ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βουτιά 13,85% σημειώνει η μετοχή της Aegean εδώ και έξι συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τις 10/6, όταν οι απώλειες του αεροπορικού κλάδου στην Ευρώπη δεν ξεπερνούν το 6% και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες τύπου British Airways ή Lufthansa που πετούν σε κάθε σημείο του πλανήτη χάνουν μεταξύ 4 – 5% από τις 12/6.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 μήνες από την τελευταία φορά που η εταιρεία έκανε buy back ιδίων μετοχών και έριξε όλο της το βάρος στην αγορά ιδίων ομολογιών, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η μετοχή έχει υποστεί καθίζηση στην κυριολεξία καθώς χθες έσπασε ενδοσυνεδριακά η κεφαλαιοποίηση του 1 δις. ευρώ γράφοντας 993,6 εκατ. ευρώ.
Μία εξήγηση είναι ότι το buy back, γίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις με βάση τις προσδοκίες, τις προοπτικές και βεβαίως τα αποτελέσματα της εισηγμένης ελληνικής αεροπορικής.
Το τελευταίο είχε γίνει στα 10,94 ευρώ αγοράζοντας εννέα χιλιάδες ίδιες μετοχές.
Μάλιστα, η εταιρεία, έγραφε τότε στην σχετική ανακοίνωση, κατέχει 780 χιλιάδες ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,865% του μετοχικού κεφαλαίου.
Προφανώς, η διοίκηση της Aegean δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη για την αγορά ιδίων μετοχών σε υψηλές τιμές. Δίνοντας την αίσθηση ότι δεν πιστεύει στην κίνηση της μετοχής μέχρι τώρα; Διερωτώνται χρηματιστές.
Από την άλλη, όταν η μετοχή έχει χάσει 13,85% σε έξι συνεδριάσεις και με δεδομένο ότι και η σημερινή μέρα είναι «δύσκολη», καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν, τι μήνυμα περνάει η διοίκηση της αεροπορικής στην αγορά;
Με το buy back, σχολιάζουν χρηματιστές, η εταιρεία δείχνει να πιστεύει στην πορεία και τα κεκτημένα της μετοχής μέχρι σήμερα.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Aegean δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση στην Μέση Ανατολή.
Μπορεί προς το παρόν οι Ισραηλινοί να έκλεισαν τα αεροδρόμια και να μην δέχονται πτήσεις, αλλά για την Aegean δεν παύει να αποτελεί ένα μικρό μέρος των προορισμών στους οποίους ταξιδεύουν τα αεροπλάνα της.
Επίσης, είναι γεγονός ότι ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών έχει βληθεί σοβαρά τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο από την πανδημία που έμειναν καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια, όσο και από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Η τιμή του καυσίμου έχει ανέβει με την τιμή του πετρελαίου να αγγίζει χθες και τα 79,02 δολάρια το βαρέλι.
Αν παραμείνουν τόσο υψηλά οι τιμές των καυσίμων θα επηρεαστούν δυσμενώς τα κόστη προμηθειών από τις εταιρείες συμπεριλαμβανομένης και της Aegean.
Ταυτόχρονα, υποβόσκει νέα ύφεση, με την Ευρώπη να εμφανίζει άλλωστε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επηρεάζοντας την διάθεση των πολιτών της για ταξίδια και διακοπές στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία δύσκολη συγκυρία με τον Ευτύχη Βασιλάκη να καλείται για ακόμα μια φορά στα δύσκολα να αποδείξει ότι στηρίζει την μετοχή, σχολιάζουν οι χρηματιστές.
Διαβάστε επίσης
Ideal Holdings: «Πράσινο φως» στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,3/μετοχή
Euroxx Securities για Autohellas: «Overweight» παρά τις πιέσεις – Περιθώριο ανόδου 69%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι συμβαίνει με Eurobank, Optima και Credia, τα σχέδια και οι φήμες σε ΓΕΚ, Aktor, ΑΒΑΞ, ποιοι «μαύρισαν» τον Τόλη τον Α’, το νέο σκάνδαλο στις Σπέτσες και πόσο κόστισε το πάρτι Κούστα
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, Aegean, IDEAL, Fourlis
- Προθεσμία 18 ημερών για την έκπτωση φόρου έως και 4% – Κλείνει το Taxis για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
- Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με ξενοδοχειακά ακίνητα και τη Βίλα Πρινιωτάκη στην Παλλήνη
