ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αγορές: Σε υψηλό 18 ετών το Γαλλικό 10ετές, γκρεμίζεται ο CAC στο Παρίσι, παίρνουν φωτιά οι αποδόσεις των ομολόγων
Με την τοπική κορυφή να εντοπίζεται στις 2745 μονάδες (υψηλό συνεδρίασης) στις 30 Σεπτεμβρίου ο ΓΔ διόρθωσε περί τις 200 μονάδες, ή 7.5% περίπου. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον παρά σε εσωτερικούς παράγοντες. Αλλά ναι, η σταθερή υπεραπόδοση των τελευταίων χρόνων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει επιφέρει σημαντική σύγκλιση πολλαπλασιαστών με τις εισηγμένες στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο η συσχέτιση μας με τους βασικούς Ευρωπαικούς μετοχικούς δείκτες θα είναι πιθανότατα αρκετά μεγαλύτερη πλέον, όπως φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες.
Τα πτωτικά ρίσκα διεθνώς εν συντομία συμπηκνώνονται κάτω από τις παρακάτω κατηγορίες, οι οποίες παρατίθενται σε τυχαία σειρά:
- Γεωπολιτικό και ενεργειακές τιμές
- Πληθωρισμός και επίπεδο επιτοκίων
- Τεχνητή νοημοσύνη: πορεία εσόδων και υπερβολικές επενδύσεις σε υποδομές, υπερβολικές αποτιμήσεις
- Υψηλό δημόσιο χρέος και αστάθεια στις αγορές ομολόγων
- Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
Η τελευταία διόρθωση στην Ευρώπη αποδίδεται περισσότερο στην ανησυχία για τα δημοσιονομικά της Γαλλίας, η οποία οδήγησε και σε υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις. Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε ήδη στη φάση μιας ήπιας διόρθωσης των αγορών, η οποία για τον ΓΔ δείχνει ως πιθανό πτωτικό όριο την περιοχή των 2400 μονάδων. Αυτό φυσικά είναι το καλό σενάριο σε αυτή την φάση καθώς είναι δυσδιάκριτο αν θα περάσουμε στο σενάριο μιας ισχυρής διόρθωσης ή μιας ακραίας διόρθωσης. Για τους επόμενους 1 με 2 μήνες είναι πιθανότερο να βρισκόμαστε σε μοτίβο ήπιας διόρθωσης με αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ανθεκτική σε επίπεδο σκληρών δεδομένων (αγορά εργασίας, παραγωγή, ανάπτυξη, κατανάλωση), ωστόσο η επιμονή ορισμένων εκ των παραπάνω κινδύνων ενδέχεται να πιέσει και τις εκτιμήσεις κερδοφορίας που σε συνδυασμό με τις απαιτητικές αποτιμήσεις ενδυναμώνει το σενάριο για μια περισσότερο ισχυρή διόρθωση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Σε αυτό το πλαίσο, αξίζει να αξιολογήσουμε πιθανά πτωτικά όρια για μια σειρά μετοχών στις οποίες έχουμε κατα καιρούς αναφερθεί από αυτή την στήλη με ημερομηνία αναφοράς το κλείσιμο την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.


Καταρχήν, ορισμένες κρίσιμες διευκρινήσεις. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η τρέχουσα διόρθωση τιμών δεν σημαίνει ότι όλοι οι παραπάνω τίτλοι θα βρεθούν την ίδια ημέρα στο χαμηλότερο εύρος που αναγράφουμε. Επίσης, οι βασικοί κίνδυνοι δεν είναι εξίσου ισχυροί για την αποτίμηση κάθε μετοχής.Για τον λόγο αυτό, θα παρατηρήσετε ότι το πτωτικό όριο μιας ήπιας διόρθωσης για τον ΓΔ υπολογίζεται περί των 2400 μονάδων και υπονοεί μια πιθανή επιπλέον υποχώρηση 6,3%. Επιπλέον, τα ποσοστά που παρατίθενται είναι πιθανά εύρη πτώσης και δεν αποτελούν εγγυημένα κατώτατα όρια. Τα ποσοστά του πίνακα είναι χρήσιμα για να δοκιμάσουμε ασκήσεις αντοχής ενός χαρτοφυλακίου και δεν αποτελούν τιμές-στόχοι πώλησης. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα κατέτασσα τις άνω μετοχές με βάση το ποια θεωρώ ότι θα πέσει περισσότερο, αλλά θα τις χώριζα σε ομάδες κινδύνου χωρίς να σημαίνει ότι οι μετοχές της ίδιας ομάδας έχουν τον ίδιο κίνδυνο υποχώρησης. Δείχνει ποιοι παράγοντες θα ήταν πιθανότερο να επηρεάσουν την αποτίμησή τους. Π.χ. ευαισθησία στην οικονομική ανάπτυξη και στον δανεισμό εμφανίζουν οι Τράπεζες, ΔΕΗ, Autohellas, ΓεκΤερνα και Aegean.
Τώρα, για τις τράπεζες χρησιμοποιήσαμε τον ΔΤΡ καθώς οι διαφορές στην πιθανή υποχώρηση μεταξύ τους είναι +/-5%.
Υπερτονίζουμε ότι ένα δυσμενές σενάριο διόρθωσης συνήθως περιλαμβάνει και χαμηλότερες εκτιμήσεις κερδοφορίας, κάτι που δεν υφίσταται στην παρούσα φάση.
Νίκος Καυκάς
Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγορά
Διαβάστε επίσης:
AKTOR: Δεν χρειάζεται να φτάσουμε το 2030 για να ανέβει η μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H δύσκολη αποστολή της Αλεξάνδρας, τι συμβαίνει με τον Σκουλό στον Πειραιά, που χάθηκαν οι «100», ο Σαμαράς καραδοκεί και ο έρωτας της Κατερίνας
- Η δύναμη της Aktor και τι γίνεται με Metlen – Dimand, η Πρέσβης των ΗΠΑ, ο πόλεμος και η αλήθεια, η δίκη του Ιζνογκούντ, ο μικροσυνταξιούχος Καρβέλας και η απρέπεια του Ant1, και τι ζήτησε ο ΚΜ από τους υπουργούς
- Warply: Ποια είναι η εταιρεία πίσω από το MedWatch για τις…ψευτοκλινικές
- Ο Ροναλντίνιο επιστρέφει στα γήπεδα στα 46 του, με περιουσία 77 εκατ. ευρώ και επενδύσεις σε τρεις ομάδες!
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.