• Business

    Απ. Βακάκης: Τι μπορεί να βάλει φρένο στην αποκλιμάκωση των τιμών στα Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo


    «Δεν πουλάμε αισιοδοξία. Θέλουμε οι προβλέψεις μας να βασίζονται σε πραγματικά νούμερα». Με αυτό τον τρόπο ο διοικητικός ηγέτης και βασικός μέτοχος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης σχολίασε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, την απόφαση το νέο guidance για την πορεία της εταιρείας να δοθεί μετά τα αποτελέσματα Απριλίου.

    Και αυτό για να υπάρχει η πλήρης εικόνα πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τη νέα ανάφλεξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Jumbo, αλλά και τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

     «Όλα εξαρτώνται από τον πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης δίνοντας πάντως πιθανότητα 51% να διατηρήσει ή και να αυξήσει η εταιρεία την πρόβλεψη για τα βασικά μεγέθη τη φετινή χρονιά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πριν την πρόβλεψη θα λάβει τα πραγματικά νούμερα του Απριλίου, καθώς προτεραιότητα της εταιρείας είναι να μην οδηγήσει τους επενδυτές σε λάθος επιλογή με δεδομένο πως είναι σε εξέλιξη δύο πόλεμοι.

    Αισιοδοξία για καλό περιθώριο κέρδους

    «Η στρατηγική μας είναι εστιασμένη στις πάνω γραμμές του ισολογισμού, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να έχουμε καλό περιθώριο κέρδους όσο δε μας καθορίζει το κόστος των ναύλων» ανέφερε ο κ. Βακάκης συμπληρώνοντας ότι όλα θα κριθούν από τον πόλεμο στην περιοχή.

    «Η στρατηγική μας βασίζεται στην υπόθεση ότι το θέμα της διώρυγας του Σουέζ είναι προσωρινό. Είπαμε ότι αναθεωρούμε αυτό το ζήτημα μετά το πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι λίγο ανώριμο τώρα να διατυπώσουμε άποψη χωρίς να δούμε πώς θα απαντήσει το Ισραήλ. Μέχρι τώρα, το περιθώριο κέρδους δεν έχει περιοριστεί» διευκρίνισε.

    Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα στη Διώρυγα του Σουέζ είναι καθοριστικής σημασίας και για τη στρατηγική των μειωμένων τιμών που έχει διατηρήσει η Jumbo βάζοντας «μπλόκο» σε προϊόντα οι τιμές των οποίων έχουν ανατιμηθεί αλλά και διακόπτοντας φορτώσεις που έχουν πολλαπλάσιο κόστος λόγω των επιθέσεων των Χούθι και οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ανατιμήσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη όσο η κρίση έχει προσωρινό χαρακτήρα θα συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών αλλά αν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η στρατηγική θα αλλάξει.

    «Οσο είναι προσωρινό το ζήτημα της διώρυγας του Σουέζ, οι τιμές θα πέφτουν»

    «Έχουμε καθαρή θέση, όσο είναι προσωρινό το ζήτημα της διώρυγας του Σουέζ, οι τιμές θα πέφτουν. Αν για οποιοδήποτε λόγο, που δε μπορούμε ελέγξουμε, η διώρυγα γίνει μόνιμο πρόβλημα, δεν είναι σαφές πόσο θα πιέσουμε τους προμηθευτές μας για το ορατό μέλλον. Έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε το κόστος, αλλά αν το προσωρινό γίνει μόνιμο, η στρατηγική θα αλλάξει. Για αυτό αποφασίσαμε να αναβάλλουμε τις προβλέψεις μας και να δούμε τι θα αποφασιστεί για αυτό το περίπλοκο θέμα. Θα αντιδράσουμε, δε θα προλαμβάνουμε» εξήγησε ο επικεφαλής της εισηγμένης.

    Η μερισματική πολιτική

    Σε ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική θα συνεχιστεί ο κ. Βακάκης επανέλαβε ότι επιλέγει κατά πάγια πολιτική να δίδεται το 1/3 των κερδών στους μετόχους, ωστόσο θα κινηθεί ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν.

    Αναφορικά με την είσοδο στην Trade Estates του ομίλου Fourlis με την κατοχή του 1% μέσω της θυγατρικής Jumbo Trading Ltd,  ο κ. Βακάκης είπε ότι «δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία». Εκτίμησε δε ότι όταν βελτιωθούν οι συνθήκες στην Ελλάδα και με την ομαλοποίηση των επιτοκίων αυτές οι εταιρείες θα έχουν λόγο ύπαρξης. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Trade Estates, για αυτό αποφασίσαμε να αποκτήσουμε 1% του μετοχικού τους κεφαλαίου» είπε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εμπορική συνεργασία. Ανέφερε μάλιστα ότι τα εμπορικά πάρκα που διαθέτει η Trade Estates (Ελληνικό, Πάτρα, Ηράκλειο» είναι ακριβά για τη Jumbo ενώ είναι ελκυστικά για νεοεισερχόμενους παίκτες.

    Διαβάστε επίσης

    Βακάκης (Jumbo): Γιατί επένδυσα στην Trade Estates (επιβεβαίωση mononews)

    Citi για Jumbo: Αγοράστε τη μετοχή – Τα περιθώρια κέρδους είναι εντυπωσιακά για το 2023

    Jumbo: Χρυσώνει τους μετόχους ο Απ. Βακάκης



    ΣΧΟΛΙΑ