• ΑΓΟΡΕΣ

    Jefferies: Νέες τιμές στόχοι για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    «Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να επωφελούνται καθώς οι πρόσφατες εκλογές άνοιξαν τον δρόμο προς την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ η έντονη τουριστική δραστηριότητα στηρίζει την οικονομία», εξηγεί η Jefferies.

    Για τις τράπεζες, το επίκεντρο είναι πιθανό να μετατοπιστεί στην ικανότητα υπεράσπισης των περιθωρίων κέρδους / beta καταθέσεων και στο να συνεχίσουν την ομαλοποίηση των προβλέψεων σε χαμηλότερα επίπεδα.

    «Η Εθνική Τράπεζα παραμένει σε καλύτερη θέση και στα δύο μέτωπα κατά τη γνώμη μας, με την επαναφορά του μερίσματος να είναι το μοναδικό συστατικό που απομένει σε αναμονή για το 2023 και για αυτό η σύσταση είναι αγορά με τιμή στόχο στα 7,30 ευρώ από τα 6,50 ευρώ. Η ισχυρή θέση της τράπεζας στις καταθέσεις και η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργεί περιθώρια εκπλήξεων σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, την ώρα που η αποτίμηση της μετοχής παραμένει ελκυστική (0,7x P/TNAV)», σημειώνουν οι αναλυτές Benjie Creelan-Sandford και Maximilian Gerstenkorn.

    Η Jefferies συστήνει διακράτηση για τη μετοχή της Eurobank, με στόχο τα 1,70 ευρώ (από 1,65 ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο τα 2,70 ευρώ (από 2,50 ευρώ). Για τη μετοχή της Alpha Bank, η σύσταση είναι υποαπόδοση, καθώς οι αναλυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί και βλέπουν κίνδυνο αρνητικών εκπλήξεων στο μέτωπο των επισφαλειών, με αποτέλεσμα να δίνουν τιμή-στόχο στα 1,10 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    «Η πολιτική είναι στο προσκήνιο, αλλά η ρυθμιστική αρχή είναι πιο επιφυλακτική. Οι από πάνω προς τα κάτω τάσεις ήταν υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες με την έντονη τουριστική δραστηριότητα μέχρι σήμερα και το ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών (ποσοστό 41%), θέτει την προοπτική μιας σταθερής κυβέρνησης, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο (με σύστημα μπόνους εδρών) που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου», εξηγούν οι αναλυτές.

    Το γεγονός αυτό αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς για την επενδυτική βαθμίδα στην κρατική αξιολόγηση να αναθεωρηθεί ανοδικά το δεύτερο εξάμηνο, μια κίνηση που θα έχει περισσότερο όφελος για το κλίμα/κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες και όχι μια βαθμιαία αλλαγή στην κερδοφορία ή στα θεμελιώδη μεγέθη. Η μόνη πρόσφατη απογοήτευση είναι η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής να μην εγκρίνει το μέτριο μέρισμα της ΕΤΕ έναντι των κερδών του 2022 (αν και για την Εurobank η επαναγορά της εγκρίθηκε). Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η σχετική στάθμιση των DTAs στο CET1 είναι πιθανό να παραμείνουν ένα πεδίο συζήτησης για τους επενδυτές, αλλά όλες οι τράπεζες έστειλαν ένα σίγουρο μήνυμα σχετικά με το 2023.

    Αναφορικά με τα έσοδα από τόκους, το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων έχει ήδη περάσει στο ενεργητικό, λόγω της υψηλότερης έκθεσης σε δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και η εστίαση θα στραφεί τώρα στους αρνητικούς παράγοντες που επιδρούν στο περιθώριο των επιτοκιακών εσόδων. Η ικανότητα να διαχειριστούν το πέρασμα των επιτοκιακών αυξήσεων στις καταθέσεις θα είναι ένας βασικός παράγοντας, στον οποίο η Εθνική και η Πειραιώς εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνει η Jefferies.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia: Αυξάνει τις τιμές στόχους στις ελληνικές τράπεζες και συστήνει αγορά

    Bitcoin: Απώλειες σχεδόν 8% τον Μάιο – Ο πρώτος πτωτικός μήνας του 2023

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ