• ΑΓΟΡΕΣ

  Jumbo: Γιατί οι αναλυτές βλέπουν ισχυρή ανάπτυξη και υψηλά μερίσματα τα επόμενα έτη

  Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

  Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo


  Οι αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξοι για τη μετοχή της Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,84% 27,64 και εξαίρουν την απόφαση της διοίκησης να επιδιώξει την περαιτέρω ανάπτυξή της στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας ενώ εκτιμούν ότι η υψηλή μερισματική απόδοση του 2023, πάνω από 6%, θα συνεχιστεί και μπορεί να προσεγγίσει και το 7%.

  Η Citi και ο αναλυτής Maksim Nekrasov προτείνουν σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Jumbo με τιμή στόχο τα 31,50 ευρώ, ενώ μαζί με την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του 7,6%, το περιθώριο ανόδου της μετοχής είναι 30%, ενώ στο «καλό» σενάριό τους, η τιμή στόχος φτάνει τα 35 ευρώ.

  «Βλέπουμε το περιθώριο κέρδους του 2023 ως εντυπωσιακό, το οποίο, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάκαμψη τον Μάρτιο, θα πρέπει να στηρίξει τις μετοχές. Η Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις Μαρτίου φέτος ανακάμπτουν σε +17% σε ετήσια βάση και το πρώτο τρίμηνο +6% (από -3% το Φεβρουάριο του 2024). Τα περσινά οικονομικά μεγέθη ήταν ισχυρά με EBITDA/EPS 3% πάνω από το consensus. Ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση, οι φετινές τάσεις των πωλήσεων και του περιθωρίου κέρδους είναι αισιόδοξες, η Jumbo αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για φέτος (+8% με 10% αύξηση πωλήσεων/eps) μετά τα αποτελέσματα του Απριλίου, λαμβάνοντας ενδεχομένως υπόψη το υψηλότερο κόστος αποστολής λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Το τρέχον consensus υποδηλώνει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά περίπου 5% το 2024 και δεν προβλέπουμε καθοδικές αναθεωρήσεις, εκτός αν η καθοδήγηση αναθεωρηθεί σε αύξηση χαμηλότερη του 5%, κάτι που θεωρούμε μάλλον απίθανο. Η Jumbo πρότεινε να καταβάλει 1 ευρώ μέρισμα (απόδοση περίπου 4%)», επισημαίνει ο Nekrasov.

  Η Alpha Finance από τη τηλεδιάσκεψη των αναλυτών με τη διοίκηση της Jumbo αναφορικά με τις προοπτικές του ομίλου, “κράτησε” τα παρακάτω βασικά σημεία:

  • Οι στόχοι για το 2024 θα επανεκτιμηθούν τον Μάιο, καθώς εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση στη Μέση Ανατολή, με τη διοίκηση να δηλώνει ότι είναι οριακά πιο πιθανό να επαναλάβει ή να βελτιώσει τις προβλέψεις της.
  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, εκτός από κάποιες καθυστερήσεις, αλλά η εταιρεία παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση από τον ανταγωνισμό λόγω των logistics/υποδομών της.
  • Επιπλέον, η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεσή της να συνεχίσει να μειώνει τις τιμές στο βαθμό που το κόστος μεταφοράς δεν θα κλιμακώνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα μπορέσει να διατηρήσει τα περιθώρια κερδοφορίας της.
  • Όσον αφορά το επίπεδο των επενδύσεων (CapEx), η διοίκηση δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από τον κανόνα για διάθεση έως 1/3 των κερδών.
  • Συζητώντας για τη συμμετοχή της στην εταιρεία real estate Trade Estates, αναφέρθηκε ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό κλάδο ακινήτων, αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για τη δημιουργία εμπορικής σχέσης (π.χ. άνοιγμα καταστήματος στα πάρκα της Trade Estate, καθώς είναι πολύ ακριβό).
  • Η διοίκηση δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για τη συζήτηση επιπλέον μερισμάτων, ενώ σημειώθηκε ότι ο όμιλος διατηρεί πολλά μη διανεμόμενα κέρδη.
  • Τέλος, σχετικά με τις επιχειρηματικές τάσεις στο Ισραήλ, αναφέρθηκε ότι παραμένουν ανθεκτικές παρά τον πόλεμο, με τοπικούς συνεργάτες πρόθυμους να επεκταθούν (η παρουσία της εκεί είναι μέσω franchise οπότε δεν υπάρχει επιχειρηματικός/λειτουργικός κίνδυνος), ενώ αναφορικά με νέες αγορές, ο όμιλος δεν έχει σχέδια επέκτασης σε νέες χώρες είτε απευθείας είτε μέσω συμφωνιών franchise.

  Για την επενδυτική τράπεζα AXIA, τα κύρια σημεία από τo conference call των αναλυτών είναι τα ακόλουθα:

  • Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βακάκης σημείωσε ότι η μελλοντική απόδοση του ομίλου εξαρτάται από την εξέλιξη των γεωπολιτικών γεγονότων, καθώς μια κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος μεταφοράς.
  • Μέχρι σήμερα τα περιθώρια κερδοφορίας δεν έχουν επιδεινωθεί δεδομένης της συνδρομής των προμηθευτών. Η στρατηγική του ομίλου να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών παραμένει η ίδια. Αν οι δυσμενείς συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα είναι προσωρινές, η στρατηγική αυτή θα ισχύσει, ωστόσο, εάν επιμείνουν, αυτή η αναποτελεσματικότητα των χαμηλότερων τιμών δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους προμηθευτές στο άμεσο μέλλον.
  • Ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει στέρεες υποδομές και logistics, καλύτερες από τον ανταγωνισμό.
  • Όσον αφορά τις αγορές, ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι ο όμιλος έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία στις τρέχουσες αγορές και θα μπορούσε να στοχεύσει σε νέες αγορές, αλλά αυτό είναι πρόωρο.
  • Σχετικά με τα capex, ο κ. Βακάκης σχολίασε ότι περίπου το ένα τρίτο των κερδών θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις, ενώ παράλληλα, ο όμιλος έχει σαφή στρατηγική ότι το ένα τρίτο των κερδών θα διανέμεται και ως μέρισμα με συνέπεια.

  Η Optima Bank σημειώνει τα ακόλουθα ως τα κυριότερα σημεία της τηλεδιάσκεψης Jumbo:

  • Με την ανακοίνωση των πωλήσεων του Απριλίου θα δώσει επικαιροποιημένη καθοδήγηση για τις προοπτικές για φέτος.
  • Το κατάστημα στη Λάρισα θα επαναλειτουργήσει τον Ιούλιο του 2024.
  • Το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα το α’ φετινό τρίμηνο και για το υπόλοιπο του έτους θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στο Ισραήλ και πώς θα αλλάξει το κόστος μεταφοράς.
  • Σχετικά με το CAPEX η διοίκηση δήλωσε ότι ιστορικά χρησιμοποιείται το 1/3 των κερδών.
  • Αναφορικά με τη στρατηγική του ομίλου για μείωση των τιμών, η διοίκηση δήλωσε ότι όσο η διώρυγα του Σουέζ παραμένει προσωρινό πρόβλημα, οι τιμές θα μειωθούν, αλλά αν το πρόβλημα γίνει μόνιμο η εταιρεία και οι προμηθευτές δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών.
  • Η Jumbo κατέχει το 1% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates, καθώς η διοίκηση πιστεύει ότι τα ακίνητα κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα.

  Η NBG Securities και ο Βασίλης Καρναπάτης, επισημαίνουν ότι:

  • Τα συνολικά αποτελέσματα ήταν καλά, χωρίς εκπλήξεις, αντανακλώντας για άλλη μια φορά το ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο της Jumbo, το ισχυρό εμπορικό σήμα και την ηγετική θέση στην αγορά.
  • Είναι ενδιαφέρον ότι η διοίκηση δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους 2024 με την ανακοίνωση των πωλήσεων του Απριλίου (αντιστοιχούν στα 4/5 της συνολικής Πασχαλινής περιόδου), λόγω της αστάθειας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αν και οι ενδείξεις για τις πωλήσεις και την κερδοφορία για το έτος μέχρι σήμερα είναι αισιόδοξες.
  • Προφανώς, η πρόθεση της διοίκησης να αναθεωρήσει τις ετήσιες προβλέψεις της επιβάρυνε το χρηματιστηριακό κλίμα, με τη μετοχή να τερματίζει 0,92% χαμηλότερα στη χθεσινή διαπραγμάτευση έναντι +0,60% του ΓΔ Αθηνών και +0,46% του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
  • Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική καθοδήγηση της διοίκησης για το 2024 προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου κατά περίπου 8% με10% σε ετήσια βάση και αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας (για το 2024 η NBGS εκτιμά αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου/καθαρά κέρδη στο +9% και +8% αντίστοιχα).
  • Η μετοχή διαπραγματεύεται με 7,4 φορές τα φετινά EBITDA (εκτίμηση 2024) και 11,2 φορές σε όρους Ρ/Ε, τα οποία θεωρούμε μη απαιτητικά, προσφέροντας μερισματική απόδοση 5,4%, με βάση τις προβλέψεις μας.

  Διαβάστε επίσης

  Aναλυτές για Jumbo: Ισχυρές οι προοπτικές – Oι στόχοι για το 2024 θα επανεκτιμηθούν τον Μάιο

  Απ. Βακάκης: Τι μπορεί να βάλει φρένο στην αποκλιμάκωση των τιμών στα Jumbo

  Citi για Jumbo: Αγοράστε τη μετοχή – Τα περιθώρια κέρδους είναι εντυπωσιακά για το 2023  ΣΧΟΛΙΑ