• Σχόλιο Αγοράς

    Mytilineos: Στα 160 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη – Στα 21 ευρώ η μετοχή σύμφωνα με 4 οίκους

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Μετά την ιδανική εκκίνηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, με θετικό πρόσημο και κέρδη από την αρχή της χρονιάς, όταν οι κυριότερες αγορές του πλανήτη βρίσκονται στο “μείον”, πλέον η προσοχή πέφτει μοιραία στις εξελίξεις που κινούν τα νήματα στις αγορές.

    Το πρωί της Πέμπτης και πριν από το άνοιγμα της αγοράς, ο Mytilineos ανοίγει το χορό ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για τα blue chips.

    Αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr, αναφέρουν ότι τα καθαρά κέρδη το 2021 ανήλθαν στα 160 εκατ. ευρώ.

    Τα κέρδη είναι σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που τα προσδιόριζαν μεταξύ 145 ως 153 εκατ. ευρώ.

    Citigroup, Eurobank Equities, Pantelakis Sec., βλέπουν τιμή στόχο για τη μετοχή της Mytilineos πάνω από τα 21 ευρώ.

    Σύμφωνα με την Citi (τιμή στόχος 21,5 ευρώ) δε, βασικοί πυλώνες για την υψηλή κερδοφορία της Mytilineos είναι τόσο ο τομέας Αλουμινίου όσο και ο τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

    Ο τελευταίος, απέναντι στις προβλέψεις πολλών αναλυτών, αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική του 2020, παρά το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου, αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00

    Εξίσου σημαντικό, για τη Citi, είναι και το γεγονός πως σε μία χρονιά με ιστορικά υψηλών επενδύσεων, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας περιορίζεται στα €841 εκατ., διατηρώντας έτσι ένα αρκετά χαμηλό δείκτη μόχλευσης της τάξης του 2,4x.

    Ο δείκτης μόχλευσης προβλέπεται ότι θα περιορισθεί κάτω από το 2,0x το 2022, κυρίως λόγω της εκτίναξης του EBITDA σε επίπεδα κοντά στα €500 εκατ., με οδηγό τη δυναμική του 4ου τριμήνου όσο και την «Πράσινη Ανάπτυξη».

    Από εκεί και πέρα, τα ελληνικά assets “πετούν”, μετά το τίμημα μαμούθ της JP Morgan για την Viva Wallet, 1,8 δισ. Ευρώ για το 49%, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επικερδής συμφωνίες που προηγήθηκαν για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2021 (π.χ. Chipita – Mondelez).

    H ασυνήθιστη ανθεκτικότητα της Λ. Αθηνών έχει αυξήσει το βαθμό αποτελεσματικότητας σε νέα και ειδήσεις δίνοντας την αίσθηση μιας ώριμης αγοράς. Κερδοφορία (Jumbo, Παπουτσάνης, Profile), επιχειρηματικές συμφωνίες (Fourlis, Cenergy) αλλά και εκθέσεις αναλύσεων με αναθεωρημένες τιμές στόχους έτυχαν θετικής υποδοχής σε γενικές γραμμές από μια αγορά που φαίνεται διατεθειμένη να πάρει στοιχήματα σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.

    Μια αγορά”, όπως γράφει η Beta ΑΧΕΠΕΥ, “που δεν δίνει την δυνατότητα μεγάλων υποχωρήσεων παρά τα συσσωρεμένα γρήγορα κέρδη χτίζει ανοδική ψυχολογία και πάντα έχει ένα μικρό μέρος της να διαφοροποιείται σε συνεδριάσεις με αυξημένη προσφορά”.

    H διόρθωση στις αρχές της εβδομάδας έβγαλε τζίρο, ένδειξη της αύξησης της προσφοράς (π.χ. Alpha). Όσο η αγορά κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ.

    Η διαφυγή πάντως πάνω από τις 960 μονάδες ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα, με την συνέχιση της συσσώρευσης.

    Η συνέχιση της πλάγιας κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες την ερχόμενη εβδομάδα με τον διεθνή παράγοντα να έχει τον πρώτο λόγο στην κατεύθυνσή της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Rebound για ΟΠΑΠ, Jumbo, MOH και κούρσα για τις τράπεζες

    Χρηματιστήριο: Γιατί οι Έλληνες θεσμικοί πυροβολούν την λεωφόρο Αθηνών

    Χρηματιστήριο: ΕΤΕ και Alpha έκλεψαν την άνοδο από τα blue chips – Ασανσέρ οι μετοχές, τι λέει η αγορά για Ελλάκτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ