• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί οι Έλληνες θεσμικοί πυροβολούν την λεωφόρο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Τους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές και τα asset management των τραπεζών «δείχνουν» οι επαγγελματίες της αγοράς για τη μεγάλη μεταβλητότητα που παρατηρείται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Οι εντολές που βγήκαν, τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Τρίτη και σαν στόχο είχαν το sell αντί του buy, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία στους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά, ότι οι Έλληνες επαγγελματίες διαχειριστές βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για να μη γράψουν ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2022.

    Ταυτόχρονα, πηγές από το asset management μεγάλης συστημικής τράπεζας, αναφέρουν ότι η χρονιά θα είναι καλή μεν για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις ξένες αγορές, βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Από το τέλος του 2021, οι Έλληνες διαχειριστές είχαν γίνει κοινωνοί της τάσης που ήθελε τις ξένες αγορές να διόρθωναν το 2022 από τα ιστορικά τους υψηλά. Η διαφορά σε σχέση με το Χρηματιστήριο Αθηνών όμως, είναι ότι οι ξένοι «έχουν λίπος να κάψουν».

    Από τις 16.000 μονάδες που βρέθηκε ο Dax το 2022, το να πραγματοποιήσει κίνηση προς τις 14.000 μονάδες, όπως λένε, δεν σημαίνει και τίποτα. Το να διορθώσει όμως, το Χ.Α. από τις 950 μονάδες στις 800, σημαίνει και μάλιστα πολλά. Η δόνηση και οι κραδασμοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μεγαλύτερη, όσο αποτελεί μία αγορά χωρίς βάθος.

    Σημαντικό όμως είναι ότι η Wall σε σχέση με τα χαμηλά της Δευτέρας έχει διορθώσει από την αρχή του χρόνου περίπου 11%, όταν ο γενικός δείκτης της Λεωφόρου Αθηνών εξακολουθεί να είναι στο «συν», έστω κι αυτά τα κέρδη έχουν περιοριστεί σε μόλις 2%.

    Από την κίνηση στις μετοχές, η Alpha είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, αφού παρά τη μεταβλητότητα και τη συμπεριφορά ασανσέρ συνεχίζει να πραγματοποιεί υψηλούς όγκους με περισσότερα από 15 εκατ. τεμάχια τη μέρα φέρνοντάς τη στη πρώτη θέση των μετοχών με τον μεγαλύτερο τζίρο. Παρά τη διάθεση για ρευστοποιήσεις, η προσφορά που βγαίνει απορροφάται κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες διαχειριστές.

    Η προσοχή της αγοράς σήμερα, όπως και των αγορών όλου του κόσμου, είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Fed. Ξένοι οίκοι, όπως η JP Morgan και η Bank of America μένουν στο βασικό τους σενάριο, ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από σήμερα και πως θα ξεκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων από τον Μάρτιο. Περίοδος, κατά την οποία και η ΕΚΤ θα περιορίσει τα προγράμματα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω της επαναγοράς ομολόγων.

    Στις αναλύσεις τους οι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προβεί τελικά σε έξι κινήσεις αύξησης, αντί τεσσάρων που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Κι αυτό, δείχνει ότι τελικά ο πληθωρισμός δεν θα είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά μία εξέλιξη που αν και γεννήθηκε από την υγειονομική κρίση, ήρθε για να μείνει.

    Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο συνεχίζεται η μεταβλητότητα στο ταμπλό, είναι μοιραίο να δοκιμαστούν και οι επόμενες στηρίξεις του δείκτη, περί τις 902 – 908 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: ΕΤΕ και Alpha έκλεψαν την άνοδο από τα blue chips – Ασανσέρ οι μετοχές, τι λέει η αγορά για Ελλάκτωρ

    Χρηματιστήριο: Jumbo, Αlpha, ΔΕΗ μειώνουν τις αντιστάσεις του δείκτη



    ΣΧΟΛΙΑ