Η Eurobank Equities και η αναλύτρια Ναταλία Σβύρου Σβυριάδη στη νέα τους έκθεση για τη Lamda Development δίνουν σύσταση “αγορά” (Buy) και νέα τιμή στόχο στα  €10,70 (από €9,50) με την τρέχουσα τιμή (15/10) να είναι στα €7,56 και αναμενόμενη απόδοση στο +41,5%. Η χρηματιστηριακή στην έκθεση με τίτλο “Ellinikon in full progress; time to believe…?” αναφέρει ότι η Lamda Development προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού, το οποίο παραμένει αυτοχρηματοδοτούμενο παρά τις καθυστερήσεις που μεταθέτουν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προς το 2027–2028. Η φάση αυτή περιλαμβάνει περίπου 400 χιλ. τ.μ. κατοικιών, εμπορικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών εγκαταστάσεων, καθώς και την ανακατασκευή της μαρίνας. Με τα έσοδα να ανέρχονται ήδη σε €1,3 δισ. ως το α΄ εξάμηνο του 2025, υπερκαλύπτοντας το μέχρι σήμερα capex των €744 εκατ., και με τη συνεχή πρόοδο μέσω στρατηγικών συνεργασιών, ο οίκος θεωρεί ότι το έργο παραμένει οικονομικά αυτάρκες.

Ορόσημα σε εξέλιξη και κατοικίες

Η πρόοδος είναι εμφανής σε σειρά έργων: οι κατοικίες “Little Athens” επιταχύνονται υπό τη νέα κατασκευαστική μονάδα (CBU) της Lamda, η Riviera Galleria προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού για ολοκλήρωση έως το τέλος του 2026, ενώ το Sports Park προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2026. Παράλληλα, συνεχίζονται τα έργα για το Riviera Tower και τις βασικές υποδομές, με μικρές αποκλίσεις στα χρονοδιαγράμματα. Παρά τις προκλήσεις (ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αυξημένα κόστη, νέος οικοδομικός κανονισμός Δεκ. 2024), η Lamda κέρδισε πολύτιμη εμπειρία που θα αποδειχθεί κρίσιμη για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης. Η ανάπτυξη κατοικιών παραμένει το επίκεντρο δημιουργίας αξίας, με περίπου 1,2 εκατ. τ.μ. να πωλούνται σε μέση τιμή €9.000/τ.μ.. Στην πρώτη φάση, η Lamda αναμένεται να καταγράψει κέρδη περίπου €700 εκατ. (προ γης/υποδομών) με περιθώριο 34%, ενώ στη δεύτερη φάση προβλέπονται περίπου €2,5 δισ. κέρδη με περιθώριο 37%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταβολή €1.000/τ.μ. στην τιμή πώλησης των απούλητων κατοικιών συνεπάγεται μεταβολή 36% στην καθαρή παρούσα αξία μετά φόρων, δηλαδή περίπου €2 ανά μετοχή.

1

Αναπροσαρμογή εκτιμήσεων για το 2025 και αποτίμηση

Λόγω των καθυστερήσεων, ο οίκος αναθεωρεί χαμηλότερα τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις για το 2025, χωρίς όμως να αλλάζει τη θετική εικόνα. Παρά την αργή πρόοδο, η Lamda αναμένεται να εμφανίσει προσαρμοσμένα EBITDA €185 εκατ. το 2025, αυξημένα κατά 8% σε ετήσια βάση. Η καθαρή δανειακή θέση εκτιμάται σε €680 εκατ. στο α΄ εξάμηνο 2025, με μικρή αύξηση στα €672 εκατ. το 2026, καθώς ξεκινά η ανάπτυξη του The Ellinikon Mall. Παρά τις επενδύσεις ύψους €1,8 δισ. την περίοδο 2025–2029, ο δείκτης Καθαρό Χρέος/EBITDA παραμένει διαχειρίσιμος (4 φορές έως το 2027, 5–7 φορές έως το 2029). Με βάση το ανανεωμένο μοντέλο αποτίμησης (SOTP), ο οίκος ανεβάζει την τιμή στόχο στα €10,70 ανά μετοχή, ενσωματώνοντας χαμηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο (WACC 9,6% έναντι 10% πριν) λόγω νομισματικής χαλάρωσης και μακροπρόθεσμη απόδοση EBITDA 8,8% για τα εμπορικά κέντρα. Παρά την άνοδο 20% από τον Ιούλιο, η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με έκπτωση 18% έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV). Ο οίκος εκτιμά ότι, καθώς προχωρά η υλοποίηση του Ελληνικού, η NAV μπορεί να ξεπεράσει τα €11/μετοχή έως το 2027, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό ανοδικό δυναμικό του ομίλου.

Διαβάστε επίσης:

Citi για Titan: Ισχυρό γ’ τρίμηνο, στήριξη από ΗΠΑ και Αίγυπτο

HSBC: Η ελληνική οικονομία σε φάση ωρίμανσης – Σταθερή ανάπτυξη, υποχώρηση του χρέους, συγκράτηση πληθωρισμού

ΟΠΑΠ-Allwyn: Γιατί η συγχώνευση των €16 δισ. διχάζει τους αναλυτές