• ΑΓΟΡΕΣ

    Ελ. Βενιζέλος: Εγγύηση για μέρισμα κάθε χρονιά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στην πρώτη… μισή ώρα καλύφθηκε η ζήτηση από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές για τον ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Χρηματιστήριο Αθηνών- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)


    Στην πρώτη… μισή ώρα καλύφθηκε η ζήτηση από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές για τον ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Όπως προβλέπεται ρητά από το ενημερωτικό:  Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος δύναται να πωλήσει έως και 5.181.818 Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής, ως εξής:

    (i) στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά μέχρι 954.545 Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής (οι «Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς») και

    (ii) στην Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά μέχρι 4.227.273 Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής (οι «Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής της Θεσμικής (Διεθνούς) Προσφοράς»).

    Οι Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής αντιστοιχούν κατ’ ανώτατο όριο σε 10% του συνολικού αριθμού των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών (εξαιρουμένων των AviAlliance Cornerstone Μετοχών και των Copelouzos Cornerstone Μετοχών).

    Η τελική κατανομή και ο πραγματικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών που θα διατεθούν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και στη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά θα καθοριστούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Πωλητή Μετόχου, σε συνεννόηση με τους Από Κοινού Παγκόσμιους Συντονιστές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών, με βάση τη ζήτηση που θα εκφραστεί σε κάθε μέρος της Συνδυασμένης Προσφοράς.

    Κοινές Μετοχές που προσφέρονται αρχικά στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά μπορούν να διατεθούν σε επενδυτές της Θεσμικής (Διεθνούς) Προσφοράς και αντιστρόφως, εφόσον οι εγγραφές που υποβάλλονται στη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά ή στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, αντίστοιχα, υποστηρίζουν αυτή την κατανομή.

    Μέρισμα για όσους συμμετάσχουν στην IPO του Ελ. Βενιζέλος

    Μέρισμα για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023 θα μπορούν να λάβουν οι μέτοχοι που θα αποκτήσουν «χαρτιά» από την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Αυτό προβλέπεται ρητά στο ενημερωτικό δελτίο που έγινε γνωστό χθες, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής να «τρέχει» από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ενώ πρόκειται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 16.00 το απόγευμα.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά λόγω της διατήρησης σοβαρών αποθεμάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, η διανομή μερίσματος είναι εξασφαλισμένη και για τα επόμενα χρόνια.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εδώ και δεκαετίες και αποτελεί μία εμβληματική εισαγωγή, η οποία δίνει περισσότερες επιλογές στους επενδυτές και ενισχύει στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

    Η εισαγωγή αφορά συνολικά 300 εκατ. μετοχές και έχει δοθεί εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7 ευρώ και 8,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,46 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την αποτίμηση πάνω από το όριο των 2,1 δισ. ευρώ.

    Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της τιμής διάθεσης θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης στις 7/2.

    Το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει 90 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων 13,5 εκατ. μετοχές στην Ελλάδα σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτικές και 76,5 εκατ. μετοχές εκτός Ελλάδος μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

    Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι επενδυτές θα γράφονται στην υψηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα πάρουν τις μετοχές στην τιμή που θα οριστεί.

    Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος μπορεί να πωλήσει έως και 5.181.818 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής.

    Υπάρχει ήδη συμφωνία με τους μετόχους AviAlliance και οικογένεια Κοπελούζου για αγορά επιπλέον μετοχών με υπερτίμημα έναντι της τιμής διάθεσης.

    Μετά τη διάθεση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ και στην περίπτωση που δεν διατεθούν οι επιπλέον μετοχές, η AviAlliance θα αυξήσει το ποσοστό της από 40% σε 50%, το ΤΑΙΠΕΔ από 30% θα υποχωρήσει στο 1,72%, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα μείνει με 25% και η οικογένεια Κοπελούζου από 5% θα πάει στο 6%.

    Η ελεύθερη διασπορά θα είναι 17,27%.

    Αν διατεθούν και οι επιπλέον μετοχές το ΤΑΙΠΕΔ θα πάει στο μηδέν και η διασπορά στο 19%.

    Τα υπόλοιπα ποσοστά παραμένουν όπως στο σενάριο της πρώτης κατανομής.

    Διανομές μερισμάτων

    Η διοίκηση του Αεροδρομίου αποφάσισε πριν την εισαγωγή να διανείμει:

    (α) μέρισμα ύψους 0,35 ευρώ ανά Κοινή Μετοχή (δηλ. 105 εκατ. ευρώ συνολικά) από τα κέρδη εις νέον προηγούμενων χρήσεων, το οποίο καταβλήθηκε στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας στις 27 Δεκεμβρίου 2023, και

    (β) προ-μέρισμα που αφορά τη χρήση του 2023, ύψους 0,43 ευρώ ανά Κοινή Μετοχή (δηλ. 130 εκατ. Ευρώ συνολικά), πληρωτέο στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας πριν την ολοκλήρωση της Συνδυασμένης Προσφοράς, σε δύο ισόποσες δόσεις (η πρώτη καταβληθείσα στις 16 Ιανουαρίου 2024 και η δεύτερη πληρωτέα από την Εταιρεία μέσω τραπέζης μετά την Εισαγωγή και αμέσως μετά την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2023).

    Επομένως, οι επενδυτές που αποκτούν Κοινές Μετοχές θα δύνανται να συμμετάσχουν στα κέρδη της χρήσης 2023 μειωμένα κατά το ποσό του προσωρινού μερίσματος που περιγράφεται ανωτέρω, και εφεξής, υπό την προϋπόθεση λήψης των αναγκαίων εταιρικών εγκρίσεων και εφόσον η Εταιρεία διαθέτει επαρκή διανεμητέα αποθεματικά για την καταβολή των μερισμάτων.

    Τα οικονομικά στοιχεία

    Λόγω του μερίσματος τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν από 967,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 στα 701,5 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

    Οι λειτουργικές ταμειακές ροές στο εννεάμηνο του 2023 πάντως ήταν υψηλές και ανήλθαν στα 262,8 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτώντας και τις επενδύσεις και τις διανομές.

    Έτσι το καθαρό χρέος στο τέλος εννεαμήνου ήταν στα 405,9 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένο έναντι του 2022 που ήταν στα 390,2 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό το καθαρό χρέος αναμένεται να αυξηθεί λόγω των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί.

    Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 188,7 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη όλης της χρήσης 2022 και 132 εκατ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Χρηματιστηριακή για Jumbo: Η ανταμοιβή των μετόχων θα συνεχιστεί

    Euroxx για Mytilineos: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις – Τιμή στόχος τα €48 και μερισματική απόδοση 4%

    Η ΤΗΕΟΝ του Κρίστιαν Χατζημηνά μπαίνει στο Euronext



    ΣΧΟΛΙΑ