• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs & Citi: Γιατί επιστρέφουν με συστάσεις «αγοράς» στις ελληνικές τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πρόσοψη των εγκαταστάσεων Citi Group- Goldman Sachs

    Citi Group – Goldman Sachs


    H αμερικανική τράπεζα Citi ήταν ο τελευταίος μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός οίκος που δεν είχε αναθεωρήσει τις τιμές στόχους και τις συστάσεις των ελληνικών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Πλέον, προστέθηκε και αυτή στη λίστα με τους οίκους που συστήνουν «αγορά» σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς αφαιρέθηκε και το high risk (υψηλού κινδύνου) που συνόδευε τη σύσταση της.

    Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs συνέχισε την ψήφο εμπιστοσύνης και μετά τα stress test στις ελληνικές τράπεζες αλλά και τις συστάσεις «αγοράς».

    «Οι εγχώριες τράπεζες είχαν εξαιρετικές επιδόσεις το τελευταίο έτος», εξηγεί η Citi και ο Simon Nellis και πλέον συστήνει «buy» για όλες τις ελληνικές τράπεζες με νέες αυξημένες τιμές στόχους.

    Για την Alpha Bank και τη Eurobank, οι νέες τιμές στόχοι είναι στα €2 από €1,75 και €1,7 ευρώ προγενέστερα, στα €7,30 για την Εθνική Τράπεζα από €6,00 προγενέστερα και στα €4,00 για την Τράπεζα Πειραιώς από €3,00 προγενέστερα.

    Η Citi αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τις αποτιμήσεις

    Η Citi αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις από τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στις προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους.

    Παράλληλα, μειώνει το προβλεπόμενο κόστος ιδίων κεφαλαίων, δεδομένων των πιο αισιόδοξων προοπτικών για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Η κορύφωση των επιτοκίων αποτελεί πρόκληση, αλλά ο κύκλος των επιτοκίων αναμένεται να κορυφωθεί αργότερα φέτος, παρουσιάζοντας πιο δύσκολες προοπτικές για τα κέρδη το επόμενο έτος και έπειτα.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπερβολικά καλές επιδόσεις ξεπερνώντας τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών φέτος αλλά περιορισμένο re-rating και αυτό οφείλεται στην ισχυρή δυναμική των κερδών και στο ότι οι δείκτες P/E των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν επαναξιολογηθεί πολύ.

    «Οι δείκτες αποτίμησης P/BV έχουν αναβαθμιστεί, αλλά οι δείκτες P/E σε μικρότερο βαθμό.

    Οι δωδεκάμηνοι μελλοντικοί πολλαπλασιαστές P/BV έχουν επαναξιολογηθεί μετά την ισχυρή αύξηση στην τιμή της μετοχής κατά το τελευταίο έτος στις τράπεζες υψηλότερης ποιότητας, ΕΤΕ και Eurobank (δηλαδή τις τράπεζες με την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και τη χαμηλότερη έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPE)) που διαπραγματεύονται λίγο κάτω από το 0,8x για το μελλοντικό δείκτη P/BV.

    Οι τράπεζες χαμηλότερης ποιότητας, η Alpha Bank και η Πειραιώς (τράπεζες με υψηλότερα επίπεδα NPE και χαμηλότερους δείκτες κεφαλαίου), διαπραγματεύονται τώρα μεταξύ 0,54 φορές (Alpha Bank) και 0,63 φορές (Τράπεζα Πειραιώς) επί της λογιστικής αξίας», προβλέπει ο Nellis.

    «Με την Alpha και τη Eurobank να αναβαθμίζονται σε buy από ουδέτερη σύσταση και την Τράπεζα Πειραιώς να μην χαρακτηρίζεται πλέον high-risk (υψηλού κινδύνου), τώρα συστήνουμε αξιολογήσεις αγοράς για όλες τις τράπεζες.

    Η στροφή στον κύκλο των επιτοκίων στα τέλη του τρέχοντος έτους παρουσιάζει προκλήσεις για την αναπτυξιακή δυναμική για το επόμενο έτος και μετά και παραμένουμε θετικοί για τον κλάδο για τους εξής λόγους:

    1) αναμένουμε ανανεωμένη εστίαση στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών,

    2) αναμένουμε ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα,

    3) οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν αυξημένες βελτιώσεις στα λειτουργικά αποτελέσματα (π.χ. αύξηση των προμηθειών, των δανείων, μείωση των ΝΡΕ, δημιουργία κεφαλαίων, μείωση του κόστους κινδύνου και περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και

    4) αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επαναλάβουν τη διανομή μερισμάτων μετά από μακρά παύση», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

    «Παραμένουμε θετικοί και παραμένουμε ανοδικοί, καθώς αναμένουμε ότι οι αποτιμήσεις θα υποστηριχθούν από την ανανεωμένη εστίαση στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση και από μια αναμενόμενη κρατική αναβάθμιση που αναμένεται αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς και από τη συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική των βασικών κερδών που οδηγείται από τα επιτόκια, την ανάκαμψη της δανειοδοτικής δραστηριότητας αργότερα φέτος, και τη συνεχή εκτέλεση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης», καταλήγει η Citi.

    Πώς χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τα stress test – Ποιες τράπεζες ξεχωρίζει και γιατί

    Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει η Goldman Sachs, με αφορμή τα stress test της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής – ΕΒΑ.

    Οι Mikhail Butkov, Chris Hallam, Waleed Mohsin και Ashwath P. T. της Goldman Sachs International εξηγούν ότι οι ελληνικές τράπεζες, στο βασικό σενάριο, είδαν συνολική αύξηση του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 (ως ποσοστό) για την περίοδο 2022-2025 σε 3,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 17,2% το 2025.

    Η αύξηση αυτή συγκρίνεται με αντίστοιχη βελτίωση 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για την ίδια περίοδο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες του δείγματος και βασικό δείκτη CET1% 16,3% το 2025.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι στο τελευταίο report της, η Goldman Sachs είχε επαναλάβει τις αξιολογήσεις «αγοράς» και είχε τοποθετήσει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα €1,95, για την Εθνική Τράπεζα στα €6,90 και για την Τράπεζα Πειραιώς στα €3,35 ευρώ.

    Για τη Eurobank, η τιμή στόχος ήταν €1,70 με «ουδέτερη» σύσταση.

    «Διατηρούμε σύσταση αγοράς για την Εθνική Τράπεζα, καθώς φαίνεται να έχει υψηλότερο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 σε ένα δυσμενές σενάριο. Αξιολογούμε με σύσταση αγοράς την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες προσφέρουν από τους ισχυρότερoυς συνδυασμούς βελτίωσης του δείκτη αποδοτικότητας ROTE, του δείκτη κεφαλαίων CET1 και της κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με την υπόλοιπη κάλυψή μας, καθώς και με την ευρύτερη Ευρώπη», συνεχίζουν οι αναλυτές του οίκου.

    Στο δυσμενές σενάριο, η συνολική μείωση του δείκτη CET1 για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 2,3 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2022-2025 με τελικό δείκτη CET1 11,3% το 2025. Η μείωση αυτή συγκρίνεται με μια μείωση 4,6 ποσοστιαίων μονάδων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες του δείγματος και δείκτη CET1 10,4%.

    Οι παραδοχές του stress test για την Ελλάδα και η πρωτιά της ΕΤΕ

    Οι ακόλουθες μακροοικονομικές παραδοχές για την Ελλάδα σε ένα δυσμενές σενάριο έως το έτος 2025 στο τεστ της ΕΒΑ: (1) σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά την τριετία κατά -5,5 ποσοστιαίες μονάδες, (2) αύξηση στον πληθωρισμό σε βάθος 3ετίας κατά 16,9 ποσοστιαίες μονάδες, (3) η ανεργία αυξάνεται σε βάθος 3ετίας κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, (4) οι τιμές των ακινήτων μειώνονται κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες για την περίοδο των 3 ετών και (5) οι τιμές των εμπορικών ακινήτων (CRE) μειώνονται κατά 16,6 ποσοστιαίες μονάδες για την περίοδο των 3 ετών.

    «Συνολικά, πιστεύουμε ότι το τεστ αυτό αναδεικνύει ότι οι τράπεζες στην κάλυψή μας, είτε διαθέτουν ήδη επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε μια υποθετική δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση, ή επιδεικνύουν ισχυρές σχετικές βελτιώσεις.

    Υπογραμμίζουμε ότι σε σχέση με το τεστ αντοχής του 2021 οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν ισχυρή βελτίωση στο επίπεδο κεφαλαίων CET1 σε ένα δυσμενές σενάριο (+4 ποσοστιαίες μονάδες σε 11,2% από 7,2% προηγουμένως) μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών ομολόγων (μόνο η Ιταλία είναι υψηλότερη με +4,5 ποσοστιαίες μονάδες).

    Οι ελληνικές τράπεζες στην κάλυψή μας θα έχουν τον ακόλουθο δείκτη CET1 το 2025 σε ένα δυσμενές σενάριο: Alpha Bank (8,9%), Τράπεζα Πειραιώς (9,1%), Eurobank (12,2%) και Εθνική Τράπεζα (14,5%)», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs International.

     Διαβάστε επίσης:

    Ενεργειακοί όμιλοι: Ο ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και η… διαφορά της Mytilineos

    Το νέο deal της Mytilineos, το ρεκόρ της Πειραιώς και οι εκπλήξεις Μεγάλου, τι δεν πάει καλά με την Interamerican και η Eurobank φροντίζει τους πυρόπληκτους

    Κατασκευές: Τα μπλόκα στα μεγάλα έργα από μικρούς και η ανάδυση νέων δυνάμεων



    ΣΧΟΛΙΑ