• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εξ αποστάσεως εργασία στις τράπεζες και μετά την πανδημία

    • Bloomberg


    Πόσο θα έχετε τη δυνατότητα να εργάζεστε από το σπίτι μετά την πανδημία; Πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζετε, εάν εργάζεστε σε ευρωπαϊκή τράπεζα.

    Την ώρα που ορισμένα στελέχη της Wall Street προειδοποιούν για τους κινδύνους της εργασίας από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης παίρνουν σοβαρά όσα διδάχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας για να μειώσουν το κόστος και να προσφέρουν στους εργαζομένους μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αλλάζουν μια κουλτούρα που δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, από τότε που δημιουργήθηκαν τα σύγχρονα κτίρια γραφείων.

    Πρωταγωνιστές στη νέα τάση στην Ευρώπη είναι οι Ολλανδοί, των οποίων οι μεγαλύτερες τράπεζες προβλέπουν ότι το προσωπικό θα εργάζεται περίπου το ήμισυ του χρόνου του από το σπίτι μόλις τελειώσει η πανδημία. Στην Ιταλία, η UniCredit SpA σκοπεύει να διατηρήσει το 40% της εργασίας εξ αποστάσεως μετά την κρίση, ενώ η Ελβετική UBS Group AG εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργαστούν από το σπίτι περίπου το 1/3 του χρόνου τους.

    Bye-Bye, Office?

    «Αυτή είναι η πιο ριζοσπαστική αλλαγή στη ζωή του γραφείου που έχει γίνει εδώ και έναν αιώνα, σίγουρα από τότε που στις πόλεις άρχισαν να αναπτύσσονται οικονομικές περιοχές με ουρανοξύστες», δήλωσε ο Dror Poleg, πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνολογίας & Καινοτομίας του Ινστιτούτου Urban Land. «Οι τράπεζες αναζητούν πάντα τρόπους μείωσης του κόστους. Αυτός είναι ένας τρόπος και οι τράπεζες θα τον υιοθετήσουν”.

    Ειδικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες υπέφεραν για χρόνια από την έλλειψη κερδοφορίας σε σύγκριση με τις τράπεζες των ΗΠΑ, είναι μια απροσδόκητη ευκαιρία. Ενώ οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η BlackRock Inc., προειδοποίησαν για την απώλεια εταιρικής κουλτούρας, ορισμένοι στην ήπειρο έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τα ακίνητα τους.

    Στην Rabobank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, οι εργαζόμενοι πιθανότατα θα εργάζονται από το σπίτι στο 40% έως 50% του χρόνου κατά μέσο όρο, αν και το ποσοστό «θα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και θα εξαρτάται πολύ» από τον ρόλο του υπαλλήλου, δήλωσε η εκπρόσωπος Margo van Wijgerden. Η Rabobank σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές με πιλοτικές ομάδες για να εξετάσει τι ταιριάζει καλύτερα στο κάθε τύπο εργαζομένου, είπε.

    Κουλτούρα και παραγωγικότητα

    Η ING Groep NV βλέπει ένα παρόμοιο μέλλον. «Προβλέπουμε ότι στο μέλλον οι εργαζόμενοι θα ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου το 50% του χρόνου τους στην εργασία εξ αποστάσεως – σε τομείς της επιχείρησης όπου είναι δυνατό να το κάνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Marc Smulders.

    Ακόμα κι αν ο χρόνος της μελλοντικής εργασίας από το σπίτι θα ποικίλλει, η γενική τάση υποστηρίζεται από την αλλαγή στάσης τόσο μεταξύ της ηγεσίας των τραπεζών όσο και του προσωπικού. Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα εργαζομένων που διεξήγαγε η Deutsche Bank τον Απρίλιο και τον Μάιο, δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

    Η στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία συμβαδίζει με τις επενδύσεις στην τεχνολογία που κάνουν οι τράπεζες για να διευκολύνουν τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του προσωπικού καθώς και των πελατών.

    Καμία τράπεζα δεν είναι πιθανό να αφήσει τελείως τα γραφεία της, επειδή διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ηθικής και της εταιρικής κουλτούρας, ειδικά για τις νέες προσλήψεις. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι η παραγωγικότητα του προσωπικού θα μειωθεί τελικά εάν δουλεύει εξ αποστάσεως για πολύ καιρό. Ο ομόλογός του στην Deutsche Bank, Christian Sewing, δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι οι νεοπροσληφθέντες θα  πρέπει να μοιράζονται το γραφείο με περισσότερους από τους παλαιότερους υπαλλήλους προκειμένου να αναπτυχθούν.

    Ωστόσο, η Deutsche Bank έγινε πρόσφατα η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που ξεκίνησε ενέργειες για τη μείωση των ακινήτων της και την περικοπή των εξόδων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των προσδοκιών για τις μελλοντικές απαιτήσεις γραφείων.

    Η νέα πραγματικότητα εργασίας από το σπίτι θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το σχεδιασμό των γραφείων. Η ABN Amro Bank NV επιδιώκει να μετατρέψει τα γραφεία σε χώρους που ενθαρρύνουν τις αλληλεπιδράσεις, όπως συναντήσεις και δημιουργικές συνεδρίες παρά μεμονωμένες εργασίες, δήλωσε εκπρόσωπος.

    «Το γραφείο του μέλλοντος δεν είναι ένας τόπος, είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει στο άτομο να έχει πρόσβαση σε μια ποικιλία τοποθεσιών που θα διευκολύνουν τη συγκεκριμένη εργασία: Εγγραφή ενός podcast, φιλοξενία ενός πελάτη, εκτέλεση εστιασμένης εργασίας, εκμάθηση, συνεργασία με συναδέλφους”, διευκρίνισε ο Poleg στο Urban Land Institute πρόσφατα. «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα είναι στο σπίτι”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ