• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τούρμπο οι τράπεζες, επιστροφή στα υψηλά για τον Μυτιληναίο, αγορές στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Κολάζ φωτογραφιών: Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)


    Με την Εθνική, την Alpha Bank και την Πειραιώς, όπου η μεν πρώτη σημειώνει κέρδη πάνω από 2,3% και οι άλλες περί το 1,4%, συνεπικουρούμενες από το +1,4% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα α’ 3μήνου, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) «γλυκοκοιτάζει» πάλι τις 1.230 μονάδες.

    Ήδη 5 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια μέσα στο πρώτο 10λεπτο των συναλλαγών και οι αγοραστές φαίνεται ότι επανέρχονται από τη στιγμή που το πρόβλημα αύξησης ορίου χρέους στις ΗΠΑ επιλύεται με συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

    Στα καλά νέα της ημέρας ήταν η μεγάλη εξαγορά του Μυτιληναίου στον Καναδά. Ο όμιλος εξαγόρασε πέντε φωτοβολταϊκά έργα στην Αλμπέρτα του Καναδά από τη Westbridge Renewable Energy Corp, μια εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων, με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1.410 MWdc (1,4 GW) κατά την εμπορική λειτουργία.

    Σύμφωνα με τον όμιλο, τα έργα αυτά αναμένεται να αποτελούν συνολική επένδυση ύψους 1,7 δισ. καναδικών δολαρίων (CAD) (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027.

    Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

    Πάνω από 1% τα κέρδη για τη μετοχή που επιστρέφει στα ιστορικά υψηλά της, στα 29,80 ευρώ.

    Την ίδια ώρα παρατηρεί κανείς ότι φορτσάρουν οι αγοραστές στην Πειραιώς, που την οδηγούν σε άνοδο 2,10%, στην Alpha Bank 1,91%, στην ΕΤΕ 3,10% και στην Eurobank 1,16%.

    Κίνηση προς τα 22 ευρώ για το Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,28% 28,30 στα 14,44 ευρώ ενισχύεται οριακά ο OTE ΟΤΕ 0,77% 14,39 και επιστροφή στα 16 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

    Στα 9,95 ευρώ σκαρφαλώνει η ΔΕΗ θέλοντας να «χτυπήσει» νέα υψηλά 18 μηνών.

    Profit taking στα 9,95 ευρώ για τη μετοχή της Aegean, τη Βιοχάλκο, ενώ οριακές οι κινήσεις στο Cenergy περί τα 5,70 ευρώ.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δείκτης ξεκινάει τον Ιούνιο με το δεξί, ένας μήνας που έχει έναν ακόμα εκλογικό γύρο, με την αγορά να ποντάρει σε αυτοδυναμία της Ν.Δ.

    Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 3,75%, έναντι 4,10% του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου.

    Επίσης, μέσα στο μήνα, στις 9/6, αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Διαβάστε επίσης:

    Jefferies: Νέες τιμές στόχοι για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank

    Πειραιώς, ΔΕΗ και Aegean: Γιατί Μεγάλου, Βασιλάκης και Στάσσης είδαν να απογειώνονται τις μετοχές τους τον Μάιο

    Bitcoin: Απώλειες σχεδόν 8% τον Μάιο – Ο πρώτος πτωτικός μήνας του 2023

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ