• ΑΓΟΡΕΣ

    Euroxx για Mytilineos: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις – Τιμή στόχος τα €48 και μερισματική απόδοση 4%

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Η Mytilineos ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα για το 2023, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 1,01 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση, τα καθαρά κέρδη 34% υψηλότερα σε ετήσια βάση στα 623 εκατ. ευρώ και 4% πάνω από τις εκτιμήσεις της Euroxx Χρηματιστηριακής.

    «Η ισχυρή υπεραπόδοση, παρά την αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, των τιμών στο LME και της πρόσφατης μεταβλητότητας στον τομέα των ΑΠΕ, επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η Mytilineos έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό επιχειρηματικό μοντέλο, ικανό να εντοπίζει τις ευκαιρίες για ανάπτυξη ανεξάρτητα από τάσεις της αγοράς. Με βάση τους αριθμούς μας, η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη Ρ/Ε στις 7,6 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 6,3 φορές το 2024. Το μέρισμα από τη χρήση του 2023 θα είναι 1,50 ευρώ ανά μετοχή με μερισματική απόδοση 4,0%. Παραμένουμε με σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 48 ευρώ», υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

    Το 2023, τα έσοδα σημείωσαν μείωση 13% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Τα EBITDA για το έτος αυξήθηκαν κατά 23% σε 1.014 εκατ. ευρώ χάρη στην ισχυρή δυναμική του τομέα των Μ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την υποστηρικτική κερδοφορία των μετάλλων, διευρύνοντας το περιθώριο EBITDA κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 18,5%.

    «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεχώρισαν σαφώς, με τα EBITDA του τομέα να παρουσιάζουν αύξηση 70% σε ετήσια βάση, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις στο πλαίσιο του μοντέλου Asset Rotation. Παραμένουμε εποικοδομητικοί για τον τομέα, καθώς το δυναμικό μοντέλο προσφέρει ένα σημαντικό προφίλ κινδύνου/απόδοσης στην εταιρεία. Το 2023 ήταν μια ακόμη σταθερή χρονιά για το αλουμίνιο και παρά την τη μείωση των premia στις τιμές του LME. Ο τομέας των μετάλλων κατέγραψε EBITDA ύψους 248 εκατ. ευρώ, βάσει του αυστηρού ελέγχου του κόστους και της επιτυχημένης τακτικής αντιστάθμισης κινδύνου στις τιμές του LME και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου. Οι επιδόσεις της παραγωγής και της προμήθειας κινήθηκαν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα, με τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) να έχει ηλεκτροδοτηθεί πλήρως και τη συνολική παραγωγή να φτάνει τις 5,7TWh. Η λιανική προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, με το μερίδιο αγοράς να αυξάνεται σε 13,5% από 7,6% την ίδια περίοδο πέρυσι», συνεχίζει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Η ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών και σταθερό κεφάλαιο κίνησης

    Η ορθή διαχείριση είχε ως αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός προς τα EBITDA να διαμορφωθεί σε 1,8 φορές, (1,5 φορά εξαιρουμένης της μη αναγωγής), με ταμειακή θέση κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Το μέρισμα για το 2023 θα είναι ύψους 1,5 ευρώ, υποστηριζόμενο από την ισχυρή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euroxx, προσφέρει μερισματική απόδοση 4,0%, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της τιμής της μετοχής.

    «Για το τρέχον έτος, επαναλαμβάνουμε την πρόβλεψή μας για EBITDA ύψους 1.176 εκατ. ευρώ, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προμήθεια της M ΑΠΕ και της M Integrated, με τα μέταλλα να αποτελούν το 20% των EBITDA. Οι παραδοχές για τις επενδύσεις για το έτος είναι στα 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερο από το 90% είναι επενδύσεις ανάπτυξης για τις Μ ΑΠΕ», καταλήγει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα EBITDA, μέρισμα €1,5

    Εθνική Χρηματιστηριακή για Jumbo: Η ανταμοιβή των μετόχων θα συνεχιστεί

    Η ΤΗΕΟΝ του Κρ. Χατζημηνά μπαίνει στο Euronext



    ΣΧΟΛΙΑ