• Καιρός για ταξίδι!

    Στη λίμνη Τσιβλού με το υβριδικό Renault Arkana! (video)

    Renault Arkana

    Renault Arkana


    Οι εποχές αλλάζουν, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως ταξιδέψαμε μ’ ένα μεγάλο οικογενειακό SUV, το νέο Renault Arkana, με κόστος 10 ευρώ στα 100km.

    «Η Renault αποκομίζει τεχνογνωσία από τη Formula 1 και τη μεταφέρει στα αυτοκίνητα παραγωγής». Αυτή η σκέψη τριβέλιζε το μυαλό μου οδηγώντας το νέο, υβριδικό Renault Arkana προς τη λίμνη Τσιβλού. Θυμίζω πως τα μονοθέσια της Formula 1 είναι υβριδικά από το 2014 και κινούνται πιο γρήγορα από ποτέ έχοντας 40% λιγότερες ανάγκες σε καύσιμο. Όταν παίζεις σε τέτοιο επίπεδο μαθαίνεις πολλά. Το υβριδικό σύστημα της Renault ξεχωρίζει γιατί: Ο θερμικός κινητήρας είναι σβηστός στο μεγαλύτερο διάστημα, υπάρχει κανονικό αυτόματο κιβώτιο, έχει θετικό τράβηγμα από χαμηλά.

    Είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε αρχικά στο Clio Hybrid όπου είχαμε αποκομίσει θετικές εντυπώσεις. Τολμώ όμως να πω ότι ταιριάζει ακόμη περισσότερο με τον οικογενειακό χαρακτήρα του Arkana. Το μεσαίο κουπέ SUV της Renault έχει μια καλή τιμολογιακή πολιτική, με τιμές από 25.290€, ενώ θα υπάρχει και ετοιμοπαράδοτο από τις αρχές του νέου έτους. Κυρίως όμως σας δίνει τη δυνατότητα, στην υβριδική του έκδοση που δοκιμάσαμε, να έχετε ένα όχημα που κυκλοφορεί κάθε μέρα στο Δακτύλιο, χωρίς περιορισμούς, χωρίς τέλη κυκλοφορίας και με ανακουφιστικά χαμηλή κατανάλωση.

    Το Arkana ξεχωρίζει για την coupe σχεδίασή του. Όπως ίσως θυμάστε, αυτή η κατηγορία είχε, μέχρι πρότινος, εκπροσώπους από premium μάρκες και μόνο. Στο πέρασμα των χρόνων, έχουν υπάρξει αρκετά coupe SUV, εκ των οποίων μου αρέσουν μόνο δυο. Το ένα από αυτά είναι το Arkana. Οι σχεδιαστές της εταιρίας είχαν έμπνευση στο πίσω μέρος, με την έντονα επικλινή γραμμή της οροφής και τα πολύ όμορφα φωτιστικά σώματα να προσδίδουν χαρακτήρα. Το αμάξωμα πατά σε 18αρες ζάντες και με μήκος 4.6m δείχνει αρμονικό απ’ όποια γωνία κι αν το κοιτάξεις. Μάλιστα, οι μεγάλες διαστάσεις του το κάνουν να δείχνει ακόμα πιο εντυπωσιακό.

    Στο εσωτερικό θυμίζει σχεδιαστικά Clio και Captur, αλλά είναι αναβαθμισμένο ποιοτικά. Τα μαλακά πλαστικά του αφήνουν μια αίσθηση πολύ καλής ποιότητας και συναρμογής. Οι χώροι για μικροαντικείμενα ικανοποιούν, ενώ στο κέντρο της κονσόλας ξεχωρίζει το σύστημα πολυμέσων με την κάθετη οθόνη των 9,3 ιντσών. Ο οδηγός κάθεται σωστά στα φαρδιά, παχιά καθίσματα, Η ορατότητα προς τα εμπρός και το πλάι είναι καλή. Υπάρχει, μεταξύ των πολλών άλλων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, σύστημα προειδοποίησης για την τυφλή γωνία, που δουλεύει άψογα μέσα από τους  μεγάλους εξωτερικούς καθρέφτες.

    Στο εσωτερικό του ταξιδεύει άνετα μια 4μελής οικογένεια, ενώ, παρά την κλίση της, η οροφή δε θα περιορίσει τους ψηλούς επιβάτες πίσω. Παράλληλα, ο χώρος αποσκευών των 480 λίτρων παραμένει μεγάλος, αν και μειωμένος, λόγω μπαταρίας στην υβριδική έκδοση, κατά 33 λίτρα σε σχέση με τη «βασική» mild hybrid έκδοση. Η διαιρούμενη, σε ποσοστό 60/40, πλάτη του πίσω καθίσματος δημιουργεί επίπεδο χώρο φόρτωσης, ενώ υπάρχει και ρεζέρβα ανάγκης με τα εργαλεία της κάτω από το ρυθμιζόμενο, σε δύο επίπεδα, πάτωμα. 

    Το υβριδικό σύστημα κίνησης αποτελείται από έναν 4κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.6lt/91PS, δύο ηλεκτροκινητήρες 36 kW & 15 kW αντίστοιχα και ένα εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο (multi-mode) 6 σχέσεων. Ο μικρός ηλεκτροκινητήρας φορτίζει την μπαταρία (ιόντων λιθίου, 1,2 kWh) ενώ ο μεγάλος κινεί το Arkana ηλεκτρικά σε ταχύτητες έως 75km/h, για έως και το 80% των αστικών μετακινήσεων. Το αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων έχει εξαιρετικά ήπια λειτουργία και δε γίνεται αισθητό ούτε με τέρμα γκάζι.  Σε κάθε περίπτωση η εκκίνηση γίνεται ηλεκτρικά και ο θερμικός κινητήρας ενεργοποιείται μόνο αν κάποιος πατήσει βαθιά το γκάζι.

    Στον αυτοκινητόδρομο το Arkana ξεχωρίζει για την καλή αεροδυναμική του, την ηχομόνωση της καμπίνας, την παντελή απουσία θορύβου από κιβώτιο και κινητήρα, αλλά και τη χαμηλή κατανάλωση. Κινούμενοι σύννομα κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, με ταχύτητες 120-135km/h, είδαμε κατανάλωση κοντά στα 4.8lt/100km. Κάνοντας δεξιά στην Ακράτα αρχίζουν τα ωραία. Με τις στροφές, τις ανομοιομορφίες του δρόμου και την ανηφόρα η κατανάλωση ανεβαίνει σε λογικά επίπεδα, αλλά η άνεση παραμένει.

    Το Arkana είναι ευθύβολο, πολύ καλά στημένο και η ανάρτησή του «σιδερώνει» το οδόστρωμα. Φτάνοντας στη λίμνη Τσιβλού ούτε που το σκεφτήκαμε δεύτερη φορά για να κατέβουμε στις όχθες της. Καθώς η απόσταση από το έδαφος είναι αρκετή (20cm), μπορείς άνετα να βγεις εκτός δρόμου, έχοντας στο μυαλό σου τους περιορισμούς ενός δικίνητου αυτοκινήτου.

    Αργά το βράδυ, κατά την επιστροφή και έχοντας συμπληρώσει πάνω από 400km σκεφτόμουν πως δε μου φάνηκε καθόλου το ταξίδι. Πράγματι το Renault, εκτός από εμφάνιση, έχει και εξαιρετικά άνετο χαρακτήρα.  Η οδήγησή του είναι πολύ ξεκούραστη δε σε αγχώνει σε καμία οδηγική περίσταση, ενώ το αίσθημα ασφάλειας είναι κορυφαίο και η ποιότητα κύλισης θυμίζει λιμουζίνα.

    Το μεγάλο Renault είναι απίστευτα καλοτάξιδο. Το ίδιο συναίσθημα έχεις και εντός πόλης, όπου η ανάρτηση παίζει κυρίαρχο ρόλο, σε συνδυασμό με το κιβώτιο και την άμεσα διαθέσιμη ροπή του ηλεκτροκινητήρα. Λίγα οχήματα προσαρμόζονται εξίσου καλά εντός και εκτός πόλης. 

    Αν ψάχνετε αυτοκίνητο στην κατηγορία, σας προτρέπω να αξιολογήσετε υψηλά το νέο Renault Arkana.

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    Κινητήρας: 1.598 cc
    Συνδυαστική Ισχύ: 145 ps/ 5.600rpm
    Ροπή: 205 Nm/3600 rpm (ηλεκτροκινητήρα)
    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
    Κιβώτιο: Αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,8 sec
    Τελική ταχύτητα: 172 km/h
    Μεικτή κατανάλωση: 6,1 lt/100 km (δοκιμής)
    Εκπομπές CO2: 112 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
    Βάρος: 1.435 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.568/1,821/1.576 mm
    Μεταξόνιο: 2.720 mm
    Χώρος αποσκευών: 480 lt

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ