• ΑΓΟΡΕΣ

    J.P. Morgan για ΔΕΗ: Τι σημαίνει η ενσωμάτωση της ENEL Romania – Νέα αύξηση στην τιμή στόχο στα €15

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Η J.P. Morgan επισημαίνει για τη ΔΕΗ ότι με τα EBITDA του εννεαμήνου να διαμορφώνονται στο 78% του επαναλαμβανόμενου στόχου για φέτος (€1,2 δισ.) και σταθερή πρόοδο στις ΑΠΕ στην Ελλάδα (που θα φτάσει τα 2GW περίπου μέχρι το τέλος του 2024), φαίνεται σε καλό δρόμο σε σχέση με τις προσδοκίες.

    «Κάνουμε μικρές αλλαγές στις προβλέψεις μας για τις παλιές δραστηριότητες της ΔΕΗ και τώρα συμπεριλαμβάνουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Enel Romania στους αριθμούς μας (με αξία επιχείρησης περίπου €1,9 δισ.), καθώς και την εξαγγελθείσα εξαγορά της λιανικής πώλησης αξίας €200 εκατ. της Κωτσόβολος», εξηγεί η Anna Antonova της JPM.

    H ίδια προβλέπει ρυθμό EBITDA στα €260 εκατ. ετησίως από την Enel Romania μεσοπρόθεσμα (πιο συντηρητική έναντι των προβλέψεων της διοίκησης για €300 εκατ. ετησίως) και επίσης δεν συμπεριλαμβάνει οποιαδήποτε υφιστάμενη προαιρετική ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένου των ΑΠΕ 5GW) λόγω της έλλειψης λεπτομερειών. Παρόλα αυτά, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τα κέρδη της ΔΕΗ ενισχύονται κατά+20% κατά μέσο όρο, οδηγώντας σε αύξηση 11% στην τιμή στόχο (Δεκέμβριος του 2024) στα €15 ανά μετοχή από €13,5, προηγουμένως.

    «Σε πρόσφατες συζητήσεις μας, διαπιστώσαμε ότι η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ανακάλυψης για τη ΔΕΗ, αν και οι επενδυτές φαίνεται να είναι γενικά δεκτικοί στην ιστορία της μετασχηματιστικής ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι η αγορά θα παρακολουθήσει στενά την ολοκληρωμένη στρατηγική ενημέρωση κατά την επικείμενη Ημέρα Κεφαλαιαγορών στις 23 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, η οποία θα πρέπει να φέρει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη κατανομή κεφαλαίων και τις προτεραιότητες και τους στόχους ανάπτυξης για τον ενοποιημένο Όμιλο. Παραμένουμε overweight στις μετοχές της ΔΕΗ», επισημαίνει η Antonova.

    Ενσωμάτωση της Enel Romania στην περίμετρο του Ομίλου

    «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας στα τέλη Οκτωβρίου, συμπεριλαμβάνουμε πλέον τα περιουσιακά στοιχεία της Enel Romania (αξία €1,2 δισ. RAB με πάνω από 3 εκατ. πελάτες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάνω από 0,5GW σε λειτουργική ικανότητα) στην περίμετρο της ΔΕΗ. Προβλέπουμε περίπου €260 εκατ. ετησίως EBITDA από τα περιουσιακά στοιχεία μεσοπρόθεσμα (χωρίς ρυθμιστικά και άλλα έκτακτα) και η συντηρητική μας αποτίμηση αποδίδει συνολική αξία EV περίπου €1,9 δισ. για την Enel. Τονίζουμε ότι αυτή η εκτίμηση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε πολλές μεταβλητές, όπου επί του παρόντος έχουμε περιορισμένες λεπτομέρειες και χαμηλή ορατότητα, και πιθανότατα θα επικαιροποιηθεί καθώς θα υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες τον Ιανουάριο», εξηγεί η Antonova.

    «Το ευμετάβλητο ιστορικό της ρουμανικής ρυθμιστικής αρχής δικαιολογεί επίσης έναν βαθμό επιφυλακτικότητας σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας αξίας της συμφωνίας, κατά την άποψή μας. Προβλέπουμε ότι η ΔΕΗ θα κλείσει το 2023 με περίπου 2,8 φορές δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA (ND/EBITDA) έναντι καθοδηγούμενου δείκτη 2,7 φορές (ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο-στόχο στις 3,5 φορές). Αναφορικά με την αποτίμηση της ΔΕΗ, η μετοχή της διαπραγματεύεται με έναν δείκτη P/E για 2024 στις 11,2 φορές που σημαίνει 3% premium έναντι των ευρωπαϊκών ομότιμων εταιρειών και 15% premium έναντι των συγκριτικών εταιρειών κοινής ωφέλειας στις αναδυόμενες αγορές και παραμένουμε με σύσταση overweight. Το συνεχιζόμενο πρόγραμμα επαναγοράς θα συνεχίσει να στηρίζει τις μετοχές βραχυπρόθεσμα, κατά την άποψή μας και περίπου το 4,4% του μετοχικού κεφαλαίου από το συνολικό 10% περίπου έχει επαναγοραστεί μέχρι σήμερα», καταλήγει η JPM.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Finance: Σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας για την Cenergy Holdings

    Τι σημαίνει για μετόχους, εργαζόμενους και προμηθευτές το deal Attica – ΑΝΕΚ

    Ebury: Το δολάριο συρρικνώνεται ενώ οι αγορές πανηγυρίζουν την ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

     



    ΣΧΟΛΙΑ