• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πάνω από 6% η πτώση στις τράπεζες, μεταξύ σφύρας και άκμονος όλα τα blue chips – 4 μήνες πίσω ο δείκτης


    Το στοιχείο της υπερβολής λειτούργησε στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα. Με τη Wall Street και συγκεκριμένα τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει πτώση 700 μονάδων και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, DAX στην Φρανκφούρτη και CAC στο Παρίσι, να σημειώνουν πτώση πάνω από 3%, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί πάνω από 4%.

    Οι αναλυτές σε όλες τις αγορές ανησυχούν σφόδρα για την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάζει την επιστροφή στην ανάκαμψη.

    Το ειδικό βάρος για την Ελλάδα συνίσταται σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία του τουρισμού. Αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει σχολιαστεί, ότι υπάρχει σύνδεση του ελληνικού growth story με την πορεία του τουρισμού. Μεσούσης της τουριστικής σεζόν φέτος, για την οποία οι προσδοκίες ήθελαν να κυμαίνεται στο 50% της κίνησης και των εσόδων του 2019, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει. Και δεν φαίνεται διότι ξεκίνησαν τα τοπικά lockdowns σε προορισμούς – βιομηχανίες, όπως αυτό της Μυκόνου, όπου η κίνηση σταματάει πλέον στη… μία μετά τα μεσάνυχτα! Το αν η κυβέρνηση έχει πράξει λάθος ή προνόησε για να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι ακυρώσεις στο «νησί των ανέμων» πέφτουν βροχή.

    Το πόσο σοβαρή και συνάμα απρόβλεπτη είναι η κατάσταση προκύπτει από το γεγονός ότι, ενώ την Παρασκευή ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, στο Ολυμπιακό Χωριό ανακοινώνεται το ένα κρούσμα μετά το άλλο, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη σπουδαιότερη αθλητική εκδήλωση του κόσμου.

    Σε ό,τι μας αφορά, η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τα χαμηλά 4άρων μηνών, στις 830 μονάδες, έγινε με πάταγο, με τζίρο ο οποίος ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ.

    Τον τελευταίο μήνα, η αγορά υποχώρησε από τα υψηλά έτους, τις 927 μονάδες, με την βουτιά να ξεπερνά το 10%. Η συσσώρευση αποδόθηκε στις αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ, της Πειραιώς και της Alpha, αλλά και στην ομοβροντία των ομολογιακών εκδόσεων, καθώς από την αρχή του χρόνου οι δύο αυτές πρακτικές χρηματοδότησης ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τερμάτισε τις συναλλαγές στις 833,16 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,88%.

    Πτώση 6,53% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας σε χαμηλά 4μήνου, στις 503 μονάδες, κι ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών διαπραγματευόταν κάτω και από τις 500 μονάδες.

    Στα όρια του 1 ευρώ, στο 1,02 ευρώ, έκλεισε η Alpha με πτώση σχεδόν 6%, 7,40% η βουτιά στην ΕΤΕ, στα 2,13 ευρώ, 7,37% στην Eurobank, στα 0,75,6 ευρώ και 4,62%, στο 1,32 ευρώ, υποχώρησε η Πειραιώς.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, τα οποία δεν ευνοούνται από την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, των μεταφορικών, αλλά και από την αύξηση των επιτοκίων, που μπορεί να πυροδοτήσει η άνοδος του πληθωρισμού, οι απώλειες ήταν εξίσου βαριές.

    Στο 1,22 ευρώ υποχώρησε η Ελλάκτωρ και πτώση πάνω από 4% (4,82%) σημείωσε η Lamda, 3,64% η Motor Oil, 4,1% ο Μυτιληναίος, 3,65% ο ΟΠΑΠ και 1,6% ο ΟΤΕ και σχεδόν 6% η Τέρνα Ενεργειακή, στα όρια των 11 ευρώ.

    Πάνω από 7% η πτώση για την Cenergy, 5,7% η βουτιά για την Άβαξ, 3,85% για την Aegean, στα 5 ευρώ, μετοχή που επηρεάζεται από την πορεία του τουρισμού.

    Πτώση 4,47% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,20 ευρώ, 3,63% για την ΔΕΗ στα 8,50, 2,92% για την Coca Cola, με κλείσιμο κάτω από τα 30 ευρώ.

    Ισχυρές απώλειες για την Ιντρακάτ πάνω από 5%, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της κατασκευαστικής δηλώνει ότι θα διεκδικήσει συμμετοχή στα κεφάλαια του Recovery Fund και την επιστροφή του κ. Σωκράτη Κόκκαλη στη θέση του προέδρου. Πάνω από 9% η πτώση για την Ιντραλότ.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Μετάλλαξη Δέλτα και συμφωνία OPEC+ βυθίζουν την αγορά, κάτω από τις 34.000 μονάδες κινείται ο Dow Jones

    ΤτΕ: Στα 9,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο α’ εξάμηνο του 2021

    Σπ. Θεοδωρόπουλος στο mononews: Είμαστε εδώ για να επενδύσουμε στο μέλλον της ΜΕΒΓΑΛ



    ΣΧΟΛΙΑ