. Από τα 400 εκ. γρήγορα θα φτάσουμε στα 500 εκ. ευρώ αλλά επεσήμανε ότι έμφαση δίνεται στην εξασφάλιση και κερδοφορίας.

    «Το μοντέλο των επενδύσεων που χρειάζεται η βιομηχανία για να είναι ανταγωνιστική είναι εκσυγχρονισμός και ρομποτοποίηση» και αυτό είναι το σχέδιο για την ανάπτυξή μας, τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Alumil: Σχεδιάζει επενδύσεις €54 εκατ. την επόμενη 4ετία

    Κομισιόν-Οδηγία για κτήρια: Πλήρης κατάργηση όλων των καυστήρων αερίου και πετρελαίου ως το 2040

    Με τη στήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας ολοκληρώθηκε ο νέος παιδότοπος στους ακριτικούς Αρκιούς



    ΣΧΟΛΙΑ