ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προ μηνός εξετάσαμε την έκπτωση που εμφάνιζε στο ταμπλό η εισηγμένη Σαράντης έναντι ορσιμένων διεθνών ομοειδών εταιρειών όπως οι Henkel, Beiersdorf, Reckitt, Essity. Έκτοτε, οι μετοχές των 4 αυτών εταιρειών υποχωήρησαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το ίδιο συνέβη και στην μετοχή του Σαράντη, ο οποίος απώλεσε περί το 10% την περίοδο αυτή διευρύνοντας το discount στο ≈20% έναντι των ομοειδών εταιρειών.
Η πίεση που δέχθηκε ο κλάδος συνδέεται σίγουρα με την αύξηση των ενεργειακών τιμών που επηρέασαν πρώτες ύλες και logistics οδηγώντας σε αύξηση του κόστους. Παράλληλα, η γενικότερη αύξηση των τιμών των προιόντων διεύρυνε τις ανησηχίες των επενδυτών σχετικά με την ενδεχόμενη πίεση στην κατανάλωση οδηγώντας, πιθανότατα, σε συρρίκνωση των πολλαπλασιαστών κερδοφορίας. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κλάδος των FMCG θεωρείται αμυντικός με ρίσκο που προσεγγίζει εκείνο των ομολόγων.
Οι επενδυτές επιλέγουν τίτλους του κλάδου για τα σταθερά και προβλέψιμα κέρδη, τα μερίσματα, την δυνατότητα μετακύλισης του κόστους στον καταναλωτή σε αντιπαράθεση με το σχετικά χαμηλό ρίσκο. Όταν λοιπόν οι ομολογιακές αποδόσεις σκαρφαλώνουν, όπως συμβαίνει κατά την τρέχουσα περίοδο, οι μετοχές αυτών των εισηγμένων γίνονται αυτόματα λιγότερο ελκυστικές. Οι διακυμάνσεις λόγω μεταβολής των μακροοικονομικων δεδομένων και προοπτικών είναι φυσιολογικές, και προς το παρόν, παρά τον επίμονο πληθωρισμό, που οδήγησε και στην τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν εκτιμάται να επιβραδύνεται σημαντικά, σύμφωνα με τους επίσημους φορείς.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αυτό που πρέπει να εξετάσουμε, στην παρούσα φάση, είναι αν καταγράφεται κάποια επιδείνωση στην εικόνα των θεμελιώδών μεγεθών. Στην δημοσίευση του Α εξαμήνου είδαμε τις πωλήσεις της Σαράντης να αυξάνονται κατά 1,3% σε ετήσια βάση θέτοντας σε κίνδυνο τις εκτιμήσεις μας για αύξηση 3,7% στο έτος. Ωστόσο, αυτό αποδιδεται κυρίως στην πίεση από την Ρουμανία, η οποία αποτελεί και το 15% των εσόδων, αλλά και από τις χαμηλότερες παραγγελίες από τις ΗΠΑ, εικόνα που πιθανότατα να αντιστραφεί στο Β εξάμηνο. Το σημαντικότερο όμως, και αυτό που θα ηθελα να κρατήσουμε, είναι ότι σύμφωνα με την διόικηση δεν υπήρξαν αυξήσεις τιμών κατά το Α εξάμηνο, ήτοι η καταγεγραμμένη άνοδο στα έσοδα αφορά αύξηση πωληθέντων όγκων. Μάλιστα, αυξήσεις τιμών αναμένονται από το τέλος Σεπτεμβρίου γεγονός που θα προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική στο Β΄εξάμηνο.
Τώρα, εξετάζοντας τα λειτουργικά περιθώρια, η συνολική εικόνα μοιάζει εν πολλιοίς σταθεροποιητική καθώς είχαμε υποχώρηση στο περιθώριο EBITDA στο 15,7% από 15,9% (αναφερόμαστε στα πορσαρμοσμένα μεγέθη αφαιρώντας την αρνητική επίπτωση των €0,8εκ από την πώληση του παλαιού εργοστασίου της Polipak στις 25 Ιουνίου 2026) από το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Ωστόσο, αν συνυπολογίσουμε την αύξηση του κόστους από logιstιcs και πρώτες ύλες λόγω των ενεργειακών τιμών βλέπουμε ότι οι τελευταίες επενδύσεις της διοίκησης λειτούργησαν αντισταθμιστικά στα πιεσμένα περιθώρια και μάλιστα σε μόνιμη βάση, γεγονός που θα οδηγήσει σε βελτιωμένη κερδοφορία στο μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, και επιλέγοντας πάντα μια συντηριτική γραμμή , δεν προχωρούμε σε κάποια αναβάθμιση των εκτιμήσεων μας για τα λειτουργικά EBITDA του 2026, τα οποία θυμίζουμε ότι έχουμε τοποθετήσει στα €96,3εκ. Παρεμπιπτόντως, η εκτίμηση αυτή είναι κοντά στην καθοδήγηση της διοίκησης για το 2026, η οποία εκτιμά τα EBITDA στα €97εκ. Παράλληλα, δεν βλέπουμε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιαστικά αρνητικά τις μελλοντικές μας εκτιμήσεις για τα επόμενη έτη, ενώ και η διοικηση της εισηγμένης διατηρεί την μεσοπρόθεσμη καθοδήγηση της για EBITDA €120εκ το 2028. Αντιθέτως, υπάρχουν σημεία που ενδέχεται να οδηγήσουν σε βελτιωμένα περιθώρια στο μέλλον, αλλά επιλέγουμε να μην ενσωματώσουμε στις μελλοντικές μας εκτιμήσεις λόγω και της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία αναμένεται να έχει καθαρό ταμείο από καθαρό χρέος €29,6εκ στο Α εξάμηνο, αναδεικνύοντας την χρηματοικονομική της υγεία ως σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των peers. Στο δια ταύτα, η επικαιροποίηση του μοντέλου μας οδηγεί σε μικρή αναβάθμιση της τιμής στόχου στα €16,48 ανά μετοχή, ενώ η ευαισθησία για τις βασικές μεταβλητές της αποτίμησης (WACC_μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου, long term growth assumption_τερματική ανάπτυξη) δείχνει το εύρος τιμών για την Σαράντης μεταξύ €14,4 ανά μετοχή και €19,5 ανά μετοχή.
Διαβάστε επίσης:
Ομόλογα: Η μείωση του ελληνικού χρέους ασπίδα στην αύξηση του κόστους δανεισμού διεθνώς
Dimand: Η Pantelakis Securities βλέπει άνοδο 26% και αξία €386 εκατ. στο χαρτοφυλάκιο
Πόλος έλξης η Ελλάδα για διεθνή funds – Σε χρηματοοικονομικό κέντρο αναδεικνύεται η χώρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μείωση εισφορών: Τι κερδίζουν 2,5 εκατ. εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα για μισθούς έως 3.000 ευρώ
- Τι βλέπουν τα ξένα funds στην ελληνική οικονομία και έρχονται στην Αθήνα
- Νάντια Γκογκοζώτου: Στην τελική ευθεία το Ταμείο Καινοτομίας – Έρχονται οι πρώτες θεραπείες για πρώιμη πρόσβαση
- Τα super κέρδη των τραπεζιτών, το πάρτι διαρκείας Βαρδινογιάννη – Σιάμισιη, το Unfair του Πόλυ, μια… περίεργη προσφορά από τη ΓΕΚ, η επιτυχία του Παππά, ο αξιολάτρευτος Νικόλαος ο Α’ με τις μπαταρίες και ποιος είναι ο μαρτυριάρης του ΔΑΑ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.