• ΑΓΟΡΕΣ

    MSCI: Το στοίχημα της Πειραιώς μέχρι την Παρασκευή, οι εισροές στην ΜΟΗ και το πακέτο στα ψηλά στην Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Φωκίων Καραβίας

    Χρήστος Μεγάλου, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Φωκίων Καραβίας


    Μάχη με το χρόνο θα δώσουν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που κινούν τα νήματα στη μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 ώστε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Παρασκευή, η μετοχή να δώσει +5% από τα χθεσινά επίπεδα τιμών, αγγίζοντας την περιοχή των 1,75 ευρώ και πάνω (ή 2,2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση) και εν συνεχεία μέχρι τέλος Ιανουαρίου να διατηρηθεί με μικρές ίσως αποκλίσεις, στην περιοχή αυτή.

    Ο λόγος είναι ότι από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι και τέλος του μήνα, ο MSCI θα επιλέξει δύο τυχαίες ημερομηνίες για να ελέγξει την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 2,093 δις. ευρώ.

    Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 9 Φεβρουαρίου –ως προς το ποιες ελληνικές μετοχές θα ενταχθούν- και θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Μαρτίου.

    Η μετοχή της Πειραιώς έχει να δει το αρνητικό πρόσημο από τις 27 Δεκεμβρίου με εξαίρεση μέχρι και χθες δύο πτωτικές συνεδριάσεις.

    Τα κέρδη την περίοδο αυτή ανέρχονται στο 20%.

    Η Morgan Stanley έχει θέσει ως όρο το 1 δισ. δολ. κεφαλαιοποίηση χωρίς το ποσοστό του βασικού μετόχου που εν προκειμένω είναι το 27% του ΤΧΣ.

    Αν αφαιρεθεί το ποσοστό του ΤΧΣ, η καθαρή κεφαλαιοποίηση που θα εξετάσει ο MSCI είναι το 1,5 – 1,6 δισ. ευρώ.

    Αυτή, σύμφωνα με την αγορά είναι η σπουδή, για κίνηση της μετοχής προς το 1,80 ευρώ το επόμενο διάστημα.

    Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη την ένταξη της Μότορ Όιλ ΜΟΗ -2,49% 26,60 στον MSCI.

    Η κεφαλαιοποίηση της μετοχής ανέρχεται στα 2,545 δις. ευρώ.

    Τυχόν ένταξη της Μότορ Όιλ στον εν λόγω διεθνή δείκτη εκτιμάται ότι θα φέρει επιπλέον ρευστότητα στη μετοχή της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

    Τέτοια άσκηση προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει για την Πειραιώς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    Σήμερα συμμετέχουν στον MSCI Greece οι μετοχές εννέα εισηγμένων.

    Πρόκειται για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,42% 14,22 , την Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 , τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,81% 16,28 , την Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 , την Εθνική ΕΤΕ -1,31% 7,56 , τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 , το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,54 , την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30  και την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 .

    Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε το πακέτο που άλλαξε χέρια χθες επί της μετοχής της Eurobank 15 εκατ. τεμάχια ή το 0,4%, κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών κι ενώ διαμορφώνονταν οι τελικές τιμές κλεισίματος στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Οι αναλυτές κάνουν λόγο για υψηλά οκτώ ετών στα οποία έγινε η προσυμφωνημένη συναλλαγή, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την αγορά και τον τραπεζικό κλάδο.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Κερδισμένες οι τράπεζες από το σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ

    H Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

    Morgan Stanley: «Θετικό σινιάλο» για τις τράπεζες η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ



    ΣΧΟΛΙΑ