• Το νέο deal της Mytilineos, το ρεκόρ της Πειραιώς και οι εκπλήξεις Μεγάλου, τι δεν πάει καλά με την Interamerican και η Eurobank φροντίζει τους πυρόπληκτους

    Nομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με την Interamerican – τουλάχιστον στο κομμάτι των αυτοκίνητων και της Οδικής Βοήθειας

    image

    Νέο deal απο τη Mytilineos;

    Χθες στην αγορά οι τιμές 18 μετοχών (οι περισσότερες εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης) «έγραψαν» νέα υψηλά 52 εβδομάδων. 

    Από κοντά και η AEGEAN AIR που έκλεισε με άνοδο 2,67% στα 13,08 ευρώ. 

    Όμως το πραγματικό ρεσιτάλ το έδωσε η Mytilineos, που έκλεισε στα 37,86 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέρχεται πλέον στα 5,41 δισ ευρώ. 

    Ο όγκος των συναλλαγών στην spot αγορά έφθασε τα 332.000 τεμάχια, ενώ ιδιαίτερα υψηλό όγκο έκαναν και τα συμβόλαια ΜΥΤΙΛ2309 που άγγιξαν τα 792. 

    Στην αγορά υπάρχει έντονη φημολογία ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων 48 ωρών νέο deal.  

    Η επενδυτική κοινότητα πιθανολογεί ότι «το νέο ρεκόρ στην τιμή της μετοχής που κάποια στιγμή έφθασε και τα 37,94 ευρώ και ο μεγάλος όγκος των συμβολαίων του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις».

    Προ ημερών ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε επισημάνει ότι «η εταιρεία θα ανακοινώνει μια νέα συμφωνία εντός των επόμενων 30 ημερών».

    Χθες και η Optima Bank αναβάθμισε τη μετοχή δίνοντας τιμή στόχο στα 45,90 ευρώ, κάνοντας λόγο για ένα «συνεχιζόμενο success story».

    Πλέον η Optima αναμένει από τη Mytilineos αύξηση των EBITDA κατά 7% στα 973 εκατ. ευρώ και των καθαρών κερδών κατά 10% στα 575 εκατ. ευρώ.

    Η Optima προχωρά, επίσης σε αναθεώρηση προς τα πάνω και των εκτιμήσεών της για τα EBITDA της περιόδου 2024-2026, τα οποία βλέπει να αυξάνονται κατά περίπου 20%, αναμένοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 13% το χρονικό διάστημα 2022-2026.

    Οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν πως η Mytilineos θα διανείμει αυξημένο μέρισμα για το 2023, ύψους 1,41 ευρώ ανά μετοχή (από 1,24 ευρώ πριν από έναν χρόνο).

     

    Το ρεκόρ της Πειραιώς, οι εκπλήξεις Μεγάλου στους αναλυτές και η ζημιά από ΕΚΤ

    Η παρουσίαση που έκανε χθες ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές έκρυβε μερικές εκπλήξεις για την αναθεώρηση επί τα βελτίω των στόχων της Τράπεζας και ένα ρεκόρ που με περηφάνεια ανακοίνωσε ο ίδιος.

    Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο.

    Η Τράπεζα εμφάνισε στο β΄τρίμηνο του έτους το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από σύστασης της, το οποίο διαμορφώθηκε στα 199 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο δείκτης κόστους / έσοδα (cost to core income) να υποχωρήσει στο 32%.

    Τώρα όσον αφορά στους στόχους η Τράπεζα φαίνεται ότι ήδη έχει ξεπεράσει τον πήχη που είχε θέσει για το 2023, το οποίο προοιωνίζεται να είναι μία εξαιρετική χρονιά.

    Έχουμε και λέμε η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων αναθεωρείται για δεύτερη φορά και προβλέπεται να φθάσει πλέον το 14% από 12% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη.

    Τα κέρδη ανά μετοχή θα φθάσουν τελικά τα 0,65 ευρώ από 0,55 ευρώ, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο μέρισμα.

    Το επιτοκιακό περιθώριο θα κλείσει στο 2,5% από 2,2% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

    Πρόοδος έχει συντελεστεί στο κομμάτι των κόκκινων δανείων, καθώς επισπεύδονται ορισμένες εκκρεμούσες συναλλαγές με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης (NPE ratio) να υποχωρήσει κάτω από το 5% τελικώς.

    Τέλος ο βασικός δείκτης κεφαλαίων της Τράπεζας (CET1) θα κλείσει στο 13% από 12%.

    Eπίσης να σας ενημερώσω ότι μετά το «χτύπημα» της ΕΚΤ να μηδενίσει το επιτόκιο στα ελάχιστα αποθεματικά που καταθέτουν σε αυτήν οι τράπεζες, η ζημιά για την Πειραιώς είναι μόλις 6 εκατ. ευρώ.

     

    Το παρασκήνιο από την εγκατάλειψη της υποψηφιότητας Παπανικολάου

    Προφανώς θα έχετε ενημερωθεί για όλα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο και οδήγησαν στην οριστική απόσυρση της υποψηφιότητας Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής.

    Το θερμό (μεταφορικά και κυριολεκτικά) Σάββατο την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο δήμαρχος Γλυφάδας (και γαμπρός του τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου) Γιώργος Παπανικολάου.

    Όπως ήταν αναμενόμενο μετά την γνωστοποίηση της συνάντησης και για κάποιες ώρες το όνομα του Δημάρχου «έπαιζε» ως φαβορί για την θέση του Περιφερειάρχη.

    Αλλωστε όταν περνάει κανείς Σαββατιάτικα την πόρτα του Μαξίμου δεν το κάνει ούτε για κοινωνικούς λόγους, ούτε πρόκειται για διερευνητική  συνάντηση.

    Όμως  λίγες ώρες αργότερα μέσω του λογαριασμού του στο face book ο κ. Παπανικολάου μας ενημέρωσε ότι αποφάσισε τελικά να διεκδικήσει για μία ακόμη φορά τον Δήμο Γλυφάδας.

    Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος Γλυφάδας έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «κάποιους όρους» προκειμένου να αποδεχθεί την «τιμητική πρόταση» για να είναι υποψήφιος του Κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια.

    Τι ακριβώς ζήτησε δεν έχω μάθει, αν και όλο κάτι περνάει από το μυαλό μου.

    Πάντως αυτό που πληροφορήθηκα είναι ότι οι προϋποθέσεις  που έθεσε ο κ. Παπανικολάου δεν ήταν «εφικτό να γίνουν αποδεκτές».

    Έτσι λοιπόν η Κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί στην εναλλακτική επιλογή του Νίκο Χαρδαλιά, παρόλο που ο ίδιος ετοίμαζε βαλίτσες για το Ευρωκοινοβούλιο.

     

    Στην Αλεξία Μπακογιάννη η στρατηγική επικοινωνία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Στην εταιρεία ΑΙΑ Relate η οποία ανήκει στον Όμιλο ΑΙΒ της Αλεξίας Μπακογιάννη ανέθεσε η Βασιλική Λαζαράκου την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα στρατηγικής επικοινωνίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ένα έτος.

    Η Ε.Κ είχε απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε τρεις εταιρείες του κλάδου.

    Την Α. ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Ε. ΠΛΑΤΑΝΑΚΗΣ, την  Touchpoint Strategies Α.Ε. και την ΑΙΑ Relate, η οποία τελικά ανέλαβε και τη δουλειά για 22.800 ευρώ.

    Ανάμεσα στα καθήκοντα της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός εξειδιεικυμένων πολιτικών επικοινωνίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διαμόρφωσης στρατηγικής επικοινωνίας.

    Η εταιρεία AIA RELATE Α.Ε. θα σχεδιάσει και θα προσφέρει λύσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη υπηρεσιών επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας γραπτής επικοινωνίας (όπου απαιτείται), της επιμέλειας άρθρων και συνεντεύξεων των μελών της Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Ίσως μετά την πρόσληψη του συμβούλου η Επιτροπή επιτελούς ασχοληθεί – όχι όμως επικοινωνιακά – με την εμπλοκή της Ellington στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και τα όσα έχουν γίνει με την τιτλοποίηση Αρτεμις που μετά έγινε Ωμέγα.

    Το αναφέρω αυτό διότι πριν από μερικές ημέρες εστάλη από την εταιρεία aib ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά την με την υπόθεση της της τραπεζικής εταιρείας Attica Bank Α.Ε. και της Ellington με την οποία παρέπεμπε σε συγκεκριμένο  δημοσίευμα.

     

    Interamerican: Εξυπηρέτηση χελώνας στην οδική βοήθεια

    Nομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με την Interamerican τουλάχιστον στο κομμάτι των αυτοκίνητων και της Οδικής Βοήθειας.

    Το αναφέρω αυτό διότι οι πελάτες – οδηγοί αν ο μη γένειτο χρειαστούν τη συνδρομή της θα πρέπει να οπλιστούν με Ιώβειο υπομονή, και αυταπάρνηση.

    Είναι επιεικώς απαράδεκτο, καθώς για  περιστατικό που συνέβη χθες στο κέντρο της Αθήνας (στον Βύρωνα) ο γερανός χρειάστηκε ΤΡΕΙΣ (3) ώρες για να φθάσει.

    Δεν ξέρω αν η εταιρεία απευθύνεται σε ιθαγενείς αλλά νομίζω ότι κάποιος εκεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να το κοιτάξει.

    Έτσι δεν είναι κύριε Σκρέκα;

     

    «Το τυρί και η φάκα» με οικόπεδο φιλέτο στο Φανάρι Μυκόνου

    Ένα ανοικοδόμητο φιλέτο στη Μύκονο βγαίνει στο σφυρί στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά έχει μία παγίδα.

    Ενώ η αρχική του επιφάνεια υπολογίστηκε στα 13.920 τετραγωνικά μέτρα, εκπονήθηκε νέο τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με τον τεχνικό έλεγχο με το οποίο το εμβαδόν του ακινήτου βρέθηκε να είναι λίγο μεγαλύτερο από 7 στρέμματα.

    Είναι, πάντως, σε προνομιακή θέση στο Φανάρι, εξου και η τσουχτερή τιμή των 1,4 εκατομμυρίων.

    Για την ιστορία, επισπεύδουσα είναι η Intrum και οφειλέτες η οικογένεια Πατρώνη, γνωστή από τη δραστηριότητά της στο real estate, που εξέπεσε.

     

    Εurobank: Διοίκηση και υπάλληλοι της Ρόδου, αρωγοί στους πυρόπληκτους

    Μηδενί συμφοράν ονειδίσης, κοινή γάρ ή τύχη καί τό μέλλον αόρατον.

    Θα μου πείτε πως θυμήθηκα τον Ισοκράτη και την παραπάνω φράση, η οποία σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «μην κοροιδέψεις καμία συμφορά, διότι η τύχη είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους και το μέλλον άγνωστό.

    Βλέποντας λοιπόν την αντίδραση του κόσμου στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, διαπιστώσαν ότι δεν ήταν  λίγοι οι ξένοι τουρίστες που μίλησαν για την ανθρωπιά, τη φιλοξενία, την αλληλεγγύη των Ρόδιων, τον αγώνα τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

    Και σ’ αυτό τον αγώνα δεν υπήρξαν εξαιρέσεις.

    Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν καθολική.

    Ετσι, δεν προκάλεσε απορία η εικόνα στελεχών της Eurobank πάνω σε αγροτικά αυτοκίνητα με μάνικες στα χέρια μαζί με άλλους εθελοντές να βρέχουν τα καμμένα για να προλάβουν αναζωπυρώσεις.

    Αρκετοί που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις πυρόσβεσης, ανέλαβαν την παρασκευή φαγητού για πυρόπληκτους και ξένους επισκέπτες ή τη διανομή φαγητού, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.

    Πολύτιμη ήταν η βοήθεια που προσέφεραν σε τουρίστες, μεταφράζοντας, οδηγίες και απαραίτητες συμβουλές.

    Πιο συγκινητική όλων, όμως ήταν η προσφορά φιλοξενίας.

    Εργαζόμενοι της τράπεζας προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους, οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά για να μην αναγκασθούν να παραμείνουν στα κέντρα φιλοξενίας, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές, όμως οι ανάγκες των μικρών παιδιών είναι μεγάλες και ανελαστικές.

    Μπορεί το πρωϊ να φορούν το αυστηρό κοστούμι στο γραφείο τους, αλλά όταν η απειλή είναι ορατή, οι άνθρωποι ενώνονται και δίνουν μαζί τον ίδιο αγώνα.

    Μετά ταύτα ήρθε και η επίσημη αντίδραση της Τράπεζας με το πακέτο μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσε χθες για τους πυρόπληκτους του νησιού.

     

    Τι είδε ο Ιάπωνας στην ελληνική οικονομία

    Μπορεί οι Ιάπωνες να καθυστερούν για πολλούς μήνες την παράδοση καινούργιων αυτοκινήτων, όταν όμως πρόκειται για Οίκους Αξιολόγησης αποδεικνύεται ότι λειτουργούν με απίστευτη ταχύτητα.

    Έτσι χθες ο πρώτος Οίκος που έσπασε το νήμα, ανεβάζοντας και πάλι την Ελλάδα στο βάθρο της επενδυτικής βαθμίδας ήταν ο ιαπωνικός R & I.

    H αλήθεια είναι ότι ο εν λόγω οίκος δεν είναι και τόσο γνωστός στην Ελλάδα, και προδήλως δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ.

    Ωστόσο, η R&I είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός αξιολόγησης με έδρα την Ιαπωνία. Το 2002, η Ε&Κ αξιολόγησε σχεδόν το 74% όλων των ιαπωνικών εκδοτών.

    Από τις 31 Οκτωβρίου 2002, η R&I παρέχει συνεχείς υπηρεσίες αξιολόγησης σε 795 εκδότες, συμπεριλαμβανομένων 104 μη ιαπωνικών οντοτήτων σε σχέση με τις 4.625 εκδόσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ομολόγων.

    Τώρα όσον αφορά στην απόφαση της να προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, συνδέεται τόσο με την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει την ίδια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική όσο και με την ανοδική πορεία της οικονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία.

    Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 162,6%.

    Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.