• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μετάλλαξη Δέλτα και συμφωνία OPEC+ βυθίζουν την αγορά, κάτω από τις 34.000 μονάδες κινείται ο Dow Jones

    χρηματιστές στη wall street


    Το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα χτυπά και τη Wall Street στο άνοιγμα της Δευτέρα, με τους βασικούς δείκτες να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και τον Dow Jones να ανοίγει το πρώτο μισάωρο με μεγαλύτερη των βουτιά 700 μονάδων.

    Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 βρίσκονται στο «κόκκινο», με τις ισχυρότερες απώλειες να καταγράφονται στις μετοχές των εταιρειών του εμπορίου, του χρηματοπιστωτικού κλάδου και τις βιομηχανικές. Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών και της κρουαζιέρας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων απειλεί τον παγκόσμιο τουρισμό.

    Το άσχημο κλίμα ξεκίνησε από τις αγορές τις Ασίας, όπου τα κρούσματα αυξάνονται την ώρα που στην Ιαπωνία ετοιμάζονται για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές. Ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,25% ενώ ο Hang Seng με απώλειες 1,84%.

    Την σκυτάλη πήραν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπου η μετάλλαξη Δέλτα σταδιακά κυριαρχεί, βάζοντας σε κίνδυνο τον τουρισμό. O βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,71%, ο DAX κατά 2,95% ενώ ο CAC 40 Κατά 2.98%.

    Το αρνητικό κλίμα συμπληρώνει η ισχυρή πτώση του πετρελαίου, μετά την συμφωνία στον OPEC+ για την αύξηση της προσφοράς ως ο 2022. Το συμβόλαιο Αυγούστου του WTI υποχωρεί κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες άνω του 5% ενώ στο -4% κινείται το ενεργό συμβόλαιο του Brent (παράδοση Σεπτεμβρίου), παραμένοντας οριακά πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

    Την ίδια ώρα οι επενδυτές στρέφονται για μια ακόμα φορά προς τα ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν. Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο κινείται αυτή την ώρα στο 1,200%.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της αγοράς,  ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,24% στις 33,920,21 μονάδες, ο S&P 500 κατά -1,9% στις 4.345,27 μονάδες και ο Nasdaq κατά -1.56% στις 14.201,67 μονάδες.

    Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 30 μετοχές το Dow Jones οριακά θετικά κινείται αυτή την ώρα μόνο η μετοχή της P&G, ενώ όλες οι υπόλοιπες υποχωρούν. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η μετοχή της Boeing, με απώλειες άνω του 5% ενώ στο -4% κινείται η Dow και η American Express. Ισχυρές απώλειες άνω του 3,6% και για την Goldman Sachs, ενώ στο -3,5% κινείται η πετρελαϊκή Chevron.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, η Zoom Video ανακοίνωσε συμφωνία 14,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας τηλεφωνικών κέντρων βασισμένων σε cloud, Five9 Inc, στην μεγαλύτερή της εξαγορά, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στον τομέα των τηλεδιασκέψεων. H μετοχή της Zoom υποχωρεί κατά 3,80%.

    Η μετοχή της Facebook σημειώνει πτώση 1,33% καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι «σκοτώνει ανθρώπους» επιτρέποντας την εξάπλωση των «fake news» σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.



    ΣΧΟΛΙΑ