• Business

    Πέτρος Σουρέτης: Γιατί η Intrakat βρίσκεται σε προνομιούχο θέση στη μάχη για τα 43,4 δισ. – Στο ΔΣ ο Σωκράτης Κόκκαλης

    Intrakat: Στα 87 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου στο α΄ εξάμηνο

    Πέτρος Σουρέτης. Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat


    Στο ΔΣ της κατασκευαστικής ο Σωκράτης Κόκκαλης

    Για τη νέα στρατηγική της Intrakat που επικεντρώνεται στα κατασκευαστικά έργα υποδομών, περιβάλλοντος και τεχνολογίας, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Real Estate Development, μίλησε πριν λίγη ώρα στους μετόχους της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης κατά την τακτική γενική συνέλευση.

    Όπως είπε η Intrakat βρίσκεται σε προνομιούχα θέση και σωστά τοποθετημένη για να μπει στη μάχη της διεκδίκησης των έργων που θα προκηρυχθούν, καθώς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, όπως π.χ. αυτά που παρατηρούνται σε άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες (οικονομικά προβλήματα, γερασμένος μηχανισμός κ.λ.π.).

    Η γενική συνέλευση εξέλεξε το νέο διοικητικό της συμβούλιο στο οποίο πλέον συμμετέχει και ο Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος ως μη εκτελεστικό μέλος θα αναλάβει τη θέση του προέδρου.

    Ο κ. Σουρέτης σημείωσε πως με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του ΑΕΠ σχεδιάζονται έργα συνολικής αξίας 43,4 δις. ευρώ.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εγκεκριμένα ΣΔΙΤ 2,7 δις. ευρώ, ΣΔΙΤ 7 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν την περίοδο 2021 – 2026, 6 δις. έργα για την πράσινη μετάβαση από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λ.π. Σε πολλά από αυτά θα στοχεύσει η Intrakat έχοντας ως όπλο τη υγιή χρηματοοικονομική της θέση και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την 35 ετή εμπειρία της.

    Η γενική συνέλευση ενέκρινε, εκτός από τα τυπικά θέματα, τη συγχώνευση της Intrakat με τη Γαία Άνεμος η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ κατέχοντας άδειες παραγωγής ενέργειας από Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW.

    Η Γαία Άνεμος θα δημιουργήσει μόχλευση ανάπτυξης ύψους περίπου 1 δισ στην επόμενη 8 ετία. Σε Α’ φάση (ορίζοντας 5 – ετίας, 2021-2026) οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. και αφορούν την κατασκευή και θέση σε λειτουργία των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

    Το μοντέλο ανάπτυξης του Ομίλου στην ενέργεια, όπως τόνισε ο κ. Σουρέτης, επικεντρώνεται στη δημιουργία τελικών προϊόντων που αφορούν μονάδες παραγωγής από ΑΠΕ, εκμετάλλευση υπεράκτιου (off shore) δυναμικού, μονάδες storage και περιβαλλοντικές τεχνολογίες αιχμής. Τα προϊόντα αυτά στόχος είναι να αναπτύσσονται και στη συνέχεια να πωλούνται σε επενδυτικούς οργανισμούς.

    Η χρηματοδότηση των έργων ενέργειας θα γίνει συνδυαστικά με ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και κυρίως μέσω στρατηγικών συνεργασιών με επενδυτικά κεφάλαια (fund).

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων Intrakat έχει διαμορφωθεί σε 748,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402,4 εκατ. είναι έργα προς υπογραφή. Το 57% των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι με το δημόσιο και το υπόλοιπο με τον ιδιωτικό τομέα. Το 53% αφορά υποδομές, κτιριακά 19%, δίκτυα 13% και ενεργειακά 11%.

    Διαβάστε επίσης

    Intrakat: Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης για την απορρόφηση της ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ



    ΣΧΟΛΙΑ