• Καιρός για ταξίδι!

    ΒΜW 420d GC: H απαραίτητη ομορφιά (video)!

    ΒΜW 420d GC: H απαραίτητη ομορφιά (video)!


    Σου φτιάχνει τη διάθεση, την αισθητική, στρώνεις χαρακτήρα και χαμογελάς σαν άνθρωπος.

    Ταξιδέψαμε μέχρι τη λίμνη Ηραίου με την ολοκαίνουργια 4πορτη BMW GC. Δεν το έκρυψα ποτέ ότι με γοητεύουν τα 4πορτα κουπέ αυτοκίνητα. Έχουν μια φινέτσα, μια αρχοντιά μια διακριτική γοητεία. Η ιστορία ξεκίνησε πριν 17 χρόνια με την Mercedes CLS και από τότε είδαμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχήματα: Passat CC, Insignia, Giulia, 508. Στην ίδια λογική η BMW έχει δυο 4θυρα coupe στην γκάμα της: Την 4αρα και την 8αρα. Η εξωτική 8αρα ξεκινά από την 3λιτρη 840i των 333PS, αλλά η 4αρα GC ξεκινά από τα 2.0lt και τα 184PS. Εμείς είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή την πετρελαιοκίνητη έκδοση των 190PS. Ο κινητήρας αυτός έχει διπλή υπερτροφοδότηση σε σειρά: Μια μικρή τουρμπίνα με εύκαμπτα πτερύγια για τις χαμηλές στροφές και μια μεγαλύτερη με άκαμπτα για υψηλή πίεση. Ταυτόχρονα διαθέτει και σύστημα mhev: mild hybrid 48V με ηλεκτροκινητήρα 11 PS και ροπή στις πολύ χαμηλές στροφές, ακριβώς εκεί που υστερεί εξ’ ορισμού ο πετρελαιοκινητήρας.

    ΒΜW 420d GC: H απαραίτητη ομορφιά (video)!

    Οι μηχανικοί της BMW αξιοποίησαν το ήπιο υβριδικό σύστημα για να λύσουν την υστέρηση του πετρελαιοκινητήρα πολύ χαμηλά. Εκεί που αργεί ν’ ανεβάσει στροφές, οπότε δεν έχει πίεση η μικρή τουρμπίνα με τα εύκαμπτα πτερύγια σε συνδυασμό με την ηλεκτρική ροπή δίνουν την απαραίτητη ώθηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να επιταχύνει ομαλά χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός ν’ ανέβει στο γκάζι. Άλλο να το περιγράφω και άλλο να το δοκιμάσετε, πολύ δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι πρόκειται για πετρελαιοκινητήρα με βάση την απόκριση στις χαμηλές στροφές. Κροτάλισμα στο ρελαντί δεν ακούγεται, καθώς η ηχομόνωση της καμπίνας είναι εξαιρετική, οπότε θεωρητικά απομένει η πτώση δύναμης όταν ανεβαίνουν οι στροφές. Ούτε αυτό συμβαίνει εδώ καθώς η δεύτερη τουρμπίνα διατηρεί την πίεση μόνο ο υποψιασμένος θα δει πως η ωφέλιμη περιοχή σταματά στις 4000rpm. Αν και με 41kgm από το ρελαντί σπάνια θα χρειαστείς τέτοιο ρυθμό περιστροφής.

    ΒΜW 420d GC: H απαραίτητη ομορφιά (video)!

    Έχοντας οδηγήσει εκτενώς τόσο τους δίλιτρους βενζίνης της BMW (184PS) όσο και την phev έκδοση 320e των 204PS, για μένα είναι ξεκάθαρη η επιλογή του πετρελαιοκινητήρα mhev που βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Η απόκριση του συνόλου στο γκάζι είναι άμεση ενώ και το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων της ZF συνεπικουρεί με τον καλύτερο τρόπο. Οφείλω να τονίσω ότι δε σε παρασύρει όπως π.χ. η Μ440i των 385PS, αλλά δε σε απογοητεύει και πουθενά. Εντός πόλης το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικό άνετο, δεν κοπανάει, δεν καταλαβαίνεις τις αλλαγές ταχυτήτων, δεν αγχώνεσαι καθόλου. Εκτός αν σε ενοχλούν τα κεφαλογυρίσματα, απ’ αυτά προκαλεί πολλά.

    ΒΜW 420d GC: H απαραίτητη ομορφιά (video)!

    Κοιτώντας την απέξω η σιλουέτα της είναι μοναδική. Από μπροστά το νέο σχήμα των BMW, με τις γρίλιες. Από το πλάι η μοναδική γραμμή coupe έχεις την αίσθηση πως το αυτοκίνητο κινείται, ακόμη και ακίνητο. Τα – χωρίς πλαίσιο – παράθυρα  δημιουργούν μία ενιαία μορφή με την κεντρική κολόνα, και το στήριγμα των πίσω παραθύρων. Το μήκος των 4.8m είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Πίσω ένα αθλητικό μυώδες τελείωμα που σε προδιαθέτει για…κουνήματα (δε λέει όχι). Το εσωτερικό τυπικό BMW, ο κάτοχος μιας 3αρας ή μιας 5αρας θα αισθανθεί αμέσως οικεία.  Η ποιότητα των υλικών υπεράνω κριτικής: ποιοτικά πλαστικά, κατεργασμένο μέταλλο, μαλακά καλοραμμένα δέρματα, Τα καθίσματα, πέρα από τις δωρικές γραμμές τους  ρυθμίζονται ηλεκτρικά προς όλες τις διευθύνσεις: πάνω, κάτω, εμπρός, πίσω, στη μέση, στο πλάι.

    Το βλέμμα εγκλωβίζεται στον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3”. Μπορείς να μεταβάλλεις την εμφάνισή του. Στο παρμπρίζ υπάρχει head-up-display με ευδιάκριτα γραφικά, μπορείς να επιλέξεις τι θα βλέπεις. Στο κέντρο της κονσόλας υπάρχει μια ακόμη οθόνη αφής 10,25” με το καλύτερο λογισμικό της αγοράς το iDrive, καθώς και ένα εξελιγμένο με γραφικά επαυξημένης πραγματικότητας. Ρύθμισα το κάθισμα του οδηγού στα μέτρα μου (1.85cm, 100kg) και κάθισα πίσω του άνετα. Μπορείς να μεταφέρει χωρίς συμβιβασμούς 4 ενήλικες με τις αποσκευές των, (470 lt πορτμπαγκάζ).

    Ξεκινήσαμε για το Λουτράκι και τη λίμνη Βουλιαγμένης (Ηραίο) νωρίς το πρωί. Το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει μετά την εμφάνιση είναι η άνεση της ανάρτησης: γόνατα McPherson με δύο συνδέσμους βάσης εμπρός, διάταξη πέντε συνδέσμων πίσω. Σε συνδυασμό με την ισοκατανομή βάρους (σχεδόν 50:50) έχεις στα χέρια σου έναν αθλητή μεγάλων αποστάσεων. Κινούμενοι με τα όρια ταχύτητας (130km/h) έχουμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στην αεροδυναμική του αυτοκινήτου (cd: 0,26). Φυσούσε αλλά ήταν σα να μην φυσούσε καμία σχέση με την ευπάθεια των SUV στον πλευρικό άνεμο.

    Η 4αρα GC με ύψος 1.4m σχεδόν δεν εξέχει από το διαχωριστικό του αυτοκινητόδρομου. Οι φωτεινές πινακίδες της Ολυμπίας Οδού προειδοποιούσαν για την ένταση των πλευρικών ανέμων συντελώντας στην ασφάλεια των ταξιδιωτών, εμείς όμως είχαμε την αίσθηση πως αυτό δε μας αφορούσε. Το άλλο στοιχείο που εντυπωσίαζε σ’ αυτό το ρυθμό ήταν η κατανάλωση των 5 lt/100 km. Με 60lt τεπόζιτο πας έρχεσαι Θεσσαλονίκη χωρίς ανεφοδιασμό.

    Αδράξαμε την ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε το «auto pilot». H ημιαυτόνομη οδήγηση, μειώνει το φόρτο εργασίας του οδηγού αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας. Προτείνεται στα μεγάλα ταξίδια, εντυπωσιάζει η αναλογική αυξομείωση της ταχύτητας στις μεγάλες καμπές. Βγαίνοντας από την Ολυμπία Οδό στο ύψος του Ισθμού με κατεύθυνση προς Λουτράκι, Περαχώρα αρχίζουν τα ωραία. Στροφές, γλιστερό οδόστρωμα, συνεχείς εναλλαγές πορείας. Το σετάρισμα της 4αρας GC είναι καλοζυγισμένο, κρατάει χωρίς να γέρνει ή να κοπανάει. Ακόμη και σε εγκάρσια ανωμαλία στο μέσο της στροφής, οι αντιδράσεις παραμένουν ήπιες όσο κι αν προσπαθείς με το γκάζι να την φέρεις σε δύσκολη θέση. Σβήνοντας τα ηλεκτρονικά, η ουρά αρχίζει τα κουνήματα, ο έλεγχος είναι απολαυστικά έλεγχος με τη σωστή δοσολογία τιμονιού γκαζιού. Αν επιλέξεις και το πρόγραμμα χαρτογράφησης «Sport» ακόμη καλύτερα. Μην τρομάζετε αν δεν σβήσεις τα ηλεκτρονικά, δεν κουνιέται, όταν τα σβήσεις, χάρη και στο μακρύ μεταξόνιο (2.8m) κοντρολάρεται εύκολα.

    Το αυτοκίνητο δοκιμής μας έφερε το πακέτο εξοπλισμού M Sport Pro (3.300 ευρώ κόστος, πίσω αεροτομή M, μεγαλύτερες ζάντες και φρένα M,  σπορ αυτόματο κιβώτιο Steptronic, σηματάκια, μαρσπιέ, τιμόνι). Δεν το κρύβω πως με ενθουσίασε η 4αρα GC. Τόσο οδηγικά, όσο και εμφανισιακά. Αν συνυπολογίσει κανείς την πολύ χαμηλή κατανάλωση, την άνεση, την ποιότητα κατασκευής, την σπορ συμπεριφορά και το ξεκούραστο ταξίδι έχει την εικόνα μιας ώριμης πρότασης χωρίς μειονεκτήματα. Θέλω κλείνοντας να σταθώ στο γκρι χρώμα του αυτοκινήτου δοκιμής που αναδεικνύει περισσότερο την αθλητική σχεδίαση και να τονίσω πως η ομορφιά της εθίζει.

    Τεχνικά χαρακτηριστικά BMW 420d Gran Coupe

    Κινητήρας: 1.995 cc
    Συνδυαστική Ισχύς: 190+11PS/ 4000 rpm
    Ροπή: 40.8kgm/1750 – 2500 rpm
    Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
    Κιβώτιο: Steptronic 8 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,3 sec
    Τελική ταχύτητα: 236 km/h
    Μεικτή κατανάλωση: 6.1 lt/100 km (δοκιμής)
    Βάρος: 1.705 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.783/1.852/1.442 mm
    Μεταξόνιο: 2.856 mm
    Χώρος αποσκευών: 470 – 1290 lt (διθέσια διαμόρφωση)
    Εκπομπές CO2: 126 gr/km WLTP
    Τέλη κυκλοφορίας: 80 €
    Τιμή: από 57.050€



    ΣΧΟΛΙΑ