• Καιρός για ταξίδι!

    Σα βγεις στον πηγαιμό για τη Ζαρούχλα!

    Σα βγεις στο πηγαιμό για τη Ζαρούχλα!

    Ζαρούχλα


    Προσβάσιμη από Τρίπολη, Πάτρα ή Αθήνα, η ορεινή νύμφη του Χελμού σε αποζημιώνει για τις στροφές που θα πάρεις για να φτάσεις.

    Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τη Ζαρούχλα είναι 200km. Απ’ αυτά τα 165km ως την Ακράτα είναι σε αυτοκινητόδρομο. Αντίστοιχα από την Πάτρα η Ζαρούχλα απέχει 100km από τα οποία τα 70km είναι αυτοκινητόδρομος. Τέλος από την Τρίπολη απέχει 106km από τα οποία τα 76km είναι αυτοκινητόδρομος. Εμείς ξεκινήσαμε από την Αθήνα και χρειαστήκαμε περίπου 140min για να φτάσουμε στο χωριό.

    Με άξονα την Ολυμπία Οδό μπορείτε να προγραμματίσετε αρκετές ενδιαφέρουσες διαδρομές στο βόρειο άξονα της Πελοποννήσου εδώ μπορείτε να δείτε μια πρωτότυπη παρουσίαση όλων των σημείων με μοναδικές φωτογραφίες. Κινείσαι με άνεση, ασφάλεια και μεγάλα περιθώρια για επιλογές αγχολυτικές. Όπως να σταματήσεις σ’ ένα ΣΕΑ και να πάρεις μια ανάσα. Βγαίνοντας από την Ακράτα και ανηφορίζοντας προς τα πάνω, το τοπίο αλλάζει δραματικά. Τα τελευταία 30km αποτελούν μια οδηγική πρόκληση και χρειάζονται προσοχή.

    Υπάρχουν σημεία μοναδικής ομορφιάς όπως αυτό το μαντρί στην άνοδο πριν από τη λίμνη Τσιβλού
    Μεγάλο ατού για το Dacia Duster η άνετη ανάρτηση

    Ο δρόμος είναι στριφτερός και προσφέρεται για τους εραστές της οδήγησης. Επίσης η ομορφιά του τοπίου σε αναγκάζει να σταματήσεις πολλές φορές για να θαυμάσεις τη φύση γύρω σου. Δεν το κρύβω πως λόγω της απόστασης που έχει το Duster από το έδαφος χωνόμουνα όπου έβρισκα βατό χωματόδρομο. Το χαμόγελο έφτανε μέχρι τ’ αυτιά προτού επιστρέψω στην άσφαλτο: «Πάλι θα καθαρίζουμε λάσπες» μουρμούριζε ο φωτογράφος (Θέμης Φραγγιάς).

    Η διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής με λίμνες, φαράγγια, καταρράκτες, οφείλεται στα τρεχούμενα νερά. Αποτελεί σημείο παρατήρησης η τοποθεσία Ύδατα της Στυγός όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Κράθη σε υψόμετρο 2100m. Εκεί σύμφωνα με τη μυθολογία βούτηξε η Θέτιδα τον Αχιλλέα και τον κατέστησε άτρωτο. Μόνο η φτέρνα απ’ την οποία τον κρατούσε έμεινε τρωτή, εκεί κατεύθυνε το βέλος του ο Πάρης.

    Στο διάβα μας συναντήσαμε και την κοίτη του ποταμού Κράθη, τα νερά ενός παραπόταμού του υδροδοτούν τη λίμνη Τσιβλού. Η λίμνη έχει δημιουργηθεί από κατολίσθηση έναν αιώνα πριν. Μια πρόσφατη κατολίσθηση είχε κλείσει το δρόμο που πάει από την Ακράτα στη Ζαρούχλα και αυτή τη στιγμή γίνονται έργα.

    Πλησιάζοντας προς το χωριό θα βρεις και διασταύρωση για το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων που απέχει μόλις 36km. Μπορείς δηλαδή άνετα να διανυκτερεύσεις στη Ζαρούχλα ή σε ένα από τα κοντινά χωριά και να πηγαίνεις για σκι.

    Μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της ορεινής Αχαΐας είναι η κτηνοτροφία



    ΣΧΟΛΙΑ