• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Ψήφος εμπιστοσύνης και μετά τα stress test στις ελληνικές τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2023 και τα αποτελέσματα για τις εγχώριες τράπεζες είναι ενθαρρυντικά.

    «Οι ελληνικές τράπεζες, στο βασικό σενάριο, είδαν συνολική αύξηση του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 (ως ποσοστό) για την περίοδο 2022-2025 σε 3,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 17,2% το 2025. Η αύξηση αυτή συγκρίνεται με αντίστοιχη βελτίωση 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για την ίδια περίοδο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες του δείγματος και βασικό δείκτη CET1% 16,3% το 2025», εξηγούν οι Mikhail Butkov, Chris Hallam, Waleed Mohsin και Ashwath P. T. της Goldman Sachs International.

    Στο δυσμενές σενάριο, η συνολική μείωση του δείκτη CET1 για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 2,3 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2022-2025 με τελικό δείκτη CET1 11,3% το 2025. Η μείωση αυτή συγκρίνεται με μια μείωση 4,6 ποσοστιαίων μονάδων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες του δείγματος και δείκτη CET1 10,4%.

    Οι ακόλουθες μακροοικονομικές παραδοχές για την Ελλάδα σε ένα δυσμενές σενάριο έως το έτος 2025 στο τεστ της ΕΒΑ: (1) σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά την τριετία κατά -5,5 ποσοστιαίες μονάδες, (2) αύξηση στον πληθωρισμό σε βάθος 3ετίας κατά 16,9 ποσοστιαίες μονάδες, (3) η ανεργία αυξάνεται σε βάθος 3ετίας κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, (4) οι τιμές των ακινήτων μειώνονται κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες για την περίοδο των 3 ετών και (5) οι τιμές των εμπορικών ακινήτων (CRE) μειώνονται κατά 16,6 ποσοστιαίες μονάδες για την περίοδο των 3 ετών.

    «Συνολικά, πιστεύουμε ότι το τεστ αυτό αναδεικνύει ότι οι τράπεζες στην κάλυψή μας, είτε διαθέτουν ήδη επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε μια υποθετική δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση, ή επιδεικνύουν ισχυρές σχετικές βελτιώσεις.

    Ειδικότερα, υπογραμμίζουμε ότι σε σχέση με το τεστ αντοχής του 2021 οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν ισχυρή βελτίωση στο επίπεδο κεφαλαίων CET1 σε ένα δυσμενές σενάριο (+4 ποσοστιαίες μονάδες σε 11,2% από 7,2% προηγουμένως) μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών ομολόγων (μόνο η Ιταλία είναι υψηλότερη με +4,5 ποσοστιαίες μονάδες).

    Διατηρούμε σύσταση αγοράς (Buy) για την Εθνική Τράπεζα καθώς φαίνεται να έχει υψηλότερο δείκτη CET1 σε ένα δυσμενές σενάριο. Αξιολογούμε με σύσταση αγοράς την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες προσφέρουν από τους ισχυρότερoυς συνδυασμούς βελτίωσης του δείκτη αποδοτικότητας ROTE, του δείκτη κεφαλαίων CET1 και της κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με την υπόλοιπη κάλυψή μας, καθώς και με την ευρύτερη Ευρώπη/CEEMEA.

    Οι ελληνικές τράπεζες στην κάλυψή μας θα έχουν τον ακόλουθο δείκτη CET1 το 2025 σε ένα δυσμενές σενάριο: Alpha Bank (8,9%), Τράπεζα Πειραιώς (9,1%), Eurobank (12,2%) και Εθνική Τράπεζα (14,5%)», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs International.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Η ΕΚΤ σταματά το ράλι του ευρώ

    Stress tests: Άνετα πάνω από τη «βάση» οι ελληνικές τράπεζες – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

    Εθνική για Stress test: 5η μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με κριτήριο την απομείωση κεφαλαίων στον τριετή ορίζοντα



    ΣΧΟΛΙΑ