• Business

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σημαντική άνοδος σε όλους τους δείκτες – Σπάει ρεκόρ στο ανεκτέλεστο και το 2023

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Περιστέρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Σημαντική άνοδο σε όλους τους δείκτες για το Α’ Τρίμηνο του 2023 καταγράφει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,09% 16,26 σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα.

    Η εισηγμένη πρωτοστατεί στο ανεκτέλεστο έργων και διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της καθώς αυτό ανήλθε στα 5,5 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από το 50% (2,8 δισ. ευρώ) έχουν υπογραφεί και τα υπόλοιπα (2,7 δισ. ευρώ) αναμένεται να συμβασιοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Σε αυτά πρωοτοστατούν έργα όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, το Καζίνο στο Ελληνικό, η Εγνατία Οδός, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή, ενώ πρόσφατα υπέγραψε και συμβάσεις για μεγάλα οδικά έργα όπως το ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη αξίας 360 εκατ. Ευρώ.

    Ένας ακόμα δείκτης στον οποίο καταγράφει άνοδο ο Όμιλος είναι τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA) που κινήθηκαν στα επίπεδα των 123,6 εκατ. Ευρώ με όχημα την κατασκευή και τις παραχωρήσεις σημειώνοντας αύξηση κατά 18 εκατ. Ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022.

    Όσον αφορά στα συνολικά έσοδα, αυτά διαμορφώθηκαν στα 819 εκατ. Ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο είχαν ανέλθει στα 634 εκατ. Ευρώ για το Α’ Τρίμηνο του 2022.

    Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα σε 23 εκ. Ευρώ (αύξηση κατά 9,3 εκατ. Ευρώ συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2022).

    Κατασκευή και παραχωρήσεις οι πυλώνες του κέρδους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Η θετική απόδοση του Ομίλου στηρίζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην κατασκευή και τις παραχωρήσεις.

    Σημειώνεται ότι στον πρώτο τομέα δραστηριότητας τα έσοδα ανήλθαν στα 297,5 εκατ. ευρώ έναντι 150,6 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων.

    Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα 34 εκατ. Ευρώ καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το Α΄ Τρίμηνο του 2022 (8,3 εκατ. ευρώ).

    Όσον αφορά στις παραχωρήσεις, οι διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους σε λειτουργία αυξήθηκαν κατά 10,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2022. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος κλάδος να καταγράφει έσοδα 48,1 εκατ. Ευρώ, αυξημένα κατά 7 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο του 2022, εξέλιξη η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση της κίνησης στη Νέα και Κεντρική Οδό, αλλά και στην έναρξη λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

    Σχετικά με τη λειτουργική κερδοφορία αυτή ανήλθε στα 27,9 εκατ. Ευρώ έναντι των 19,3 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 20 Ιουνίου η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ