• Μετοχές

    Εθνική Χρηματιστηριακή για Jumbo: Η ανταμοιβή των μετόχων θα συνεχιστεί

    Απόστολος Βακάκης, Πρόεδρος ΔΣ Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Πρόεδρος ΔΣ Jumbo


    Η Εθνική Χρηματιστηριακή συνεχίζει την κάλυψη της μετοχής της Jumbo με τιμή στόχο τα 32,30 ευρώ (20% περιθώριο ανόδου) και σύσταση υπεραπόδοσης.

    «Η μετοχή έχει καταγράψει 57% απόδοση το 2023, ξεπερνώντας τον Γενικό Δείκτη κατά 18%, γεγονός που δικαιολογείται, κατά την άποψή μας, λόγω των ανθεκτικών επιδόσεων της και των προσοδοφόρων αμοιβών των μετόχων που σχετίζονται με τη διανομή μερίσματος και την επιστροφή κεφαλαίου», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Η Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 είναι μια κορυφαία περιφερειακή εταιρεία λιανικής, με άμεση και μη άμεση (δηλ. μέσω συνεργασιών) φυσική καθώς και ηλεκτρονική παρουσία σε πολλές χώρες.

    Έχει πλήρη άμεση παρουσία και ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, και μόνο καταστήματα στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, ενώ δραστηριοποιείται επίσης σε 7 χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία, RNM και Ισραήλ) μέσω συμφωνιών συνεργασίας με καταστήματα που λειτουργούν με την επωνυμία Jumbo.

    Η Jumbo καλύπτει τις ανάγκες λιανικού εμπορίου μιας περιοχής με πληθυσμό περίπου 64 εκατ. κατοίκους και σημαντικές προοπτικές.

    Εκτός από την Ελλάδα που έχει πιο ανεπτυγμένο καθεστώς αγοράς με χαρακτηριστικά ωριμότητας, 6 από τα προαναφερθέντα κράτη εκτός ΕΕ είναι υποψήφια μέλη της ΕΕ: Η Ρουμανία έχει πληθυσμό περίπου 1,8 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα και συγκλίνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

    Οι ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις στηρίζουν τις αμοιβές των μετόχων

    Η Jumbo διαθέτει ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και αυτό αντικατοπτρίζεται στα οικονομικά της μεγέθη.

    Για το 2023, αναμένει ότι τα έσοδα του ομίλου, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν σε 1.084 εκατ. ευρώ (+14,2% σε ετήσια βάση), 392 εκατ. ευρώ (+16,5% σε ετήσια βάση) και 291 εκατ. ευρώ (+17,2% σε ετήσια βάση), αντίστοιχα.

    Επιπρόσθετα και ενσωματώνοντας τις οδηγίες της διοίκησης αναφορικά με τα ανοίγματα καταστημάτων, προβλέπει ρυθμό αύξησης σε έσοδα, EBITDA και καθαρά κέρδη για τα έτη 2022 – 2025 στο +10,7%, αντίστοιχα.

    Η αμοιβή των μετόχων ήταν κάτι παραπάνω από γενναία το 2023, φτάνοντας σωρευτικά τα 3,55 ευρώ/μετοχή μέσω ενός μείγματος μερισμάτων (14/06/23: 0,322 ευρώ/μετοχή) και επιστροφών κεφαλαίου (08/03/23: 1,155 ευρώ/μετοχή, 21/09/23: 1,47 ευρώ/μετοχή, 17/01/24: 0,60 ευρώ/μετοχή).

    Όσον αφορά το 2024, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει επιπλέον 3 υπερκαταστήματα στη Ρουμανία και 1 υπερκατάστημα στην Κύπρο.

    Αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο της διοίκησης σχετικά με το γεγονός ότι ορισμένοι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι logistics χρησιμοποιούν σήμερα την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα ως δικαιολογία για να υπερδιπλασιάσουν το κόστος μεταφοράς, ενώ και οι δύο πλευρές δεσμεύονται με ετήσια συμβόλαια για το 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank Equities: Αυτές είναι οι 5 μετοχές που προτείνονται ως κορυφαίες επιλογές του 2024

    Απ. Βακάκης: Συνταγή Carrefour στα Jumbo – Μπλόκο στους προμηθευτές που ανεβάζουν τις τιμές

    Mytilineos: Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα EBITDA, μέρισμα €1,5



    ΣΧΟΛΙΑ