ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή 28/11, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν το τέλος ενός ασταθούς μήνα.
Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα από την αυξανόμενη προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 9–10 Δεκεμβρίου.
Ο Νοέμβριος υπήρξε ένας ευμετάβλητος μήνας για τις μετοχές, καθώς οι ανησυχίες για υπερτιμημένες αποτιμήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη επανήλθαν, προκαλώντας ένα «rollercoaster» από ράλι ανακούφισης και ρευστοποιήσεις, επιπλέον των συμπερασμάτων από την πρόσφατη περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων και της αβεβαιότητας γύρω από τη νομισματική πολιτική. Σε αυτό το κλίμα ο ευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, με τις μετοχές του κλάδου υγείας να ηγούνται της ανόδου. Οι Roche και Bayer σημείωσαν καλές επιδόσεις αφού δημοσίευσαν θετικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, ενώ η γαλλική Abivax έχει ενισχυθεί πάνω από 1.000% από την αρχή του έτους, χάρη στα ενθαρρυντικά δεδομένα για το φάρμακό της κατά της ελκώδους κολίτιδας.
Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν διακυμάνσεις, καθώς οι φόβοι για «φούσκα» που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη και για «τραβηγμένες» αποτιμήσεις στις ΗΠΑ επηρέασαν και την Ευρώπη. Η ASMI, που προμηθεύει εξοπλισμό σε εταιρείες ημιαγωγών, υποχώρησε σχεδόν 15% μέσα στον μήνα, ενώ η ολλανδική κατασκευάστρια μηχανημάτων λιθογραφίας ASML βρίσκεται περίπου 2% χαμηλότερα το ίδιο διάστημα.
Στο τέλος της συνεδρίασης, η ASMI έκλεισε με άνοδο 0,6%, ενώ η ASML κέρδισε 0,7%.
Μετοχικές κινήσεις
Στο επίπεδο των επιμέρους μετοχών, η Delivery Hero βρέθηκε στο υψηλότερο τμήμα του δείκτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης. Η γερμανική εταιρεία διανομής φαγητού εκτινάχθηκε 14,6% την Παρασκευή, μετά από έκκληση μετόχου για στρατηγική αναθεώρηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Παρόλο που ο ευρωπαϊκός κλάδος διανομής αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις ΗΠΑ, οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις πιθανότητες «αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων υψηλής αξίας» της Delivery Hero, μετά τις σχετικές αναφορές, δήλωσε ο Clément Genelot, αντιπρόεδρος έρευνας μετοχών στην Stifel.
Μια πλήρης εξαγορά από έναν μόνο παίκτη είναι «πολύ απίθανη», είπε ο Genelot στο CNBC, ωστόσο συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της Delivery Hero — όπως εκείνα στην Κορέα, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική — θα μπορούσαν να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί της το CNBC.
Φαρμακευτικός κλάδος
Η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk παρέμεινε στο επενδυτικό επίκεντρο. Η μετοχή της έκλεισε 2% υψηλότερα την Παρασκευή, αντιστρέφοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Την Τετάρτη, τα Κέντρα Medicare και Medicaid των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη νέα διαπραγματευμένη τιμή, που θα ισχύσει από το 2027, για τα δημοφιλή φάρμακά της Ozempic και Wegovy. Η νέα τιμή για τους ασθενείς του Medicare θα είναι 274 δολάρια, δηλαδή 71% χαμηλότερη από τη σημερινή τιμή λίστας.
Αερομεταφορές – Λιανική – Αθλητική ένδυση
Η βρετανική αεροπορική εταιρεία EasyJet έκλεισε με άνοδο 3%, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα θετικά αποτελέσματα της Τετάρτης, όπου η εταιρεία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τα κέρδη από τα πακέτα διακοπών.
Η μετοχή της γερμανικής Puma εκτοξεύθηκε πάνω από 18% την Πέμπτη, μετά από δημοσίευμα ότι ο κινεζικός πολυεθνικός όμιλος Anta Sports ετοιμάζει εξαγορά. Ωστόσο, την Παρασκευή η μετοχή υποχώρησε 1,3%.
Αμυντικός κλάδος
Οι επενδυτές παρακολούθησαν στενά τις κινήσεις των αμυντικών μετοχών την Παρασκευή, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έσπασε τη σιωπή του την Πέμπτη, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «σοβαρές συνομιλίες».
Ο δείκτης Stoxx Aerospace and Defense έκλεισε με πτώση 0,1%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 576,43 μονάδες με οριακή άνοδο +0,25%. Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Delivery Hero στο +14,60%, η Gerresheimer στο +5,23% και η Aurubis στο +5,02%.
Αντίθετα από τις μετοχές του δείκτη τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Whitbread στο -11,45%, η Investment AB Latour στο -4,24% και η Burberry Group στο -2,90%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε στις 9.720,51 με άνοδο +0,27%, στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 23.836,79 μονάδες με άνοδο +0,29%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις 8.122,71 μονάδες με άνοδο +0,29%.
Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 43.357,01 μονάδες με άνοδο +0,32% και στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 6.371,60 μονάδες με οριακή άνοδο +0,06%.
Διαβάστε επίσης
Ryanair: Κατάργηση του προγράμματος εκπτώσεων
Ακρίτας: Έρχεται δημόσια πρόταση, συντονίστηκαν μέτοχοι που ελέγχουν το 90,27%
Μητσοτάκης: Από σήμερα και κάθε Νοέμβριο, σχεδόν 900.000 ενοικιαστές θα δουν επιστροφή ενός ενοικίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεοδωρικάκος: Τη Δευτέρα ανοίγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον προσωρινό διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής
- Πού και πότε θα παρουσιαστεί επίσημα η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα
- Πάνος Ρούτσι: Έξοδος στην Άντζελα Δημητρίου – «Δεν έχει δικαίωμα ο χαροκαμένος πατέρας να βγει έξω;»
- Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποψήφιος πρόεδρος του Eurogroup – H επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης