• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Κερδισμένες οι τράπεζες από το σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ

    JP Morgan: Σύσταση για επιστροφή θεσμικών στα ελληνικά ομόλογα - Βλέπει εκρηκτική ανάπτυξη 5,2% το 2022


    «Ανακοινώθηκε το σχέδιο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προβλέπει μια διαδικασία μέσω της οποίας το Ταμείο εντός τριών ετών θα διαθέσει τις τραπεζικές του συμμετοχές και οι ελληνικές τράπεζες θα περιέλθουν σε πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία μέχρι το τέλος του 2025», εξηγεί ο Mehmet Sevim της JP Morgan.

    Το Ταμείο κατέχει επί του παρόντος 40,39% στην ΕΤΕ, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank, και 1,4% στην Eurobank και η τράπεζα εκτιμά ότι το Ταμείο δεν βιάζεται ιδιαίτερα, αλλά δεν θα προκαλούσε έκπληξη μια αρχική συναλλαγή τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

    Η αμερικανική τράπεζα σε πρόσφατο report της είχε συστάσεις overweight για όλες τις εγχώριες τράπεζες με τιμή στόχο για την Alpha Bank στα €1,50, €2,35 για την Τράπεζα Πειραιώς, €1,60 για τη Eurobank και €4,70 για την Εθνική Τράπεζα.

    Η στρατηγική αποεπένδυσης σηματοδοτεί την τελική φάση του Ταμείου μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις και έχοντας παίξει μείζονα ρόλο σε βασικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Ηρακλή, η οποία επέτρεψε τελικά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 2020. «Παρότι δεν αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές και το Ταμείο δεν κάνει σχόλια αναφορικά με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή την αλληλουχία των συναλλαγών, ωστόσο, δεσμεύεται ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και ανταγωνιστική και θα περιλαμβάνει συναλλαγές στην κεφαλαιαγορά ή/και ιδιωτικές πωλήσεις», συνεχίζει η JPM.

    Οι ελληνικές τράπεζες θα περιέλθουν σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικής ιδιοκτησίας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΤΕ και την Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συμμετοχή του Ταμείου ειδικά στις δύο τράπεζες. Με το καθεστώς πλήρους ιδιωτικής ιδιοκτησίας θα αυξηθεί και η ελεύθερη διασπορά των μετοχών και αυτό θα βοηθήσει και τη ρευστότητα.

    Στα πλάνα του Ταμείου είναι να ενεργήσει προληπτικά εντοπίζοντας ευκαιρίες για την εκτέλεση μεμονωμένων συναλλαγών και να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως βιβλίο προσφορών ή πλήρη διάθεση. Το Ταμείο, επίσης, θα εξετάσει τις προτάσεις από επενδυτές για άμεσες στρατηγικές πωλήσεις, καθώς και οποιεσδήποτε προτάσεις που ενδέχεται να υποβάλουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

    «Πιστεύουμε ότι το τελευταίο θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια και πιθανή επαναγορά μετοχών, για παράδειγμα από την Εθνική Τράπεζα στα επόμενα χρόνια, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης, με την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων και την ισχύουσα νομοθεσία. Οι βραχυπρόθεσμες συναλλαγές δεν θα προκαλούσαν έκπληξη, αφού το Ταμείο έχει ως στόχο να διαθέσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες πριν από το τέλος του 2025, καθώς τότε λήγει και η διάρκεια ζωής του Ταμείου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Το Ταμείο δεν έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία συναλλαγών και εξηγεί ότι διάφοροι παράγοντες θα παίξουν ρόλο στις αποφάσεις του, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η τιμή της συναλλαγής, το μέγεθος της προσφοράς και η ποιότητα και/ή το εύρος των επενδυτών», επισημαίνει η JPΜ.

    Διαβάστε επίσης:

    NBG Securities: Θετική για όλες τις ελληνικές τράπεζες – Κορυφαία επιλογή η Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ