• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρεκόρ ζήτησης για το πρώτο πράσινο ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    • Bloomberg


    Ρεκόρ ζήτησης σημειώθηκε για το πρώτο πράσινο ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο bloomberg.

    Ειδικότερα, το μπλοκ συγκέντρωσε περισσότερα από 135 δισ. ευρώ (156 δισ. δολάρια) την Τρίτη, από τις προσφορές για την πώληση χρεογράφων 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν το 2037.

    Τόσο η ζήτηση όσο και το μέγεθος επισκίασαν το ντεμπούτο του αντίστοιχου ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου, τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή από το πρόγραμμα πωλήσεων πράσινων ομολόγων ύψους 250 δισ. ευρώ που προγραμματίζει η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

    «Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πράσινο ομόλογο εκεί έξω και θα επιτρέψει στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε ένα από τα πράσινα ομόλογα με την πιο υψηλή ρευστότητα”, σημείωσε ο Julian Kreipl, αναλυτής της UniCredit.

      Green Bond Boom

    Η ζήτηση για αυτού του είδους τα ομόλογα είναι συνήθως τόσο υψηλή που απαιτεί ένα πράσινο premium, ή «greenium», έναντι των συμβατικών ομολόγων. Η τιμολόγηση ορίστηκε σε οκτώ μονάδες βάσης κάτω από τις μεσαίες αποδόσεις, μειωμένες από την αρχική οδηγία πέντε μονάδων βάσης κάτω από τα swaps.

    Αυτή ήταν περίπου η “δίκαιη αξία” για τον Floortje Merten, αναλυτή στην ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ, ο οποίος προβλέπει ότι το ομόλογο θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των συμβατικών ομολόγων στην αγορά.

    “Το ομόλογο μπορεί να αποδώσει – νομίζουμε ότι το greenium μπορεί να αυξηθεί σε περίπου πέντε μονάδες βάσης”, δήλωσε ο Merten.

    Τα έσοδα θα διατεθούν στα κράτη μέλη για δαπάνες σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση, η καθαρή ενέργεια και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ