• Trader's Book

    ΟΠΑΠ: Σταθερά Υψηλή Μερισματική Απόδοση και τιμή – στόχος τα 18,80 ευρώ

    • Trader's Book
    traders_book από mononews.gr


    Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr,  γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.gr. H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.

    Ο ΟΠΑΠ περιλαμβάνεται και το 2024 στις προτεινόμενες μετοχές των ελληνικών χρηματιστηριακών.

    Βασικός λόγος για αυτό είναι η σταθερά υψηλή μερισματική απόδοση η οποία κατά περίπτωση προσεγγίζει και διψήφιο ποσοστό (μέση μερισματική απόδοση δεκαετίας στο 9.8%) καθώς και η σημαντική έκθεση του Οργανισμού στη διαδικτυακή αγορά παιγνίων (online gaming) η οποία παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στην οποία ο ΟΠΑΠ έχει ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 50%.

    Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει ήδη καταγράψει από την αρχή της χρονιάς κέρδη της τάξεως του 11,3% ακολουθώντας ουσιαστικά την πορεία του Γενικού Δείκτη. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Παιγνίων τον Φεβρουάριο σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Αγοράς Παιγνίων για το 2023, είναι σαφές πως το 2023 είναι μια χρονιά ορόσημο για τον Οργανισμό καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του αναμένεται να ξεπεράσει σε επίπεδο GGR (Gross Gaming Revenues – έσοδα μετά την πληρωμή των Κερδών των Παικτών) τα επίπεδα των €2 δισ.

    Είναι χαρακτηριστικό πως τα GGR Οργανισμού το 2014 (πρώτος χρόνος μετά την ιδιωτικοποίηση του) ανερχόντουσαν στα €1,38 δισ. ενώ την περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωναϊού (2020) είχαν μειωθεί στα €1,13 δισ.

    Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) της τάξης των €730 εκ. για το 2023 τα οποία αναμένεται να ανέλθουν στα €770 εκ. για το 2024. Στην παρούσα φάση η αγορά στρέφει το βλέμμα της  στο τελικό μέρισμα που αναμένεται να μοιράσει ο Οργανισμός για τα 2023.

    Υπενθυμίζουμε πως ο ΟΠΑΠ έχει ήδη μοιράσει ένα προμέρισμα της τάξεως του €1.00/μετοχή για το 2023 (περιλαμβάνονται σε αυτό και τα Κέρδη που κατέγραψε από την πώληση της Betano), ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ένα τελικό μέρισμα της τάξεως των €0.53/μετοχή, χωρίς να αποκλείεται και η οποιαδήποτε θετική έκπληξη καθώς o δανεισμός του Οργανισμού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Στα πλαίσια αυτά η συνολική μερισματική απόδοση για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% (με βάση το κλείσιμο του 2023) η οποία είναι πολύ υψηλή για να αγνοηθεί από οποιονδήποτε επενδυτή. Σε περίπτωση δε θετικής έκπληξης η μερισματική απόδοση θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

    Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως αυτή η μερισματική απόδοση αν και είναι πιθανό να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 8% το οποίο συνιστά μια πολύ καλή επιβράβευση για τους επενδυτές.

    Για το 2024 τονίζουμε την έναρξη του Eurojackpot το οποίο ντεμπούταρε στην Ελληνική αγορά στις 8 Μαρτίου και το οποίο σε φάση ωρίμανσης μετά από 2-3 χρόνια αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να συνεισφέρει περίπου €50εκ. σε επίπεδο Gross Gaming Revenues (GGR).

    Μια ακόμα εξέλιξη για την οποία οι συζητήσεις είναι πιθανόν να ξεκινήσουν προς το τέλος του 2024 είναι η ανανέωση της άδειας για τα Ελληνικά Λαχεία, η οποία λήγει το Μάϊο του 2026 και την οποία ο Οργανισμός αναμένεται να διεκδικήσει εκ νέου.

    Θυμίζουμε πως πίσω στο 2014 ένα consortium το οποίο αποτελούνταν από τους ΟΠΑΠ (67%), Ιντραλότ (16.5%) και Scientific Games (16.5%) είχε πάρει την άδεια για τα Ελληνικά Λαχεία πληρώνοντας για 12 χρόνια το ποσό των €190εκ.

    Σήμερα ο ΟΠΑΠ συμμετέχει στο consortium με ποσοστό 83.5% αφού στο μεταξύ εξαγόρασε το ποσοστό της Ιντραλότ. Βασικό θέμα στη διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι το θέμα του ελάχιστου ποσού το οποίο θα πρέπει να συνεισφέρει η Ελληνικά Λαχεία στα κρατικά ταμεία ως φόρο επί του GGR το οποίο ανερχότανε στα €50εκ. κατ’ έτος και το οποίο επηρέασε αρνητικά την απόδοση της εταιρείας τα χρόνια του κορωναϊού.

    Αποτιμησιακά, ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση με ένα EV/EBITDA (Αξία Εταιρείας/Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων) για το 2024 στις 8.0Χ περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου, προσφέροντας όμως σημαντικά υψηλότερη μερισματική απόδοση η οποία αναμένεται να φτάσει στο 8.3% για το 2024 έναντι μέσου όρου 1.5% για τις ομοειδείς εταιρείες.

    Συστήνουμε αγορά με τη μέση τιμή στόχο να διαμορφώνεται στα €18.80/μετοχή.

     

    Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr,  γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.gr.

    H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΠΑΠ: Την Παρασκευή η πρώτη κλήρωση του Eurojackpot στην Ελλάδα – Κέρδη μέχρι και 120 εκατ. ευρώ

    ΟΠΑΠ: Γιατί θα δραστηριοποιηθεί στην ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ