• Τράπεζες

    Citi: Οι εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν – Buy και αύξηση στις τιμές στόχους

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Οι εγχώριες τράπεζες είχαν εξαιρετικές επιδόσεις το τελευταίο έτος, εξηγεί η Citi και ο Simon Nellis.

    Η αμερικανική τράπεζα συστήνει πλέον «buy» για όλες τις ελληνικές τράπεζες με νέες αυξημένες τιμές στόχους.

    Για την Alpha Bank και τη Eurobank στα €2 από €1,75 και €1,7 ευρώ προγενέστερα, στα €7,30 για την Εθνική Τράπεζα από €6,00 προγενέστερα και στα €4,00 για την Τράπεζα Πειραιώς από €3,00 προγενέστερα.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπερβολικά καλές επιδόσεις ξεπερνώντας τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών φέτος αλλά περιορισμένο re-rating και αυτό οφείλεται στην ισχυρή δυναμική των κερδών και στο ότι οι δείκτες P/E των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν επαναξιολογηθεί πολύ.

    Η κορύφωση των επιτοκίων αποτελεί πρόκληση, αλλά ο κύκλος των επιτοκίων αναμένεται να κορυφωθεί αργότερα φέτος, παρουσιάζοντας πιο δύσκολες προοπτικές για τα κέρδη το επόμενο έτος και έπειτα.

    «Οι δείκτες αποτίμησης P/BV έχουν αναβαθμιστεί, αλλά οι δείκτες P/E σε μικρότερο βαθμό. Οι δωδεκάμηνοι μελλοντικοί πολλαπλασιαστές P/BV έχουν επαναξιολογηθεί μετά την ισχυρή αύξηση στην τιμή της μετοχής κατά το τελευταίο έτος στις τράπεζες υψηλότερης ποιότητας, ΕΤΕ και Eurobank (δηλαδή τις τράπεζες με την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και τη χαμηλότερη έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPE)) που διαπραγματεύονται λίγο κάτω από το 0,8x για το μελλοντικό δείκτη P/BV.

    Οι τράπεζες χαμηλότερης ποιότητας, η Alpha Bank και η Πειραιώς (τράπεζες με υψηλότερα επίπεδα NPE και χαμηλότερους δείκτες κεφαλαίου), διαπραγματεύονται τώρα μεταξύ 0,54x (Alpha) και 0,63x (Πειραιώς) επί της λογιστικής αξίας», προβλέπει ο Nellis.

    Η Citi αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις από τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στις προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Παράλληλα, μειώνει το προβλεπόμενο κόστος ιδίων κεφαλαίων, δεδομένων των πιο αισιόδοξων προοπτικών για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    «Με την Alpha και τη Eurobank να αναβαθμίζονται σε buy από ουδέτερη σύσταση και την Τράπεζα Πειραιώς να μην χαρακτηρίζεται πλέον high-risk (υψηλού κινδύνου), τώρα συστήνουμε αξιολογήσεις αγοράς για όλες τις τράπεζες. Η στροφή στον κύκλο των επιτοκίων στα τέλη του τρέχοντος έτους παρουσιάζει προκλήσεις για την αναπτυξιακή δυναμική για το επόμενο έτος και μετά και παραμένουμε θετικοί για τον κλάδο για τους εξής λόγους: 1) αναμένουμε ανανεωμένη εστίαση στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών, 2) αναμένουμε ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα, 3) οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν αυξημένες βελτιώσεις στα λειτουργικά αποτελέσματα (π.χ. αύξηση των προμηθειών, των δανείων, μείωση των ΝΡΕ, δημιουργία κεφαλαίων, μείωση του κόστους κινδύνου και περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και 4) αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επαναλάβουν τη διανομή μερισμάτων μετά από μακρά παύση», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

    «Παραμένουμε θετικοί και παραμένουμε ανοδικοί, καθώς αναμένουμε ότι οι αποτιμήσεις θα υποστηριχθούν από την ανανεωμένη εστίαση στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση και από μια αναμενόμενη κρατική αναβάθμιση που αναμένεται αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς και από τη συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική των βασικών κερδών που οδηγείται από τα επιτόκια, την ανάκαμψη της δανειοδοτικής δραστηριότητας αργότερα φέτος, και τη συνεχή εκτέλεση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης», καταλήγει η Citi.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Ψήφος εμπιστοσύνης και μετά τα stress test στις ελληνικές τράπεζες

    Ευρωζώνη: Μείωση πληθωρισμού στο 5,3% τον Ιούλιο, αύξηση στο 3,4% στην Ελλάδα

    Στην επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε την Ελλάδα ο ιαπωνικός οίκος R&I



    ΣΧΟΛΙΑ