ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O θρίαμβος της Coca Cola, η αποκλειστική δήλωση Μαρτίνου, τι λέει ο Εξάρχου, το φιάσκο της Μενδώνη και της Space Hellas, θρίλερ με τα δικαιώματα της UEFA, ο θρίαμβος Χρυσοχοΐδη και η απολογία της (πάντα αθώας) Κουτσολιούτσου
Η CrediaBank θα μπορούσε να είναι στόχος εξαγοράς και από τράπεζα του εξωτερικού. Έχουμε μπει στο ραντάρ ξένων…
Αυτήν την απάντηση έδωσε χθες η CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού, ερωτηθείς από τον εκδότη του mononews.gr Γιώργο Δημητρομανωλάκη, στο πλαίσιο συζήτησης στο Athens Investment Forum 2026. Και ακόμα υπογράμμισε πως η Credia έχει θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Μάλιστα είπε πως όταν η CrediaBank βρισκόταν σε διαδικασία εξυγίανσης, ήταν πολύ δύσκολο να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, «όμως τώρα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική και η τράπεζα βρίσκεται στο ραντάρ ξένων επενδυτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενώ για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων απάντησε πως το μέγεθος μετράει.
Οι τράπεζες χρειάζονται μέγεθος, όσο μεγαλύτερες τόσο πιο ανθεκτικές είναι στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, είπε και συμπλήρωσε:
Εμείς είμαστε ένας όμιλος που δημιουργεί μέγεθος από μόνος του. Το επιχειρηματικό μας πλάνο βασίζεται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αν δεν είμαστε λοιπόν εμείς άμεσα στόχος εξαγοράς, θα συνεχίσουμε να συγχωνεύουμε άλλες τράπεζες για να μεγαλώσουμε το δικό μας μέγεθος.
Και αναφέρθηκε τόσο στην απόκτηση της HSBC Μάλτας, την Παντελάκης Χρηματιστηριακή και την ασφαλιστική Ευρώπη, και υπογράμμισε ότι η Credia προήλθε από την προηγούμενη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την HSBC Ελλάδος και την Μακεδονίας.
Βέβαια, σημείωσε είναι καλό είναι να υπάρχουν ξένοι στρατηγικοί επενδυτές στις τράπεζες (όπως στην Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς) αλλά σίγουρα δεν θέλουμε τράπεζες που να είναι θυγατρικές ξένων τραπεζών, διότι σε μία κρίση θα μαζέψουν το ρίσκο τους και θα φύγουν. Το έζησα αυτό, συμπλήρωσε, παλαιότερα όταν ήμουν στην HSBC και ξέσπασε η κρίση, η τράπεζα βέβαια έμεινε την Ελλάδα με ένα μικρό μέρος της πελατείας της.
Και στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ συστημικών τραπεζών απάντησε πως αυτό είναι απόφαση των μετόχων, ο SSM δεν μπορεί να το απαγορεύσει αν πληρούνται οι εποπτικοί κανόνες και κυρίως εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Και αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις, σημείωσε.
Επανέλαβε ότι ενώ οι τράπεζες χρειάζονται μέγεθος για να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές, από την άλλη η υπερσυγκέντρωση δημιουργεί στρεβλώσεις ανταγωνισμού, και ανέφερε πως η Credia και η Optima βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν.
Για την ίδια το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ισχυρές τράπεζες και πραγματικός ανταγωνισμός προς όφελος του πελάτη και όχι οριζόντια τιμολογιακή πολιτική.
Και αυτό είναι ένα πεδίο που η Credia κερδίζει έδαφος, προσφέροντας ακόμα και στις καταθέσεις ταμιευτηρίου επιτόκιο 1,15%, ενώ οι χρηματοδοτήσεις της «τρέχουν» με ρυθμό 35%, με αποτέλεσμα το μερίδιο της στην αγορά να είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το μέγεθος της, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει η διάθεση για μία εναλλακτική τραπεζική.
Και ενώ το 60% των χρηματοδοτήσεων της κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απόκτηση της HSBC Μάλτας διπλασιάζει την δυνατότητα της CrediaBank να χρηματοδοτεί επιχειρηματικές συναλλαγές στα 400 εκατ ευρώ ανά συναλλαγή από 200 εκατ. ευρώ σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα μπορεί να συμμετέχει σε μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, σε τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, τα φάρμακα, η ναυτιλία, το real estate. Θα είμαστε παρόντες παντού και σε όλους του κλάδους.
Βέβαια το 2027 πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, υπογράμμισε η Ελένη Βρεττού ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις που δημιουργούν κινδύνους , -όπως είναι η γεωπολιτική αστάθεια, και η προεκλογική περίοδος στα καθ ημάς-, ωστόσο είμαστε καλά θωρακισμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει.
Τέλος στο ερώτημα για τις χρηματοδοτήσεις προς την ναυτιλία και αν η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι ρόδινη η Ελένη Βρεττού απάντησε:
Το νομοτελειακό με την ναυτιλία είναι ότι κάποια στιγμή θα γίνει διόρθωση, διότι έχουμε πολλά χρόνια ανοδικής πορείας. Αν κάτι με φοβίζει είναι ότι η πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών έχει στηριχθεί στη ναυτιλία, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όλοι μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την καθοδική πορεία, πριν από μερικά χρόνια η κάθε τράπεζα είχε ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο 1,5 δις δολάρια και σήμερα έχει 5 δις δολάρια. Αυτό θέλει μία προσοχή, διότι όταν η ναυτιλία μπαίνει σε κρίση δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, συνέχισε, ότι τα κεφάλαια που δημιουργούνται από την ναυτιλία επανεπενδύονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η άνθιση του ΧΑ, του real estate αυτήν την στιγμή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ναυτιλία, και δημιουργούν ένα μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε επίσης
Alpha bank: Η δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας, ανάχωμα στη διεθνή αβεβαιότητα
Τράπεζα της Αγγλίας (BoE): Οδεύει προς αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεόδωρος Τρύφων (ΠΕΦ): «Βλέπει» νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία
- ΔΕΠΑ: Επιστροφή στα κέρδη το 2026 και σχέδια για εξαγορά 400 MW ΑΠΕ
- Θανάσης Μαρτίνος αποκλειστικά στο mononews: Τι λέει για ρωσικό πετρέλαιο, τις ευθύνες της ΕΕ και τον καταστροφικό πόλεμο
- Γραμμή 4: Η «δοκιμασμένη» λύση για την Κυψέλη, ο λόρδος και η συμφωνία για τον Ευαγγελισμό
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.