• ΑΓΟΡΕΣ

    Πειραιώς, ΔΕΗ και Aegean: Γιατί Μεγάλου, Βασιλάκης και Στάσσης είδαν τις μετοχές τους να απογειώνονται τον Μάιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)


    Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98, Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14  και ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 ήταν οι τρεις μετοχές που σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη στο Χρηματιστήριο τον Μάιο με κέρδη 29%, 28% και 26,7%, σε ένα ράλι που πήρε έντονες διαστάσεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

    Η ατζέντα έχει αλλάξει πλέον και το δίλημμα για ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθαρίζει το τοπίο στην αγορά σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία ενόψει των ψηφοφοριών στο κογκρέσο των ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου χρέους και τις ανησυχητικές εκτιμήσεις για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων ως το τέλος της χρονιάς στην Ευρώπη.

    Το Χ.Α. καταφέρνει να γράφει κέρδη 12,31% τον Μάρτιο και 31,07% στο πρώτο 5μηνο της χρονιάς, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και με τις εισηγμένες λόγω θετικών οικονομικών στοιχείων να συνεχίζουν να διαμορφώνουν την τάση στο ταμπλό (π.χ. Μότορ Όιλ).

    Τράπεζα Πειραιώς

    Στα 3,4 ευρώ η νέα βελτιωμένη τιμή στόχος που δίνει για την μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 η Axia από 3,10 ευρώ πριν.

    Η Citigroup σχολίαζε ότι η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 180 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο (-66% σε ετήσια βάση, +7% σε τριμηνιαία βάση) και κανονικοποιημένα κέρδη 204 εκατ. ευρώ (+23% σε ετήσια βάση, -2% σε τριμηνιαία βάση).

    Ο κανονικοποιημένος δείκτης αποδοτικότητας ROTE ήταν 13,3%. Η υπεροχή οφείλεται στα καλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), στις προβλέψεις και στα λειτουργικά κέρδη (OPEX).

    Για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, εξαιτίας των αυξημένων καθαρών εσόδων από τόκους και των προβλέψεων, ενώ η διοίκηση μείωσε ελαφρώς τους στόχους πιστωτικής επέκτασης.

    ΔΕΗ

    Η ΔΕΗ ήταν η μετοχή που είχε συνδεθεί με το κυβερνητικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές. Η διαφορά 21 μονάδων της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωσε τους αγοραστές με τη μετοχή να φλερτάρει με νέα υψηλά 17 μηνών, στα 9,98 ευρώ (ενδοσυνεδριακά χθες Τετάρτη).  Στο μεσοδιάστημα η Επιχείρηση επέστρεψε σε καθαρή κερδοφορία 51,1 εκατ. ευρώ, με βάση τα αποτελέσματα του α’ 3μήνου,  με τους μετόχους να ελπίζουν για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια στη διανομή μερίσματος.

    Aegean

    Απογείωση, στο μεταξύ, στην κυριολεξία για την Aegean της οικογένειας Βασιλάκη. Μετά από δύο πέτρινα χρόνια, το 2020 – 2021, η ελληνική εισηγμένη αεροπορική κάνει το come back με βλέψεις την αποπληρωμή των δανείων του Δημοσίου στο πλαίσιο της στήριξης λόγω πανδημίας και την πληρωμή των warrants που κατέχει το Δημόσιο.

    Στις 30/6 έγινε γνωστή έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, σύμφωνα με την οποία, η τιμή στόχος ανεβαίνει στα 13 ευρώ.

    Στο report της χρηματιστηριακής αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «η  τοποθέτηση στη μετοχή της Aegean Airlines αποτελεί επίσης μία καλή επιλογή για να τοποθετηθεί κάποιος στην δυναμική της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας καθώς είναι από τους βασικούς ωφελημένους από τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

    Τα σταθερά θεμελιώδη μεγέθη, οι επενδύσεις σε νέα αεροσκάφη, η χωρητικότητα και τα δρομολόγια, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές του κλάδου, την ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών και τον υγιή ισολογισμό, αφήνουν περιθώρια μεσοπρόθεσμα  για γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων ή και επιστροφές κεφαλαίου».

    Διαβάστε επίσης

    Axia: Αυξάνει τις τιμές στόχους στις ελληνικές τράπεζες και συστήνει αγορά

    Κομισιόν: Αλλαγές στην αγορά των CDS σε οχτώ ευρωπαϊκές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ