• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο δείκτης με την καλύτερη απόδοση στα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης

    • Bloomberg
    usain bolt


    O δείκτης εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Ολλανδίας έχει ξεπεράσει σε απόδοση όλους τους άλλους δείκτες των αγορών της Δυτικής Ευρώπης, φέτος.

    Πρόκειται για τον δείκτη Amsterdam Midkap ο οποίος από τις αρχές του 2019 καταγράφει κέρδη 36%, έναντι κερδών 23% του δείκτη μεγάλων επιχειρήσεων AEX και ανόδου 20% του δείκτη Stoxx Europe 600. Τα κέρδη του ολλανδικού δείκτη αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε μία γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που έχει μειώσει τα χρέη της και στις κατασκευάστριες εταιρείες εξοπλισμού chip που έχουν επωφεληθεί από την τελευταία γενιά κινητών δικτύων.

    Οι μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις στη χρηματιστηριακή αγορά της Ολλανδίας συνήθως έχουν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων τους εκτός των συνόρων της χώρας τους, λόγω του μικρού της μεγέθους.

    Η Altice Europe NV του δισεκατομμυριούχου Patrick Drahi, η οποία θεωρεί τη Γαλλία ως τη μεγαλύτερη αγορά της, καθώς και οι ASM International NV και BE Semiconductor Industries NV, οι οποίες πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από την Ασία, δεν αποτελούν εξαιρέσεις.

    Altice and ASMI prop up the Amsterdam Midkap Index

    Οι μετοχές της Altice Europe έχουν τριπλασιαστεί φέτος, καθώς η εταιρεία προχώρησε σε ενέργειες για τη μείωση των χρεών της πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία. Ο ιδρυτής της Capital Management της Λουκέρνης Pieter Taselaar δήλωσε την Πέμπτη στο Sohn London Investment Conference ότι οι μετοχές ενδέχεται να τριπλασιαστούν και πάλι στα 15 ευρώ.

    Ο τίτλος με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο δείκτη Midcap, η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού chip, ASM International, έχει καταγράψει κέρδη 188% φέτος. Οι μετοχές της BE Semiconductor σημειώνουν άνοδο 87%. Και οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στο επίκεντρο κυρίως λόγω των θετικών προοπτικών που συνδέονται με την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς.

    Ο δείκτης Midkap είναι απίθανο να επαναλάβει την υπεραπόδοση του το 2020, δήλωσε ο Cees Smit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Today’s Groep, με έδρα την ολλανδική πόλη Hilversum. “Το επόμενο έτος θα υπάρξει κάτι σαν ύφεση· η οικονομία θα κινηθεί προς τα κάτω και οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θα πληγούν περισσότερο από αυτές της μεγάλης”, επισήμανε.

    Η Today’s Groep, η οποία διαχειρίζεται περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ενεργητικού, κατέγραψε κέρδη από την BE Semiconductor και θα αγοράσει μετοχές της ABN Amro Bank NV σε αυτά τα επίπεδα, ανέφερε ο Smit.

     



    ΣΧΟΛΙΑ